Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Landelijke aandacht voor dramatisch uienseizoen

Vorige week vrijdag publiceerden we een interview met Mike de Koster, eigenaar van WDK Onions uit Kwadendamme over de zorgen bij uientelers. Het feit dat het een dramatisch seizoen dreigt te worden is aanleiding voor BNR nieuwradio een uitgebeid nieuwsitem, ze interviewden Mike de Koster en lieten TV-kok Rene Pluijm een ode aan de ui brengen, om de Nederlandse telers een hart onder de riem te steken en de consument aan te zetten tot het eten van meer uien.


Ode aan de ui

O ui
Als jij een wielrenner was dan droeg je de gele trui
In Soep, Gevuld, in taart, als rauwe salade
Ui jij verdient een uienparade

Je staat aan de basis van zoveel gerechten
Dankzij jou stoppen mensen met vechten
Staan gebroederlijk uien te pellen
Totdat de tranen in de ogen wellen

Gefrituurd, gekarameliseerd, geroosterd of zachtjes fruiten
Dankzij jouw zoetheid eten zelfs de moeilijkste kinderen spruiten

Jij nobele groente, zowel verfijnd als boers als sensueel
Hoeveel kunstenaars grepen naar hun penseel
In een poging om op canvas kleuren te mengen
Die sobere schoonheid over te brengen

Bij het klieven van een ui denk ik vaak
Hoe zou de wereld eruit zien zonder jou smaak
Want ui wat jij de wereld hebt gegeven
Staat aan de bron van zoveel leven

Ach beste luisteraar dat u het even weet
De ui is meest gegeten groente op onze planeet
Dus wees vooral dankbaar voor iedere scheet
Aromatisch welriekend en aangenaam heet

Ik roep u op om al die boeren te helpen
Eet die ui in een taart, kook hachee of met schelpen
Zorg voor leven op die boerderij
Zo maken wij weer wat mensen blij

Om u te helpen uit heel veel misère
Volgt hier het recept van uientaart met gruyère
Zet voor u begint aan uw nobele daden
eerst de oven op 180 graden

Het bladerdeeg in een bakvorm 20 minuten blind bakken,
Dus, onder een laag folie en droge bonen verpakken
750 gram uienringen in een pan op laag vuur tot glazigheid brengen
ondertussen 75 gram gruyère, 200 milliliter room, 2 eieren, een lepeltje mosterd, tijm, nootmuskaat, zout en peper mengen
Deze massa nu op het bladerdeeg vleien
En 45 minuten in de oven laten gedijen
Even af laten koelen voordat u in extase mag geraken
Dan pas aansnijden, laat het u smaken

Lang leve de ui!

Bron: BNR nieuwsradio

Publicatiedatum: 29-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

19-9-2017 Nu ook bio-bosuitjes bij AGF-Online
14-9-2017 Nederland: uienexport t/m week 34
8-9-2017 Export Nederlandse uien t/m week 33
7-9-2017 Prijs Chinese gele uien stabiliseert zich
5-9-2017 Brazilië: daling uienprijzen in de Cerrado regio
1-9-2017 "Bij peen en uien valt de prijs wat tegen"
30-8-2017 Nieuw uienproduct: BBQ-bloomer
30-8-2017 Argentijnse uiensector in de problemen
25-8-2017 Peruaanse producent wil export zoete uien met 15% uitbreiden
24-8-2017 Arequipa grootste uienproducent Peru
24-8-2017 "Uitdagend seizoen voor de boeg door toenemend aanbod bio-uien"
21-8-2017 Nederland: uienexport t/m week 30
21-8-2017 "Spaanse knoflookprijs lag onder productiekosten"
18-8-2017 Senegal open voor importuien: vanaf september maandelijks importquotum
18-8-2017 "Nog veel uientelers telen op de bonnefooi"
18-8-2017 Indiase handelaren bezorgd over Egyptische uien
16-8-2017 Oostenrijk: rustige vraag op uienmarkt
14-8-2017 Nederland: uienexport t/m week 29
14-8-2017 Eindstand Nederlandse uienexport seizoen 2016/17
11-8-2017 "Overschot aan drielingen op de plantuienmarkt"