Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Voedingswaarde Italiaanse witte uien hoger in het voorjaar

In de regio Campania worden veel uien geteeld (Allium cepa L.), met name op de laagvlaktes van Nocerino-Sarnese en Stabiese-Vesuvio. Het witte ras Bianca di Pompei is het populairst en is ontstaan uit een serie ecotypes, die een karakteristieke vorm (afgeplatte bol) en kleur (wit-groenig) hebben. 



De verschillende ecotypes onderscheiden zich vooral op het gebied van rijping en oogstperiode, die van februari tot juni loopt, en waaraan zij hun namen danken: Febbrarese, Marzatica, Aprilatica, Maggiaiola en Giugnese. Telers kunnen hierdoor de markt maandenlang verse uien leveren en hebben geen last van opslagproblemen en -kosten.

Onderzoekers van de Universiteit van Salerno, CRA-ORT Pontecagnano en CNR-IMM uit Naples brachten de kenmerken van 5 ecotypes van de Bianca di Pompei ui in kaart. Zo werden de chemische samenstelling en antioxidatieve eigenschappen onderzocht. De vluchtige bestanddelen, organische zuren en het gehalte aan polyfenolen en suikers werd geanalyseerd evenals de antioxidant werking en de scherpe smaak. De onderzochte uien werden aan het einde van hun individuele groeicyclus geoogst tussen februari en juni.

Het totale gehalte aan vluchtige bestanddelen, voornamelijk zwavel, waren in de Aprilatica uien beduidend hoger dan bij de andere rassen. De nutraceutische waarde, beoordeeld op basis van het fenolenprofiel en de antioxidantwerking, was hoger bij uien die in het voorjaar geoogst werden. De scherpte, uitgedrukt in pyrodruivenzuur, was bij alle ecotypes hoog met een interval tussen de 9 en 14 mg pyrodruivenzuur per gram.

Het profiel van organische zuren (appelzuur, citroenzuur, barnsteenzuur, pyrodruivenzuur, ascobinezuur en wijsteenzuur) toonde aan dat het gehalte appelzuur (tussen de 58 en 79 mg/100 gram vers gewicht) en citroenzuur (tussen 20 en 63 mg/100 gram vers gewicht) bij alle types hoog was. Van de oplosbare suikers (fructose, glucose en sucrose) was fructose het meest aanwezig met een gehalte tussen de 1,74 tot 2,26 gram/100 gram vers gewicht.

Over het algemeen toonden de resultaten aan dat de temperatuur van invloed is op de kwaliteitsparameters. Aprilatica, Maggiaiola en Giugnese uien, die geteeld worden in de warmere periode, hadden een hoger gehalte aan zwavel ten opzichte van de Febbrarese en Marzatica uien. Het fenolenprofiel en de antioxidantwerking waren ook hoger bij uien die in het vroege voorjaar geoogst werden.


Bron: Loredana Liguori, Rosa Califano, Donatella Albanese, Francesco Raimo, Alessio Crescitelli, Marisa Di Matteo, 'Chemical Composition and Antioxidant Properties of Five White Onion (Allium cepa L.) Landraces', 2017, Journal of Food Quality, Article ID 6873651, 9 pages, doi.org/10.1155/2017/6873651

Publicatiedatum: 16-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent OekraÔense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?
18-7-2017 Nieuwe seizoen Bretonse sjalotten aangebroken