Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Tim O’Malley, Nationwide Produce en Vitaal Europe:

"Aandeel kasgroenten, fruit en exoten vertoont stijgende lijn"

Tholen - Nationwide Produce was in het verleden een echte wortelgewassenspecialist. "We zijn in 1975 gestart als een lokale AGF-handelaar in Southport en tegenwoordig horen we bij de grootste bedrijven van het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar verhandelden we 266 producten van 771 leveranciers aan 994 klanten. Daarnaast telen we zelf 160 hectare wortelgewassen", vertelt Group Managing Director Tim O'Malley.

Met de start van de exotendivisie in 2007, de fruitdivisie in 2015 en de Nederlandse activiteiten van Vitaal Europe in Poeldijk (2004) en Emmen (2009) is het assortiment behoorlijk uitgebreid. Het bereik van de groep werd uitgebreid naar Zuid Europa met het oprichten van Nationwide España op 1 januari 2009. Hij is trots op de toename in de productrange. "Op onze boekhouding in Southport worden elke week rond de 6.500 verkooptransacties uitgevoerd door ons eigen IT-systeem. De verkoop in het Verenigd Koninkrijk vormt met een aandeel van 80% van de omzet altijd nog de hoofdmoot van Nationwide Produce. Met zes kantoren op het vasteland van Engeland en een kantoor in Belfast, zijn we goed gesitueerd om de in- en verkoop overal in het Verenigd Koninkrijk en Ierland te organiseren. Op onze boekhouding in Southport worden per week rond de 6500 transacties uitgevoerd. We leveren aan verpakkingsbedrijven die gelieerd zijn aan alle grote Britse retailers", vertelt Tim. "Toch zijn we altijd een echt familiebedrijf gebleven. Alles draait steeds om vers en de toewijding voor kwaliteitsproducten vormen de kern van de zaak."

"Maar onze producten worden daarnaast aan 23 andere landen verkocht. Als Verenigd Koninkrijk zijn we een importland. Zo'n 60% van onze producten kopen we in buiten het Verenigd Koninkrijk. Ons kantoor in de Spaanse tuinbouwregio El Ejido heeft export opgezet naar Noord Europa, terwijl ons kantoor in Emmen zaken doet met midden Europa, Scandinavië en de Baltische Staten. Onze faciliteiten van Vitaal Europe in Poeldijk liggen strategisch midden in het belangrijkste productiegebied van Europa en vlakbij de Rotterdamse havens, waardoor we gemakkelijk toegang hebben tot importproducten uit de hele wereld. Dat zouden we vanuit het Verenigd Koninkrijk niet zo kunnen organiseren. Wij kennen niet de agrologistieke handelscentra, zoals die in Nederland zijn. Daarbij zijn Engelse AGF-bedrijven niet zo goed in samenwerken", lacht Tim.Hoewel de Britse consument de voorkeur heeft voor Brits product, is het Engelse kasgroentenareaal al jaren op een stabiel niveau. "We hebben met dezelfde klimatologische omstandigheden te maken als in Holland, dus je zou denken dat er meer groeipotentie zit in de Britse kasgroententeelt, maar toch komt dat er niet echt van. Blijkbaar kunnen we toch niet tegen de lage kostprijs opboksen die men in Nederland gewend is. Voor ons is het geen probleem, omdat we vanuit Spanje en Nederland volop de beschikking hebben over kasgroenten van onze vaste leveranciers", zegt Tim.

Avocado's hot
Op de vraag of Vitaal Organics de volgende divisie wordt, antwoord de Group Managing Director ontkennend. "Kijk je in het Verenigd Koninkrijk naar de bioverkoop, dan is die volledig gecentreerd rond het Zuidoosten en de grote steden. Wij zijn juist in het noorden erg sterk vertegenwoordigd en de consumptie van biologisch voedsel is daar relatief laag. Daarnaast hebben we een sterke focus op foodservice en bij die doelgroep is het bio-aandeel verwaarloosbaar." Op productniveau ziet hij vooral de exoten een vlucht nemen. "Op 1, 2 en 3 staan avocado's. Het is echt ongelofelijk hoe die een vlucht hebben genomen. Maar ook zoete aardappelen en flespompoenen zijn de laatste jaren fors toegenomen in populariteit."

Last but not least stellen we Tim O'Malley de onvermijdelijke vraag wat de gevolgen zijn van de Brexit voor de Britse AGF-sector: "De gevolgen zijn niet zo slecht als weleens wordt gedacht. Voor export kan de Brexit zelfs voordelen opleveren, al exporteert het Verenigd Koninkrijk weinig AGF. We hebben 65 miljoen mensen op ons kleine eiland en zijn daarmee enorm gefocust op de import. Wij importeren 50% van onze groenten en 90% van ons fruit. Het overgrote probleem zit hem in de arbeidsmigranten. Door de koersval van het pond zien seizoenswerkers hun loon dalen naar een niveau dat gelijk is aan dat in hun thuisland en dat gat kunnen we nooit opvullen met Britse werknemers. Daarom ben ik ook zo blij dat we enkele jaren geleden al de strategische keuze hebben gemaakt om ons assortiment uit te breiden. Ons aandeel in de 'root crops' is nog altijd stabiel, maar we zijn fors gegroeid in kasgroenten, exoten en fruit."

Voor meer informatie:
Tim O'Malley
Group Managing Director
Nationwide Produce PLC
Tel: +44 (0) 1406 490490             
tim@nationwideproduce.com  
www.nationwideproduce.com

Publicatiedatum: 15-2-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

28-3-2017 Q-Point bij klant Euro West in uitzending Ondernemend Nederland
28-3-2017 FlexiVers weer uit de brand op vertrouwde locatie
27-3-2017 Anecoop sluit boeken 2015-2016 met groei
27-3-2017 Dole-eigenaar Murdock schikt met claims na overname 2013
27-3-2017 Zonnepanelen op champignonkwekerij
27-3-2017 Invallen Zuid-Afrika vanwege verdenking prijsafspraken
27-3-2017 Nature’s Pride introduceert video’s om nieuwe collega’s te werven
24-3-2017 Grote brand legt loodsen KG Fruit in de as
24-3-2017 Spronk Trading Holland met uitgebreider assortiment naar nieuw pand
24-3-2017 Activiteiten aardappelgroothandel Vreeswijk overgenomen door Welfruit Rotterdam
22-3-2017 Pasquino De Vuyst neemt Van Landschoot uit Gent over
22-3-2017 Acomo neemt Delinuts over
22-3-2017 Bonduelle krijgt toestemming voor overname Ready Pac Foods
22-3-2017 ZON bij Best Workplaces 2017
21-3-2017 Open dag Bakker Bio luidt heropening in na brand
21-3-2017 Capespan en Joy Wing Mau beginnen Aziatische joint venture
20-3-2017 Zwitserland: Frigemo neemt Krenger FGT over
20-3-2017 25 jaar fairtrade in Duitsland
20-3-2017 AGF'ers op West-Friese voetbalvelden
20-3-2017 Dinsdag eerste aardbeien voor de klok bij ZON