Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Steeds meer fruitzendingen rechtstreeks naar Port of Antwerp

Braziliaanse meloenen dit jaar rechtstreeks naar haven Antwerpen

Tholen - Tijdens de Fruit Logistica was de Port of Antwerp aanwezig om te laten welke activiteiten zij en de bedrijven doen op het gebied van groenten en fruit. Onlangs werd bekend dat ze een bananencontract hebben binnengehaald. Daarnaast zijn er nog meer fruitsoorten die binnenkomen in de Antwerpse haven. De verschillende aanwezige bedrijven zijn allemaal AGF-gerelateerd en ook verenigd in de Perishables Expertise Group (PoA).

Meer info over het expertise-center en zijn leden kun je vinden via deze link

Meer bananen in containers
Tijdens een speciaal persontbijt op donderdag 9 februari presenteerde Maartje Driessens de groeiresultaten van de Port of Antwerp en de samenwerking met verschillende bedrijven uit de AGF-sector, zoals Dole, Greenyard en BFV. "De Antwerpse haven zag de voorbije jaren een sterke toename van de trafieken van versproducten. Alleen al in 2016 werd 9,02 miljoen ton reefervolume behandeld, wat uitgedrukt in TEU (eenheid van containers) een toename van 6,1% betekent ten opzichte van het jaar voordien. Tot voor enkele jaren geleden werden fruittrafieken, zoals bananen, als bulkvolume vervoerd, maar de toegenomen containerisatie zorgt ervoor dat bananen steeds meer in koelcontainers worden verscheept. "NEFWI
Het schip dat enkele weken voor het eerst aanliep in Antwerpen voor het nieuwe bananencontract van Greenyard, maakt deel uit van de nieuwe lijn North Europe French West Indies Service (NEFWI) van CMA CGM. Ze verbinden de Franse Antillen rechtstreeks met Antwerpen en brengen ook de bananen uit Suriname en andere buurlanden mee.

Meloenen uit BraziliŰ rechtstreeks

"Deze zomer wordt nog een uitbreiding ge´ntroduceerd in ÚÚn van de bestaande lijnen: namelijk de 'South America East Coast/North Europe' van rederijen MSC & Hapag-Lloyd. Dit is een rechtstreekse lijn naar Antwerpen en sinds dit jaar zal de Braziliaanse haven van PecÚm aan deze dienst worden toegevoegd. De uitbreiding van de dienst is met name interessant voor de meloenenexport, omdat de transporten worden gesynchroniseerd met de belangrijkste oogsttijd. Transittijd naar Antwerpen is 10 dagen. We hopen dat er veel meloenen via de haven van Antwerpen mogen binnenkomen", aldus Maartje.


Maartje (links) en Stefanie tijdens het persontbijt - FL 2017.

Nieuw reefer container schip
In december 2016 heeft een nieuw reeferschip Seatrade Orange van de Afrika Express Line tijdens haar eerste reis Antwerpen aangedaan. "De Seatrade Orange kwam aan bij EuroFruitPorts en is het eerste complete reefer-containerschip met een capaciteit van 2249 TEU. Daarnaast beschikt het over meer dan 674 reefer plugs. Het vervoert fruit uit West-Afrika naar Europa en neemt met name diepvriesproducten mee terug zoals friet, vis en vlees. AEL is van plan om een aantal nieuwe reefer containerschapen te maken die gebruikt zullen worden voor het transport van fruit naar Antwerpen."


Een drukte van belang - FL 2017.

Antwerp Cold Stores
EÚn van de nieuwste aanwinsten voor de haven van Antwerpen is het bedrijf Antwerp Cold Stores. Zij openden in maart 2016 een nieuwe moderne faciliteit voor koelopslag. De oppervlakte is 32.000 vierkante meter en dat betekent dat er plaats is voor 8000 pallets met diepvriesproducten en voor 7500 pallets met producten voor 'normale' gekoelde opslag. Er komt dit jaar nog een extra coldstore uitbreiding van 24.500 vierkante meter.

Belgische Fruit Veiling
De Belgische Fruitveiling is van plan om een logistiek centrum te gaan bouwen in Vrasene, net buiten Antwerpen. In de toekomst zal het fruit dat wordt verscheept via de haven van Antwerpen op de nieuwe locatie worden gesorteerd, opgeslagen en verpakt. Er zullen diverse faciliteiten worden gebouwd. 80% van al het fruit dat wordt behandeld in Vrasene zijn peren en bestemd voor India, China en Noord-Afrika. Het gaat om een volume van 20 tot 25000 ton per jaar.

Digitaal document biobananen
Vanaf april 2017 zal een nieuw digitaal certificaat worden ge´ntroduceerd in Europa voor de invoer van biologische bananen. Dit certificaat is afkomstig van een douane-project van de Port of Antwerp, met als doel om de invoer van biobananen soepeler te laten verlopen. De haven werkt hierbij samen met Dole. Beide bedrijven hebben getest of het papieren certificaat kon worden vervangen door een digitale en snellere versie. Belfruco, de Peruaanse douane, de Belgische douane en het Vlaamse Ministerie van Landbouw waren betrokken in dit project.

Voor meer informatie:
Maartje Driessens
Business Development Manager
Havenbedrijf Antwerpen NV
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen, BelgiŰ
+32 3 229 65 98
Maartje.Driessens@portofantwerp.com
www.portofantwerp.com

Publicatiedatum: 16-2-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

24-5-2017 ABN Amro: positieve vooruitblik transportsector
24-5-2017 Verjaring dreigt voor claims truckkartel
24-5-2017 "Problemen in Calais nemen rond de zomermaanden altijd weer toe"
23-5-2017 Betalen voor verstellen vliegtuigstoel?
23-5-2017 Donderdag 25 mei Hemelvaartsdag: rijverbod
23-5-2017 Samskip bestelt eenenvijftig 45 voet containers
22-5-2017 Verkeersinfarct Antwerpen nog problematischer
19-5-2017 Hannon verhuist naar nieuw pand ABC Westland
18-5-2017 AGF-vervoerder botst op file
18-5-2017 Vrachtwagenfabrikant verplicht brandstofgebruik door te meten
18-5-2017 Nieuwe luchtvrachtlijn voor Turkse tomaten
17-5-2017 Post-Kogeko plaatst order voor 42 MAN trucks
17-5-2017 "Een vijfde weet niet dat prijsafspraken verboden zijn"
16-5-2017 Politie opent speciaal aangifteloket voor ladingdiefstal
16-5-2017 STILL boekt dubbelwinst bij IFOY Award
16-5-2017 AH neemt eerste e-truck in gebruik
15-5-2017 Digitalisering vrachtbrieven maakt handel sneller en goedkoper
15-5-2017 Meer beveiligde parkeerplaatsen nodig
15-5-2017 Boetes door niet-werkende tolkastjes in BelgiŰ
15-5-2017 Nieuwe container verlengt houdbaarheid met 30%