Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AB Transport mag vierdaagse werkweek invoeren

AB Transport uit Heerenveen mag voorlopig vasthouden aan een verplichte vierdaagse werkweek. De rechtbank Noord-Nederland zag donderdag geen spoedeisend belang voor een uitspraak in een kort geding.

De definitieve uitspraak kan daarom volgen in een normale procedure. Het kort geding was aangespannen door de ondernemingsraad (OR) van AB Transport Group. De raad vond dat de directie hen had moeten betrekken bij het besluit.

Hoewel de rechter daar deels in mee ging, werd de zaak niet als spoedgeval gezien. "Het feit dat de chauffeurs bij een vierdaagse werkweek op langere termijn mogelijk minder uren werken dan thans het geval is, is niet van dien aard dat de ingevoerde vierdaagse werkweek terstond dient te worden beƫindigd", aldus de rechtbank.
Overeenstemming

De rechter zegt ook niet te kunnen uitsluiten dat de vakbonden, OR en directie alsnog overeenstemming bereiken over de vierdaagse werkweek, omdat de bezwaren van de OR vooral stoelen op het feit dat er onvoldoende overleg heeft plaatsgevonden.

De FNV heeft daarbij gezegd dat de invoering van de maatregel niet uitgesloten is, mits de gevolgen voldoende helder gecommuniceerd kunnen worden. Er wordt inmiddels gekeken of een nieuwe procedure wordt opgestart.
Protest

De betrokken vakbonden eisten eerder dat AB Transport de maatregel terugdraaide. Woensdag werden protestacties georganiseerd bij het bedrijf.

AB Transport voerde per 1 januari een vierdaagse werkweek in voor zijn veevoertak. ''Het gevolg is dat zo'n 62 chauffeurs er flink op achteruit gaan in salaris'', zei FNV-bestuurder Hans Robijn.

De maatregel werd genomen zonder instemming van de bonden en de ondernemingsraad. Die laatste stapte naar de rechter om de kwestie.
Intenties

"Als de vordering van de ondernemingsraad was toegewezen, dan zouden vooral de chauffeurs de verliezers zijn geweest", reageert directeur Adriaan Vis van AB Transport Group woensdag. "Ik ben dan ook blij met de uitspraak, maar betreur de door de ondernemingsraad gekozen weg."

"De uitspraak is fair en onderstreept dat het collectieve belang van onze chauffeurs prevaleert boven een klein aantal individuele belangen."

Hij benadrukt dat de onderneming heeft gekozen voor het vierdagensysteem om te blijven voldoen aan de cao en de regels omtrent arbeids- en rusttijden. Ook zou het bedrijf op deze manier kunnen blijven voldoen aan de wensen van klanten. "Een groot aantal chauffeurs van AB Texel Feed Transport werkt al jarenlang tot volle tevredenheid in het vierdagensysteem", meent Vis.
Vertrouwen

AB Transport Group ziet een eventuele bodemprocedure met vertrouwen tegemoet. Vis zegt ook bereid te zijn opnieuw met de ondernemingsraad en de vakbonden te gaan praten. "Uiteindelijk willen wij het beste voor onze chauffeurs en zijn zij niet gediend met onrust en onduidelijkheid."

Bij AB Transport werken in totaal 1.250 mensen. Het bedrijf is actief in grote delen van Europa en heeft vestigingen in Nederland, Duitsland, Groot-Brittanniƫ, Frankrijk en Polen.

Publicatiedatum: