Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Italiaanse telers willen eigen teeltgebied voor Borettana uien

Telers willen de Borettana ui graag promoten maar dat kan alleen als er een productiegebied voor dit product wordt ontwikkeld. Begin maart presenteerde Matteo Freddi van Freddi Sant'Iliario dit idee aan de grootste lokale telers, die elk op zo'n 10 tot 60 hectare uien telen.

Matteo Freddi (rechts) en Alessio Costanzo tijdens de presentatie. 

Het plan is toegankelijk voor alle telers die geïnteresseerd zijn en ook voor verwerkers en handelaren die potentie zien in het promoten van Borettana uien.

"Dit idee vloeit voort uit het 'Borettana zero difetti' project waarmee we vier jaar geleden gestart zijn. Dit nieuwe idee heet 'Cipollina Borettana dell'Emilia. Als we een district worden, biedt dat meer mogelijkheden tot samenwerking en kunnen we de teelt verbeteren. De laatste paar jaar hebben we 65% van onze opbrengsten weten te vermarkten. Het overige deel (35%) kan niet verhandeld worden vanwege defecten of afwijkende maten. Ons uiteindelijke doel is om 80% van de volumes te vermarkten."


Verse en bewerkte Borettana uien

Freddi begon zijn presentatie door te vertellen met welke beperkingen de lokale sector momenteel kampt. "We zijn niet in staat een constante kwaliteit te leveren aan onze klanten en we kunnen niet opboksen tegen onze concurrenten die kunnen produceren tegen een kostprijs van €0,12 tot €0,15 per kilo. Wij werken hiervoor nog te inefficiënt." 


Slechts 65% van de productie wordt vermarkt, de rest gaat verloren. 

Freddi had echter ook positieve zaken te melden. "Op de markt stijgt de vraag naar producten met een regionale oorsprong en consumenten zijn bereid hier meer aan uit te geven. Retailers vragen producenten hier op in te spelen. Hoewel een aantal buitenlandse klanten telkens bij ons terugkomt, gebeurt dit nog niet genoeg. We hebben gemerkt dat consumenten geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van een product en hieraan willen we graag tegemoet komen."

Sjalot

Sata's landbouwdeskundige Alessandro Costanzo gaf tips over het bemesten van planten waarmee de opbrengst per hectare vergroot zou kunnen worden naar 40 ton. "Stikstof en kalium moeten toegepast worden voor het planten en in de tweede periode van bladontwikkeling dienen stikstofrijke meststoffen gebruikt te worden. Zo'n 50 dagen voor de oogst moet gestopt worden met het bemesten. Verder moet er een mestprogramma ontwikkeld worden op basis van een bodemanalyse die iedere vijf jaar uitgevoerd moet worden."

"Bemestingsprogramma's zijn dynamisch en afhankelijk van het klimaat en de ontwikkeling van de gewassen. Er is geen vaste succesformule voor te geven, vooral niet in het geval van uitzonderlijke weersomstandigheden. Men moet terughoudend zijn met het gebruik van stikstof omdat dit van invloed is op de kwaliteit van de gewassen."


Publicatiedatum: 10-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

11-8-2017 Gratis Frongo's tijdens Meerpaaldagen
14-6-2017 Uiensector toont duurzame toekomstplannen gemeente Dronten
18-5-2017 Vidalia-uien in nieuw jasje
14-4-2017 Vidalia uien viert vijfentwintigste verjaardag
30-1-2017 Op zoek naar de superui
20-1-2017 Uien snijden? In de spiraalsnijder ermee
16-1-2017 Erik Waterman op Radio 1 journaal over positie Nederlandse ui
23-8-2016 "Ui door de jaren heen één van de best renderende gewassen"
8-7-2016 FhTrade sponsort Ronde van Kloosterburen
27-6-2016 Meer dan 1.000 bezoekers bij Open Dag Van Meir
9-5-2016 Red Bull geeft ook de Waterman-uien vleugels...
18-4-2016 Knoflook helpt tegen puisten
4-4-2016 Ui voor volle wenkbrauwen
10-3-2016 Australische minister-president eet geen rauwe uien
9-3-2016 Video: hoe je een ui snijdt zonder te huilen
12-1-2016 Smit's Uien verlengt contract Sky Lounges ADO Den Haag tot 2019
27-11-2015 "Knoflook maakt mannen sexy"
27-11-2015 Stichting Juunrenne zoekt 26.000 euro voor behoud oude uienopslag
20-11-2015 Waterman Onions zet Flevolandse ui op de kaart
14-10-2015 Internationale uiensector volgende week maandag in Middelburg bijeen