Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andre van Damme, Dacomex:

"Ik zou niet weten waar de vraag naar uien momenteel vandaan moet komen"

Tholen - Optimistisch is André van Damme van uienexporteur Dacomex niet over het vervolg van de uienmarkt. "De situatie is dat we een veel te grote sorteercapaciteit hebben en veel te weinig afzet. De laatste exportcijfers geven nog een weekexport van 24.000 ton aan, maar daar zit nog 10.000 ton voor Senegal bij. Nu die export afgelopen is, verlies je een derde van je afzet. Vorig jaar hadden we nog alternatieven in Brazilië, Polen en Spanje, maar daar komt nu geen vraag vandaan. Ik zie op dit moment ook niet in waar de vraag vandaan moet komen. Binnen Europa zijn op het moment niet al te veel mogelijkheden. Oost-Europa laat zich bedienen door Duitsland, Oostenrijk en Polen."



"De baalprijs krijg je momenteel niet naar boven, daar is te weinig vraag voor. De teler is standvastig om niet naar een lager prijsniveau te gaan en de handel heeft niet veel voorraad. Dan kom je in een spanningsveld terecht. De vraag is hoe lang men dit volhoudt. Ik heb persoonlijk het gevoel dat er nog best wat uien zitten. Je moet nu rond de 7 cent bij de teler betalen voor redelijk product en voor de grove sortering ligt de prijs nog wat hoger. In de baal krijg je 9 cent voor de middels en 10 cent voor de grove uien, dus daar word je niet rijk van. De handel zit gewoon in een impasse en als de baalprijs naar beneden gaat, zul je niet automatisch meer handel doen", vertelt de exporteur.

Of er dan nog lichtpuntjes zijn? "Het zijn en blijven uien. Daarbij is de kwaliteit momenteel goed en zijn ze niet duur, dus als de afzetmogelijkheden zich voordoen dan hebben we de mogelijkheden om voldoende goede uien te sturen, maar ik zie op het ogenblik de mogelijkheden niet."

 
Voor meer informatie:
Dacomex
Provincialeweg 46
Sint-Maartensdijk
Tel: 0166-662550
Fax :0166-664260
info@dacomex.nl
www.dacomex.nl