Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Meer uien, maar rustige markt in ArgentiniŽ

ArgentiniŽ zit aan het einde van zijn uienseizoen. Zodoende kan de Argentijnse uiensector nu de productie van het afgelopen seizoen evalueren en conclusies trekken over zaken als beschikbaarheid, kwaliteit en volume.

Het seizoen van 2015/16 had ernstige kwaliteitsproblemen in de verpakkingsfase na de oogst. Een groot deel van het uienvolume was aangetast door bacteriŽle ziektes waardoor telers zo'n 50% van hun productie zijn verloren. Daarnaast begonnen de prijzen op de markt zich pas in juni te herstellen. In deze periode was er bijna geen aanbod dat kwalitatief goed genoeg was om aan de vraag tegemoet te komen. Dit heeft geleid tot een zwak economisch resultaat voor de Argentijnse uientelers, die gemiddeld 1500 zakken per hectare hebben geproduceerd.

Er was geen sprake van zware neerslag in de winter. Hierdoor kon de grond op tijd worden voorbereid. Ten opzichte van het gemiddelde aanplantingsschema van vorige jaren was er zodoende weinig vertraging. Met het einde van september was het grootste deel van de velden al gezaaid, waardoor het seizoen een goed begin had. Net als het vorige jaar was er een tekort aan gewasbeschermingsmiddelen. Die zijn voor de uienteelt in ArgentiniŽ van cruciaal belang, omdat het anders erg lastig is om de maden van de uienvlieg onder controle te houden. De maden zijn een ongedierte die aan het begin van het seizoen een ernstige impact op de uien hebben. Het gebrek aan gewasbeschermingsmiddelen dwingt telers ertoe om na aanplanting meer middelen te gebruiken om de gevolgen van de maden binnen de perken te houden.

Wegens het uitblijven van zware neerslag in oktober en november konden telers vroeg in het seizoen het onkruid onder controle houden. Ook waren de prijzen voor meststoffen als ureum en diammoniumfosfaat stabiel, zodat de oogst goed kon worden bemest. Er was geen neerslag in december en januari. In combinatie met de hoge temperaturen heeft dit geleid tot waterschaarste in teeltgebieden die zich aan tertiaire kanalen of aan het einde van kanalen bevonden. Dit had als gevolg dat commerciŽle maten van uien bij areaal met een hoge dichtheid kleiner zijn dan bij teeltbedrijven met een normale dichtheid (500.000 planten per hectare). 

Door het gebrek aan neerslag was er aan het einde van het seizoen geen sprake van bladziektes zoals valse meeldauw en zijn er gezonde uien geproduceerd. Een aantal teeltbedrijven zijn echter wel getroffen door de zware hagelstormen die rond 4 december hebben plaatsgevonden in de regio van Conesa en in de lagere vallei op 23 januari. Bij sommige bedrijven was hierdoor sprake van zware verliezen.

Het warme en droge jaar heeft de aanwezigheid van tripsen in de hand gewerkt. Tripsen zijn insecten die aan het einde van het seizoen de grootste vorm van ongedierte zijn. Zodoende is in deze periode het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen significant toegenomen. Hierdoor werden telers gedwongen om verschillende middelen te roteren, om zo te voorkomen dat het ongedierte een weerstand tegen de gewasbeschermingsmiddelen zouden krijgen

Er was neerslag in februari, die in hevigheid toe zou kunnen nemen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat er na de oogst sprake kan zijn van kwaliteitsproblemen in verband met bacteriŽle ziektes. Het areaal is in dit seizoen niet significant toegenomen. Telers verwachten echter wegens de omstandigheden tijdens de productie wel een toename in de gemiddelde opbrengst. De maten van de uien zullen naar verwachting echter niet erg groot zijn. Het merendeel zal een medium tot kleine maat hebben. 
De uienmarkt is erg kalm. Er is erg weinig op voorhand aangekocht, wat mogelijk kan betekenen dat de Argentijnse uiensector een moeilijk jaar in de markt gaat hebben.


Bron: EEA Valle Inferior

Publicatiedatum: 17-2-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent OekraÔense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?
18-7-2017 Nieuwe seizoen Bretonse sjalotten aangebroken
11-7-2017 Een mol in de uien
7-7-2017 Tamaulipas grootste Mexicaanse uienteeltregio
5-7-2017 OekraÔense uienexporteur verschuift focus van Russische markt naar AziŽ en Europa
30-6-2017 CBS: Nederlandse uienteelt groeit naar 34.930 hectare
2-6-2017 Sterkere kwaliteit Spaanse vroege uien
31-5-2017 Mildste zoete ui ooit in productie
10-5-2017 Import bedreigt aardappelen- en uienteelt Valencia
25-4-2017 Uienteeltproject van Beemsterboer (100 hectare) in Senegal ingeluid
16-3-2017 Voedingswaarde Italiaanse witte uien hoger in het voorjaar