Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gemakkelijke verwerking van uienmonsters

Afstuderen op het afstaarten van uien

Tholen – Drie studenten van het Markiezaat College in Bergen op Zoom studeerden afgelopen januari af op volautomatische verwerking van uienmonsters. De studenten ontwierpen een machine, die op een veilige manier de staarten van een baal uien afsnijdt. Het idee deden ze op bij Dacomex. Twee zijn de zonen van (onder andere) uientelers en één is de zoon van een uienverwerkingsbedrijf. De connecties en klik met uien was er dus bij alle drie.


"Telkens wanneer er een vrachtwagen met uien van het land komt, nemen ze bij Dacomex een kwaliteitsmonster. Dat gaat om een baal van ongeveer 25 kilogram. Dacomex heeft een apparaat om deze monsters te verwerken, maar eigenlijk werkt die niet zo goed. Veel gaat handmatig en het afstaarten gebeurt niet veilig", constateerden de studenten Maarten van Damme, Tim de Feiter en Tjeerd van de Velde. De drie zagen een mooie kans voor hun afstudeerproject. "Een compacte machine die volautomatisch en op een veilige manier uien afstaart."


Na een brainstorm-, ontwerp-, inkoop en bouwfase ontwikkelden ze binnen een klein half jaar tijd de machine. Een grote bak vangt het monster op, vervolgens komen de uien op een transportband terecht en worden langs een mes geleid. De afgestaarte uien komen daarna in een tweede opvangbak terecht en zijn klaar voor de kwaliteitscontrole.


Het project is geslaagd. Is ook er belangstelling in de markt voor de uienontstaarter? Dacomex wil de machine wel in gebruik gaan nemen, vertelt Maarten. Een aantal commissionairs toonden ook belangstelling. "Dit is een prototype maar als er meer belangstelling is, dan kunnen we proberen om het in de markt te zetten."