Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Voedingswaarde Italiaanse witte uien hoger in het voorjaar

In de regio Campania worden veel uien geteeld (Allium cepa L.), met name op de laagvlaktes van Nocerino-Sarnese en Stabiese-Vesuvio. Het witte ras Bianca di Pompei is het populairst en is ontstaan uit een serie ecotypes, die een karakteristieke vorm (afgeplatte bol) en kleur (wit-groenig) hebben. 



De verschillende ecotypes onderscheiden zich vooral op het gebied van rijping en oogstperiode, die van februari tot juni loopt, en waaraan zij hun namen danken: Febbrarese, Marzatica, Aprilatica, Maggiaiola en Giugnese. Telers kunnen hierdoor de markt maandenlang verse uien leveren en hebben geen last van opslagproblemen en -kosten.

Onderzoekers van de Universiteit van Salerno, CRA-ORT Pontecagnano en CNR-IMM uit Naples brachten de kenmerken van 5 ecotypes van de Bianca di Pompei ui in kaart. Zo werden de chemische samenstelling en antioxidatieve eigenschappen onderzocht. De vluchtige bestanddelen, organische zuren en het gehalte aan polyfenolen en suikers werd geanalyseerd evenals de antioxidant werking en de scherpe smaak. De onderzochte uien werden aan het einde van hun individuele groeicyclus geoogst tussen februari en juni.

Het totale gehalte aan vluchtige bestanddelen, voornamelijk zwavel, waren in de Aprilatica uien beduidend hoger dan bij de andere rassen. De nutraceutische waarde, beoordeeld op basis van het fenolenprofiel en de antioxidantwerking, was hoger bij uien die in het voorjaar geoogst werden. De scherpte, uitgedrukt in pyrodruivenzuur, was bij alle ecotypes hoog met een interval tussen de 9 en 14 mg pyrodruivenzuur per gram.

Het profiel van organische zuren (appelzuur, citroenzuur, barnsteenzuur, pyrodruivenzuur, ascobinezuur en wijsteenzuur) toonde aan dat het gehalte appelzuur (tussen de 58 en 79 mg/100 gram vers gewicht) en citroenzuur (tussen 20 en 63 mg/100 gram vers gewicht) bij alle types hoog was. Van de oplosbare suikers (fructose, glucose en sucrose) was fructose het meest aanwezig met een gehalte tussen de 1,74 tot 2,26 gram/100 gram vers gewicht.

Over het algemeen toonden de resultaten aan dat de temperatuur van invloed is op de kwaliteitsparameters. Aprilatica, Maggiaiola en Giugnese uien, die geteeld worden in de warmere periode, hadden een hoger gehalte aan zwavel ten opzichte van de Febbrarese en Marzatica uien. Het fenolenprofiel en de antioxidantwerking waren ook hoger bij uien die in het vroege voorjaar geoogst werden.


Bron: Loredana Liguori, Rosa Califano, Donatella Albanese, Francesco Raimo, Alessio Crescitelli, Marisa Di Matteo, 'Chemical Composition and Antioxidant Properties of Five White Onion (Allium cepa L.) Landraces', 2017, Journal of Food Quality, Article ID 6873651, 9 pages, doi.org/10.1155/2017/6873651

Publicatiedatum: 16-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekra´ense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?
18-7-2017 Nieuwe seizoen Bretonse sjalotten aangebroken
11-7-2017 Een mol in de uien
7-7-2017 Tamaulipas grootste Mexicaanse uienteeltregio
5-7-2017 Oekra´ense uienexporteur verschuift focus van Russische markt naar AziŰ en Europa
30-6-2017 CBS: Nederlandse uienteelt groeit naar 34.930 hectare
2-6-2017 Sterkere kwaliteit Spaanse vroege uien
31-5-2017 Mildste zoete ui ooit in productie
10-5-2017 Import bedreigt aardappelen- en uienteelt Valencia
25-4-2017 Uienteeltproject van Beemsterboer (100 hectare) in Senegal ingeluid
28-2-2017 Amerikaanse uienfusie Baker en Murakami