Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeeland: parlement voelt druk om GMO-vrije regio's te steunen

De premier, ministers en parlementsleden voelen de druk om de GMO-vrije (producten zonder genetisch gemodificeerde materialen) status van Hawke's Bay te beschermen. 

Een groep exporteurs en telers van Pure Hawke's Bay gebruiken de "Taniwha Dragon" top om de economische voordelen van de GMO-vrije status van Hawke's Bay te promoten. Één van hen is John Bostock, één van de grootste exporteurs en telers van Hawke's Bays. 



Bostock: "Producten van hoge kwaliteit is de toekomst van Hawke's Bay. De overheid wil de export tegen 2025 verdubbelen, maar dit zullen we nooit met low-end producten bereiken. We willen en moeten de beste producten verkopen. GMO's worden geassocieerd met low-end producten, zoals soja en maïs. We hebben veel geluk dat er nog geen GMO's zijn toegelaten en dat willen we graag zo houden."

"Toen ik in Europa met klanten sprak, is het me duidelijk geworden dat GMO's geen toekomst voor ons hebben. Edeka, de grootste retailer van Europa met 12.000 winkels, had een duidelijke mening. Als iemand GMO's heeft gebruikt, dan mag diegene niet meer aan Edeka leveren."

In een campagne roept Pure Hawke's Bay de Maori Party op o de milieuminister niet te steunen. Hij wilde voorkomen dat de GMO-vrije status van Hawke's Bay beschermd wordt. De GMO-vrije regio's in Hastings District, Far North, Whangarei en Auckland komen in gevaar als de Maori Party de National Party steunt. De milieuminister, Nick Smith, wil een voorstel doen aan de Resource Management Act. Dit voorstel houdt in dat hij het recht van regio kan wegnemen om beslissingen te nemen. Dit beïnvloedt belangrijke zaken in de regio, zoals de lokale economie en het milieu. De overheid heeft de bevoegdheid om de plannen van Hastings District te schrappen. 
 
Bostock: "Het Hastings District heeft via een democratisch proces besloten de GMO-vrije status 10 jaar te blijven beschermen. Zo kunnen voedselbedrijven zich onderscheiden als GMO-vrij. De Maori Party heeft duidelijk gemaakt dat ze de GMO-vrije regio's steunen en dat ze zich oprecht zorgen maken over het voorstel aan het Resource Management Act. We hopen dat ze ons blijven steunen."

De Maori Party schreef Smith een brief, waarin stond dat ze de nieuwe regelgevende macht niet steunen als hij deze kan gebruiken om GMO-vrije regio's af te schaffen. Alle andere politieke partijen hebben de clausule al verworpen. De Maori Party is het enige obstakel voor de ambities van de minister. 

Ngahiwi Tomoana, voorzitter: "We hebben de plicht om onze mensen van het beste voedsel uit het beste land te voorzien, vrij van genetische modificatie. We zullen schouder aan schouder, alle gemeenschappen samen, ervoor zorgen dat deze rechten ons niet ontnomen worden."
Publicatiedatum: