Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John-Pieter Schipper, Bejo:

"Slimme biologische teelt alleen mogelijk dankzij innovatie"

Het gebruik van biologische zaden is een van de manieren om de impact die de agrarische sector op het milieu heeft te beperken. John-Pieter Schipper, directeur van groenteveredelingsbedrijf Bejo, legt uit hoe deze zaden zich onderscheiden van conventionele zaden.

Hoe ziet de markt voor biologische zaden en gewassen eruit?
"Alleen door gebruik te maken van biologisch uitgangsmateriaal kun je de keten echt sluiten. Dus als je écht biologisch wilt telen, heb je biologisch zaad nodig. De markt daarvoor groeit flink. Die groei is vooral afkomstig uit de westerse wereld, waar over het algemeen meer aandacht is voor het milieu en men zich bewust is van de negatieve effecten van bestrijdingsmiddelen."

Een van die effecten is de vermoedelijke negatieve invloed op de bijengezondheid. Is het gebruik van biologisch zaad een manier om die te beperken?
"Dat levert zeker een bijdrage. Maar ook in de conventionele teelt is er bij zaadbedrijven volop aandacht voor dit thema. Bijen zijn namelijk voor zaadbedrijven ontzettend belangrijk, omdat zij het grootste deel van de bestuiving verzorgen. Zaadbedrijven proberen daarom het gebruik van bestrijdingsmiddelen te beperken en ook op andere manieren bijen gezonder te maken. Bijvoorbeeld door een rand van wilde bloemen om een veld heen te leggen, waardoor bijen een gevarieerder voedselaanbod krijgen."



Wat is precies het verschil tussen biologisch zaad en zaad dat op conventionele wijze is gekweekt?
"Biologische zaden worden geteeld op velden die biologisch gecertificeerd zijn. Op die velden zijn dan minimaal drie jaar geen chemische middelen gebruikt. Tijdens de teelt wordt er niet gespoten met chemische middelen tegen onkruid of tegen ziektes en wordt geen kunstmest gebruikt. Dat betekent dat je vooraf heel goed moet nadenken over hoe je een tekort aan nutriënten in de grond voorkomt, maar ook hoe je voorkomt dat er ziektes in je gewas komen. Er wordt weleens gedacht dat we met biologische teelt terug in de tijd gaan, maar dat is geenszins het geval. Biologische teelt is juist zeer innovatief omdat we met creatieve alternatieven voor de chemische middelen moeten komen."

Heeft u daar voorbeelden van?
"Neem de manier van bemesten: daarvoor kun je dierlijke mest gebruiken, maar het kan ook met gewas dat je op het stuk land teelt waar je uiteindelijk je groenten gaat telen, om dat vervolgens de grond in te frezen. Wij werken bijvoorbeeld met Afrikaantjes: als je die de grond in freest, geven ze stikstof af die nodig is voor het vervolggewas. Maar ze werken ook tegen nematoden, minuscuul kleine wormpjes die schade aanbrengen aan de wortels."

Innovatie speelt dus een belangrijke rol in jullie bedrijfsvoering?
"Zeker. Niet alleen omdat we continu op zoek zijn naar de best mogelijke rassen, met resistenties tegen plantenziekten, maar ook omdat we een bijdrage willen leveren aan de verduurzaming van de tuinbouw. Zo ontwikkelen we coatings van bestrijdingsmiddelen om ons zaad heen. Daarmee voorkom je een of twee veldbestrijdingen en reduceer je de benodigde hoeveelheid bestrijdingsmiddel met 95 procent. Innovatievoorbeelden uit de biologische hoek zijn zaad-schoningstechnieken die ervoor zorgen dat we 100 procent ziektevrij zaad kunnen leveren. De processen hiervoor zijn milieuvriendelijk en reduceren het risico op ziektes in gewassen. Een zaadschoningstechniek met stoom-vacuüm die we voor de biologische zaden ontwikkeld hebben, passen we nu ook volop toe bij onze conventionele zaden. Zo is er veel kruisbestuiving tussen onze biologische tak en onze conventionele tak. Een win-winsituatie."

Voor meer informatie:
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen

Postbus 50
1749 ZH Warmenhuizen

T 0226 - 39 61 62
F 0226 - 39 35 04
www.bejo.nl
Publicatiedatum: