Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Landelijke aandacht voor dramatisch uienseizoen

Vorige week vrijdag publiceerden we een interview met Mike de Koster, eigenaar van WDK Onions uit Kwadendamme over de zorgen bij uientelers. Het feit dat het een dramatisch seizoen dreigt te worden is aanleiding voor BNR nieuwradio een uitgebeid nieuwsitem, ze interviewden Mike de Koster en lieten TV-kok Rene Pluijm een ode aan de ui brengen, om de Nederlandse telers een hart onder de riem te steken en de consument aan te zetten tot het eten van meer uien.


Ode aan de ui

O ui
Als jij een wielrenner was dan droeg je de gele trui
In Soep, Gevuld, in taart, als rauwe salade
Ui jij verdient een uienparade

Je staat aan de basis van zoveel gerechten
Dankzij jou stoppen mensen met vechten
Staan gebroederlijk uien te pellen
Totdat de tranen in de ogen wellen

Gefrituurd, gekarameliseerd, geroosterd of zachtjes fruiten
Dankzij jouw zoetheid eten zelfs de moeilijkste kinderen spruiten

Jij nobele groente, zowel verfijnd als boers als sensueel
Hoeveel kunstenaars grepen naar hun penseel
In een poging om op canvas kleuren te mengen
Die sobere schoonheid over te brengen

Bij het klieven van een ui denk ik vaak
Hoe zou de wereld eruit zien zonder jou smaak
Want ui wat jij de wereld hebt gegeven
Staat aan de bron van zoveel leven

Ach beste luisteraar dat u het even weet
De ui is meest gegeten groente op onze planeet
Dus wees vooral dankbaar voor iedere scheet
Aromatisch welriekend en aangenaam heet

Ik roep u op om al die boeren te helpen
Eet die ui in een taart, kook hachee of met schelpen
Zorg voor leven op die boerderij
Zo maken wij weer wat mensen blij

Om u te helpen uit heel veel misŤre
Volgt hier het recept van uientaart met gruyŤre
Zet voor u begint aan uw nobele daden
eerst de oven op 180 graden

Het bladerdeeg in een bakvorm 20 minuten blind bakken,
Dus, onder een laag folie en droge bonen verpakken
750 gram uienringen in een pan op laag vuur tot glazigheid brengen
ondertussen 75 gram gruyŤre, 200 milliliter room, 2 eieren, een lepeltje mosterd, tijm, nootmuskaat, zout en peper mengen
Deze massa nu op het bladerdeeg vleien
En 45 minuten in de oven laten gedijen
Even af laten koelen voordat u in extase mag geraken
Dan pas aansnijden, laat het u smaken

Lang leve de ui!

Bron: BNR nieuwsradio

Publicatiedatum: 29-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-5-2018 Nederland: uienexport tot en met week 17
23-5-2018 Eerste nieuwe Italiaanse uien op de markt
22-5-2018 Peru, tweede uienleverancier VS
18-5-2018 "Boeren beseffen dat het vijf over twaalf is"
17-5-2018 Sombere OekraÔense uienmarkt
15-5-2018 Nederland: uienexport tot en met week 15
14-5-2018 "Dit jaar kunnen we langer Franse knoflook aanbieden"
9-5-2018 "Kort Egyptisch uienseizoen verwacht"
4-5-2018 Even binnenkijken bij een uienexporteur in India
4-5-2018 "Weinig eer te behalen aan uienmarkt"
4-5-2018 Tasmaanse uientelers willen aandeel export terug veroveren
3-5-2018 Spaanse Benihort neemt lente-ui op in assortiment
2-5-2018 Filipijnse landbouwminister beschuldigd van banden met knoflookkartel
2-5-2018 Nederland: uienexport tot en met week 14
1-5-2018 Amerikaanse uienprijzen stijgen
1-5-2018 Filipijnse douane onderschept 17 containers gesmokkelde uien
30-4-2018 "Europese importeurs ruilen Chinese knoflook in voor Spaanse"
25-4-2018 Nederland: uienexport tot en met week 13
24-4-2018 "Alle ruimte voor Egyptische bio-uien"
23-4-2018 Mexicanen janken om hoge uienprijzen