Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mobiele ethyleeninstallatie oplossing MH-crisis?

De discussie rond de toelating van kiemremmer maleïne hydrazide (MH) houdt de gemoederen bezig. Organisaties en bedrijven uit de Nederlandse uiensector verzoeken dringend om uitstel van de Europese herbeoordeling van MH omdat het middel volgens hen van cruciaal belang is. Dirk Garos van Restrain is in de uienspecial van Primeur verbaasd over de afwachtende houding van de uiensector. "Heel de industrie is boos op EFSA, maar naar alternatieven wordt niet echt gekeken. Als men allemaal zo afhankelijk is van één middel, waarom dan niet samen naar een oplossing zoeken?" De Nederlandse uiensector loopt wereldwijd voorop maar vergeet volgens hem om op dit gebied te innoveren. Hij sluit niet uit dat ook retailers in de toekomst het gebruik van MH gaan verbieden.



Restrain levert al jaren het schone en residuvrije ethyleen voor de uiensector, wat de houdbaarheid van de uien volgens hem aanzienlijk verlengt. "We zitten inmiddels in 36 landen maar Nederland blijft achter. MH wordt hier als makkelijker en goedkoper ervaren. Een verbod op MH betekent naar mijn idee zeker niet het einde van de sector. Ethyleen is een prima alternatief en is toegelaten in Nederland en vele EU landen, omdat het milieuvriendelijk is en niet schadelijk voor de volksgezondheid." MH is een chemisch middel dat in het veld wordt toegediend terwijl ethyleen in de bewaring wordt toegepast. "Exporteurs zijn sceptisch omdat ethyleen tijdens transport apart moeten worden toegediend maar ik ben ervan overtuigd dat er eenvoudige en goede manier kan worden gevonden om ethyleen op containerbasis toe te dienen. Ethyleen kan overal ter wereld gebruikt worden, dus ik zie niet in waarom geen mobiele installatie in containers en op boten. Wij gaan graag in gesprek met de sector om samen een oplossing te vinden."

Dirk.Garos@restrain.eu.com

Bron: Vakblad Primeur

Publicatiedatum: