Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Landelijke aandacht voor dramatisch uienseizoen

Vorige week vrijdag publiceerden we een interview met Mike de Koster, eigenaar van WDK Onions uit Kwadendamme over de zorgen bij uientelers. Het feit dat het een dramatisch seizoen dreigt te worden is aanleiding voor BNR nieuwradio een uitgebeid nieuwsitem, ze interviewden Mike de Koster en lieten TV-kok Rene Pluijm een ode aan de ui brengen, om de Nederlandse telers een hart onder de riem te steken en de consument aan te zetten tot het eten van meer uien.


Ode aan de ui

O ui
Als jij een wielrenner was dan droeg je de gele trui
In Soep, Gevuld, in taart, als rauwe salade
Ui jij verdient een uienparade

Je staat aan de basis van zoveel gerechten
Dankzij jou stoppen mensen met vechten
Staan gebroederlijk uien te pellen
Totdat de tranen in de ogen wellen

Gefrituurd, gekarameliseerd, geroosterd of zachtjes fruiten
Dankzij jouw zoetheid eten zelfs de moeilijkste kinderen spruiten

Jij nobele groente, zowel verfijnd als boers als sensueel
Hoeveel kunstenaars grepen naar hun penseel
In een poging om op canvas kleuren te mengen
Die sobere schoonheid over te brengen

Bij het klieven van een ui denk ik vaak
Hoe zou de wereld eruit zien zonder jou smaak
Want ui wat jij de wereld hebt gegeven
Staat aan de bron van zoveel leven

Ach beste luisteraar dat u het even weet
De ui is meest gegeten groente op onze planeet
Dus wees vooral dankbaar voor iedere scheet
Aromatisch welriekend en aangenaam heet

Ik roep u op om al die boeren te helpen
Eet die ui in een taart, kook hachee of met schelpen
Zorg voor leven op die boerderij
Zo maken wij weer wat mensen blij

Om u te helpen uit heel veel misère
Volgt hier het recept van uientaart met gruyère
Zet voor u begint aan uw nobele daden
eerst de oven op 180 graden

Het bladerdeeg in een bakvorm 20 minuten blind bakken,
Dus, onder een laag folie en droge bonen verpakken
750 gram uienringen in een pan op laag vuur tot glazigheid brengen
ondertussen 75 gram gruyère, 200 milliliter room, 2 eieren, een lepeltje mosterd, tijm, nootmuskaat, zout en peper mengen
Deze massa nu op het bladerdeeg vleien
En 45 minuten in de oven laten gedijen
Even af laten koelen voordat u in extase mag geraken
Dan pas aansnijden, laat het u smaken

Lang leve de ui!

Bron: BNR nieuwsradio

Publicatiedatum: 29-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

17-11-2017 Argentinië: Schimmel tast knoflookteelt dit jaar nog niet aan
16-11-2017 China: lage uienprijzen
15-11-2017 Afgebrande Lion foods twijfelt over herbouw in Sint-Maartensdijk
15-11-2017 Nederland: uienexport tot en met week 42
10-11-2017 "Kwaliteit grootste issue momenteel in de uien"
10-11-2017 Egypte exporteert 30% meer naar Rusland
9-11-2017 Spanje: Prijzen voor grove uien blijven stijgen
7-11-2017 Nederland: uienexport tot en met week 41
6-11-2017 TOP Taste neemt Onion Specialties over
3-11-2017 "Vlotte afzet uien, maar prijzen muurvast"
3-11-2017 Egypte exporteert meer lente-ui ondanks hitte
2-11-2017 Ook in Zwitserland zijn de uienprijzen laag
1-11-2017 Kleinere oogst, maar goede prijzen voor Amerikaanse uien
31-10-2017 Nederland: uienexport tot en met week 40
31-10-2017 Oogstraming zaaiuien CBS: bruto 1.513.000 ton
27-10-2017 Deskundige leert in Niger hoe ze in Ghana uien importeren
17-10-2017 Indiase regering koopt 2.000 ton uien voor feestdagen
16-10-2017 Egyptische rode uien hebben niet de kwaliteit voor export
13-10-2017 Uienquotum Senegal geldt voor laatste kwartaal
13-10-2017 Goede buitenlandse afzet Italiaanse witte uien