Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Allianties voor Aziatische AGF-export

AustraliŽ: beste uienseizoen in Queensland

Queensland is de tweede grootste en derde dichtstbevolkte staat in AustraliŽ en het uienseizoen is er net afgelopen. Het was een goed seizoen voor de telers. Ze hebben voor de eerste keer in vier ŗ vijf jaar mooie winsten geboekt.

"Begin vorig jaar hadden veel producenten uit het zuiden problemen met het warmere weer dan normaal, maar dit jaar was de oogst goed. Er hoeven minder uien dan vorig seizoen in de koelopslag te worden bewaard, doordat de vraag naar de uien uit Queensland vanaf oktober verder toenam", vertelt Kees Versteeg van Qualipac. "In mijn zes jaar bij Qualipac is dit pas de tweede keer dat ik een duurzame opbrengst voor de telers meemaak." 


Australische uien

Uientelers uit Queensland hadden in het verleden een breder aanbodraam, dat elk jaar in augustus begon. Maar door de toegenomen productie van de zuidelijke staten en de verbeterde uienrassen en betere opslagtechnologieŽn werd de aanbodperiode verkort van vijf ŗ zes tot drie ŗ vier maanden om een overlap in het beschikbare aanbod te voorkomen. Dit heeft een nadelig effect gehad op de prijzen voor de Queenlandse uientelers.

Qualipac bereidt zich nu voor op de nieuwe broccoliteelt, maar volgens Kees is er nog wat watertekort. "Vorig jaar was het erger. We hadden veel lege reservoirs en niet genoeg water, maar hopen dit jaar genoeg water te hebben." 


Australische broccoli in de verkoop in een Japanse supermarkt

Queensland is een subtropische staat, waar het voornamelijk in januari, februari en maart regent. De voorbije jaren werd het gebied in deze maanden getroffen door overstromingen, maar de laatste paar jaar viel er weinig regen en zitten de dammen ver van vol. "Bij Qualipac gaan we gewoon verder als altijd", aldus Kees. "De allianties met andere AGF-telers in de regio kunnen ons de verzekering en ondersteuning geven die nodig zijn om aan de toenemende vraag te voldoen." In AziŽ is Singapore een belangrijke markt voor Qualipac. Twee jaar geleden werd ook de Japanse markt heropend voor Australische broccoli.

"In AustraliŽ kunnen we niet concurreren met landen die lagere productiekosten hebben, zoals de Verenigde Staten of Mexico. We moeten de juiste consumenten vinden, die begrijpen dat we het niet zo goedkoop kunnen maken als anderen en dat we bereid zijn onze productspecificaties aan de consument aan te passen. Tegelijkertijd onderscheiden we ons zo van die andere producenten", zei Kees.

"We zijn ook begonnen met het leveren van courgettes aan Japan en werken erg hard om samen met andere telers aan de groeiende Aziatische honger naar verse Australische groenten van goede kwaliteit te kunnen voldoen." 


Kees Versteeg promoot samen met Hiroyuki Sakai, Iron Chef French en eigenaar van restaurant La Rochelle (Tokio) Australische broccoli

AustraliŽ heeft de reputatie 'groen en schoon' te zijn, maar dat is het geval voor wel meerdere landen en is dus niet genoeg meer. De boodschap die de komende vijf tot tien jaar belangrijk zal worden, is volgens Kees 'eerlijkheid': het bereiken van betere marktomstandigheden, het bevorderen van duurzame teelt, betere sociale normen en een betere milieustandaard, de naleving van nationale en internationale arbeidswetgevingen en de ontwikkeling van directere handelsrelaties zodat een groter deel van de productprijs direct naar de producent gaat.

Voor meer informatie:
Kees Versteeg
Qualipac
Tel: +61 7 5466 5441
E-mail: kees@qualipac.com.au
www.qualipac.com.au

Publicatiedatum: 30-1-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-11-2017 ArgentiniŽ: Schimmel tast knoflookteelt dit jaar nog niet aan
16-11-2017 China: lage uienprijzen
15-11-2017 Afgebrande Lion foods twijfelt over herbouw in Sint-Maartensdijk
15-11-2017 Nederland: uienexport tot en met week 42
10-11-2017 "Kwaliteit grootste issue momenteel in de uien"
10-11-2017 Egypte exporteert 30% meer naar Rusland
9-11-2017 Spanje: Prijzen voor grove uien blijven stijgen
7-11-2017 Nederland: uienexport tot en met week 41
6-11-2017 TOP Taste neemt Onion Specialties over
3-11-2017 "Vlotte afzet uien, maar prijzen muurvast"
3-11-2017 Egypte exporteert meer lente-ui ondanks hitte
2-11-2017 Ook in Zwitserland zijn de uienprijzen laag
1-11-2017 Kleinere oogst, maar goede prijzen voor Amerikaanse uien
31-10-2017 Nederland: uienexport tot en met week 40
31-10-2017 Oogstraming zaaiuien CBS: bruto 1.513.000 ton
27-10-2017 Deskundige leert in Niger hoe ze in Ghana uien importeren
17-10-2017 Indiase regering koopt 2.000 ton uien voor feestdagen
16-10-2017 Egyptische rode uien hebben niet de kwaliteit voor export
13-10-2017 Uienquotum Senegal geldt voor laatste kwartaal
13-10-2017 Goede buitenlandse afzet Italiaanse witte uien