Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Douane erkent vertraging, maar normale aantal scans uitgevoerd

Tholen - Een storing in de stroomvoorziening voor de Douane op de Maasvlakte was de oorzaak van de vertragingen afgelopen dinsdag bij de scans in de haven. Volgens de Douane is de situatie stabiel en is de vertraging tijdig weg gewerkt. "Als transporteurs te maken hebben gekregen met vertragingen, is dat natuurlijk vervelend en daar bieden we onze verontschuldigingen voor aan," vertelt Adriaan Ros, persvoorlichter van de Douane.

Onder andere fruitimporteur Martijn van Gaal van C. Gottmann kreeg te maken met de gevolgen van de stroomstoring. Hij vertelde dat de vertraging van zijn containers veroorzaakt werd door, kort samengevat: "Geen plek, scan kapot, stroomstoring, werkoverleg, sleutel kwijt."



"Er wordt een nieuwe stroomvoorziening gerealiseerd bij de nieuwe Rijksinspectie Terminal. Daardoor werkt de Douane op de Maasvlakte met een noodstroomvoorziening," legt Adriaan uit. "Daar trad een storing op, waardoor het scannen niet mogelijk was." De mobiele scan werd ingezet op de terminal. Bij deze scan, met een eigen stroomvoorziening, werden om 11.30 uur de eerste containers gescand. "We begrijpen dat het vervelend is voor transporteurs als ze door de stroomstoring vertraging hebben opgelopen. Dinsdag is er doorlopend gescand met de mobiele scan," vervolgt de woordvoerder. Tegen het einde van de middag was de wachtrij voor de scan zo goed als opgelost.

's Avonds ging het weer mis. Opnieuw stroomuitval op de Maasvlakte, waardoor de terminal in het donker gehuld werd. "In het donker is men gestopt met scannen en overige werkzaamheden zijn, voor zover mogelijk, verplaatst naar de Reeweg." Het werkoverleg dat volgens importeur Martijn op dinsdagmiddag een extra vertraging opleverde is er wel geweest, maar de Douane benadrukt dat er "doorlopend gescand" is. De noodstroomvoorziening, die nodig is vanwege de nieuwe stroomvoorziening die wordt aangelegd, is inmiddels stabiel.

De Douane wil de informatievoorziening en communicatie verbeteren. Daarom kunnen importeurs op internet zien of scans beschikbaar zijn en wanneer er werkzaamheden gepland zijn. "We maken melding op www.douane.nl van werkzaamheden. Zo zie je bijvoorbeeld dat er zaterdag geen stroom is op de Maasvlakte," vertelt Adriaan. Daarnaast is er de site www.nhdouane.nl waarop aangevers kunnen zien of scans beschikbaar zijn en of er onderhoudsmomenten zijn. "Daarmee hopen we de communicatie te verbeteren en klachten te voorkomen."

Martijn van Gaal liep op de woensdag tegen een nieuw probleem op dat vertraging veroorzaakte. "De douane is de sleutel kwijt van het scanapparaat en dus kan er weer niet gescand worden. U hoort het goed: de douane is de sleutel kwijt," zo zei hij in het artikel.

"Het lijkt wel een soort Murphy's Law wat dan optreedt," reageert Adriaan. "Maar dat hebben we snel opgelost. Natuurlijk is er wel wat verstoring geweest, maar we hebben dinsdag en woensdag de normale hoeveelheid scans kunnen doen."