Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adriaan van Belzen, Daily Onions:

“Bureauexporteur is objectiever”

Zekerheden die in het verleden in de uienmarkt golden, zijn verdwenen. Adriaan van Belzen van Daily Onions zag de sector in ruim 24 jaar veranderen, maar de nuchtere Zeeuw laat zich niet van de wijs brengen. "Zekerheden zijn er niet meer. Ik denk dat de uienwereld een afspiegeling vormt van de hele wereld", zegt hij in de uienspecial van Primeur.



Vanuit zijn kantoor in Kerkrade handelt Adriaan in uien. Daarbij richt hij zich vooral op de export. Het grootste deel van de uien die hij verhandelt, vindt hun weg naar het Verenigd Koninkrijk, waar retail, groothandel en industrie de uien afnemen. Het afgelopen jaar was in veel opzichten een roerig jaar voor de relatie tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk. De aangekondigde Brexit levert onzekerheid op. "Je zag dat toen premier May laatst iets zei de koers van het Britse pond een paar procent daalde," vertelt Adriaan. "Maar verder is er nog niets bekend." Hij maakt zich dan ook geen zorgen over de toekomst van deze markt. "Het zal wel goed komen. Als er weer grenscontroles worden ingevoerd en meer papieren nodig zijn, geldt dat voor iedereen."

Ook de onrust die een mogelijk verbod op MH in de uienhandel veroorzaakte, gaat grotendeels aan Adriaan voorbij. "Daarvoor zal iets anders gevonden worden. Het is natuurlijk weer een stukje onzekerheid, maar zo zijn er meer factoren die de export beïnvloeden." Hij noemt de onstabiele politieke situatie in verschillende grote exportmarkten, de wisselkoers en de politieke onzekerheid in Europa. "Het is een voordeel dat ik puur handelaar ben en geen personeel of voorraad heb. Het is anders dan voor een sorteerbedrijf dat geraakt wordt door deze factoren. Natuurlijk baart het mij ook wel eens zorgen."

Objectieve handel
"We weten niet waar we terechtkomen," vervolgt Adriaan. Wat hij soms in de media leest over de uienhandel, vindt hij dan ook wel verontrustend. Als beweerd wordt dat bijvoorbeeld de uienexport zal stijgen omdat de wereldbevolking groeit, vraagt hij zich af of er rekening mee gehouden wordt dat er wereldwijd meer uientelers bij kunnen komen. "We lijken in twee werelden te leven; een digitale en een fysieke. In de digitale wereld luisteren we alleen naar de mensen die we willen horen. Aan de andere kant is er het contact met mensen onder elkaar."

Hij omschrijft de uienwereld met een metafoor: "Het is alsof we met z'n allen in een vliegtuig zitten waarin we allemaal druk bezig zijn. Dan wordt er plotseling meegedeeld dat we gaan landen, maar dat er geen piloot in de cockpit zit en dat het vliegveld waar we gaan landen nog niet gebouwd is."

Hoewel veel pakstations exportactiviteiten oppakken, ziet Adriaan de functie van bureauexporteur niet snel wegvallen. "Een verpakker heeft meer belangen omdat hij ook voorraad bezit. Als puur handelaar ben je objectiever en loop je minder risico's. Veel grote jongens die 20 jaar geleden risico's namen, bestaan nu niet meer." Voor specialisten zal in de handel altijd een plaatsje zijn. Daar is hij van overtuigd. Het is wel belangrijk om een goed en groot netwerk te hebben. "Ik zit al 24 jaar in de uienhandel en daardoor heb ik een groot netwerk. Dat is mijn bestaansrecht." Ondanks dat hij veel zaken telefonisch regelt en geen schuren vol uien heeft, ziet Adriaan nog regelmatig een ui. "Ik ben veel op de weg, onder andere in Zeeland, dus ik zie nog wel uien," lacht hij.

adriaan@dailyonions.com

Bron: Primeur