Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Steeds meer transport vanuit Spanje met koelcontainers

Het volume aan export door middel van zeevracht neemt steeds meer toe. Dit komt door de globalisering van de markt, veranderingen in consumptiegedrag en nieuwe economieën die in opkomst zijn. Dit geldt met name voor export door middel van zeecontainers. Producten kunnen dankzij koelcontainers steeds verder worden getransporteerd waardoor consumenten producten van over de hele wereld kunnen consumeren. Carles Mayol, salesmanager bij Port de Barcelona, is zich goed bewust van de huidige trends in de wereld. Volgens hem zorgt binnen de logistieke sector het segment voor koelcontainers voor de minste verliezen en zorgt dit segment bovendien voor een toegevoegde waarde.Meer vraag naar koelcontainers
"Tot een paar jaar terug werd de export van groenten en fruit uitgevoerd door reeferschepen. Deze worden echter steeds meer vervangen door containerschepen met koelcontainers," legt Carles Mayol uit. "Exportbedrijven vragen nu vaak om containerschepen met meer beschikbare ruimte, zodat er ruimte is om koelcontainers aan te sluiten op elektriciteitsbronnen."

Het aantal bedrijven dat zich specialiseert in magazijnbeheer, rijping en andere diensten op het gebied van koelopslag neemt eveneens toe. Ook krijgen de haventerminals steeds meer ruimte. "De haven van Barcelona heeft bijvoorbeeld de capaciteiten om 2.000 reefers tegelijkertijd op beide containerterminals aan te sluiten," zegt Mayol.

Minder files door zeevervoer op korte afstand
Volgens Carles Mayol is de haven van Barcelona een van de grootste logistieke knooppunten van het Middellands Zeegebied en een belangrijke haven voor AGF-importeurs van over de hele wereld. Dit komt voornamelijk door de infrastructuur, die gebouwd is om aan alle behoeftes voor distributie en de leveringsketen tegemoet te komen. Ook is de haven verbonden aan alle belangrijke import- en exportmarkten. 

"We beslaan voor een groot gebied qua productie en consumptie door middel van spoorwegen en haventerminals. Ook verzorgen we dagelijkse diensten zoals zeevervoer voor op korte afstanden, waarmee met we in verbinding staan met markten als Italië en Noord-Afrika. Op basis van onze infrastructuur en ons service-netwerk is het ons doel om het concurrerend vermogen van import- en exportbedrijven te verbeteren en voor toegevoegde waarde te zorgen." 

Carles Mayol merkt dat er steeds meer wordt geëxporteerd. Spaanse exporteurs zoeken in alle hoeken van de wereld naar nieuwe markten. Europa is echter nog steeds de belangrijkste markt voor de Spaanse tuinbouwsector.

"We zijn ons ervan bewust dat veel export binnen Europa nog steeds door middel van vrachtwagens wordt uitgevoerd. De uitzondering hierop zijn de gebieden die we kunnen bereiken met transportservices voor op korte afstanden. Daardoor hebben we het aantal files op Spaanse snelwegen kunnen verminderen en de koolstofuitstoot kunnen verminderen. Ook hebben we vanuit Barcelona de belangrijke AGF-groothandelsmarkt Mercabarna direct met Sardinië kunnen verbinden. We zijn erg trots op onze lange zakenrelatie met Mercabarna. We hebben vaak samen een stand op beurzen als Fruit Logistica en Fruit Attraction.

Uitdagingen
De haven van Barcelona heeft momenteel een aantal uitdagingen. Zo waren er in het afgelopen jaar problemen voor de gehele leveringsketen wegens nieuwe maritieme samenwerkingsverbanden en het faillissement van de rederij Hanjin. Ook heeft de haven te maken gehad met de drastische vermindering in productie in Spaanse teeltgebieden wegens het extreem koude weer."We hebben een toename in prijzen en vraag gemerkt. Op logistiek niveau waren er gedurende enkele weken soms schommelingen in de hoeveelheid aan verkeer die door de haven liep. Over het algemeen waren deze veranderingen echter positief. Het volume aan groenten en fruit, dat door de haven gaat, neemt toe, wat ook geldt voor diepvriesproducten en vlees."

De hoeveelheid aan import en export van de haven is in de laatste maanden significant toegenomen. Dit komt met name door  het economisch herstel, de stimulerende werking van havenbedrijven en de implementatie van nieuwe spoorweg-initiatieven voor koelcontainers vanuit het binnenland achter Barcelona. Eind vorig jaar is bijvoorbeeld het Canal Frio-initiatief gelanceerd. Dit is een spoorwegmaatschappij voor koeltransport, dat de Zaragoza Maritime Terminal (tmZ) verbindt met de haven van Barcelona.Voor meer informatie:
Carles Mayol
Port de Barcelona
WTC Barcelona, s/n.
08039 Barcelona/Spain
carles.mayol@portdebarcelona.cat
www.portdebarcelona.catPublicatiedatum: 13-3-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-9-2017 Haven Rotterdam start fieldlab voor blockchain technologie
22-9-2017 30 nachten hinder op Antwerpse ring richting Gent
22-9-2017 17e hulpgoederentransport vanuit Hedel naar Oost-Europa.
20-9-2017 Frankrijk: Protestacties wegvervoer op 21 en 25 september
20-9-2017 Prinsjesdag 2017: Dit gaat er veranderen
19-9-2017 40% gecontroleerde vrachtwagens in overtreding tijdens Benelux-controle
18-9-2017 Swazilands eerste rechtstreekse verscheping van container met avocado's naar GB geslaagd
15-9-2017 Volkswagen Group maakt vanaf 2030 van elke auto elektrisch model
15-9-2017 Uien, perziken, druiven en sinaasappel over de A16
15-9-2017 Verladers betalen verhoging cao-loon chauffeurs
14-9-2017 Duitsland past regels winterbanden vrachtverkeer aan
14-9-2017 Brand in vrachtwagen bij DC Lidl
14-9-2017 TLN: Grote groei in transportsector zorgt voor tekort aan arbeidskrachten
14-9-2017 Zes vluchtelingen verstopt in vrachtwagen vol snijbonen
13-9-2017 Kuehne + Nagel breidt capaciteit uit in Geel
12-9-2017 Haven Duinkerke wil Peruaans fruit van Rotterdam afpakken
12-9-2017 Zes op tien automobilisten kan auto op parkeerplaats niet meer vinden
11-9-2017 Nieuwe strengere eisen voor winterbanden in Duitsland
11-9-2017 Mark van Mierlo nieuwe eigenaar A. Kanters Internationaal Transport
8-9-2017 "Snelweg dreunt 2 keer zo hard als 30 jaar geleden"