Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Adriaan van Belzen, Daily Onions:

“Bureauexporteur is objectiever”

Zekerheden die in het verleden in de uienmarkt golden, zijn verdwenen. Adriaan van Belzen van Daily Onions zag de sector in ruim 24 jaar veranderen, maar de nuchtere Zeeuw laat zich niet van de wijs brengen. "Zekerheden zijn er niet meer. Ik denk dat de uienwereld een afspiegeling vormt van de hele wereld", zegt hij in de uienspecial van Primeur.Vanuit zijn kantoor in Kerkrade handelt Adriaan in uien. Daarbij richt hij zich vooral op de export. Het grootste deel van de uien die hij verhandelt, vindt hun weg naar het Verenigd Koninkrijk, waar retail, groothandel en industrie de uien afnemen. Het afgelopen jaar was in veel opzichten een roerig jaar voor de relatie tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk. De aangekondigde Brexit levert onzekerheid op. "Je zag dat toen premier May laatst iets zei de koers van het Britse pond een paar procent daalde," vertelt Adriaan. "Maar verder is er nog niets bekend." Hij maakt zich dan ook geen zorgen over de toekomst van deze markt. "Het zal wel goed komen. Als er weer grenscontroles worden ingevoerd en meer papieren nodig zijn, geldt dat voor iedereen."

Ook de onrust die een mogelijk verbod op MH in de uienhandel veroorzaakte, gaat grotendeels aan Adriaan voorbij. "Daarvoor zal iets anders gevonden worden. Het is natuurlijk weer een stukje onzekerheid, maar zo zijn er meer factoren die de export beïnvloeden." Hij noemt de onstabiele politieke situatie in verschillende grote exportmarkten, de wisselkoers en de politieke onzekerheid in Europa. "Het is een voordeel dat ik puur handelaar ben en geen personeel of voorraad heb. Het is anders dan voor een sorteerbedrijf dat geraakt wordt door deze factoren. Natuurlijk baart het mij ook wel eens zorgen."

Objectieve handel
"We weten niet waar we terechtkomen," vervolgt Adriaan. Wat hij soms in de media leest over de uienhandel, vindt hij dan ook wel verontrustend. Als beweerd wordt dat bijvoorbeeld de uienexport zal stijgen omdat de wereldbevolking groeit, vraagt hij zich af of er rekening mee gehouden wordt dat er wereldwijd meer uientelers bij kunnen komen. "We lijken in twee werelden te leven; een digitale en een fysieke. In de digitale wereld luisteren we alleen naar de mensen die we willen horen. Aan de andere kant is er het contact met mensen onder elkaar."

Hij omschrijft de uienwereld met een metafoor: "Het is alsof we met z'n allen in een vliegtuig zitten waarin we allemaal druk bezig zijn. Dan wordt er plotseling meegedeeld dat we gaan landen, maar dat er geen piloot in de cockpit zit en dat het vliegveld waar we gaan landen nog niet gebouwd is."

Hoewel veel pakstations exportactiviteiten oppakken, ziet Adriaan de functie van bureauexporteur niet snel wegvallen. "Een verpakker heeft meer belangen omdat hij ook voorraad bezit. Als puur handelaar ben je objectiever en loop je minder risico's. Veel grote jongens die 20 jaar geleden risico's namen, bestaan nu niet meer." Voor specialisten zal in de handel altijd een plaatsje zijn. Daar is hij van overtuigd. Het is wel belangrijk om een goed en groot netwerk te hebben. "Ik zit al 24 jaar in de uienhandel en daardoor heb ik een groot netwerk. Dat is mijn bestaansrecht." Ondanks dat hij veel zaken telefonisch regelt en geen schuren vol uien heeft, ziet Adriaan nog regelmatig een ui. "Ik ben veel op de weg, onder andere in Zeeland, dus ik zie nog wel uien," lacht hij.

adriaan@dailyonions.com

Bron: Primeur


Publicatiedatum: 10-3-2017
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

24-11-2017 "Telersprijs reageert niet op grote uienexport"
23-11-2017 Nieuwe lijn zoete mini-uien in de VS
22-11-2017 Nederland: uienexport tot en met week 43
22-11-2017 China: meer uienexport vanuit haven Lianyungang
22-11-2017 Uiensector maakt zich zorgen over kwaliteit bewaarui
21-11-2017 Brexit kan Zeeuwse export raken
17-11-2017 Argentinië: Schimmel tast knoflookteelt dit jaar nog niet aan
16-11-2017 China: lage uienprijzen
15-11-2017 Afgebrande Lion foods twijfelt over herbouw in Sint-Maartensdijk
15-11-2017 Nederland: uienexport tot en met week 42
10-11-2017 "Kwaliteit grootste issue momenteel in de uien"
10-11-2017 Egypte exporteert 30% meer naar Rusland
9-11-2017 Spanje: Prijzen voor grove uien blijven stijgen
7-11-2017 Nederland: uienexport tot en met week 41
6-11-2017 TOP Taste neemt Onion Specialties over
3-11-2017 "Vlotte afzet uien, maar prijzen muurvast"
3-11-2017 Egypte exporteert meer lente-ui ondanks hitte
2-11-2017 Ook in Zwitserland zijn de uienprijzen laag
1-11-2017 Kleinere oogst, maar goede prijzen voor Amerikaanse uien
31-10-2017 Nederland: uienexport tot en met week 40