Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Internationaal congres over kwaliteitscontrole groenten en fruit

Van 13 tot en met 15 maart 2017 kwamen controleurs en handelaren bijeen voor het eenendertigste internationaal congres groenten en fruit in Bonn. De onderwerpen die werden besproken liepen uiteen van de kwaliteitsteelt van appelen, uien, prei en knoflook tot aan de controle van der herkomstopgave en traceerbaarheid. Daarnaast werden de actuele problemen bij de controle en de voorschriften voor de kenmerking van verse groenten en fruit uitvoerig besproken.

Het congres werd geopend door dr. Hanns-Christoph Eiden, voorzitter van het 'Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung' (BLW). Hij benadrukte het belang van een open, constructieve uitwisseling tussen controleurs en handelaren evenals tussen leveringslanden en ontvangstlanden.

Appelen
De eerste congresdag was helemaal aan appelen gewijd en begon met een blik op de rassenkeuring voor de Noord-Duitse teelt. Dr. Karsten Klopp, directeur van het fruitteeltcentrum Jork, maakte aanschouwelijk hoeveel moeite er gedaan wordt om voor een standplaats het meest geschikte appelras te vinden die tegelijkertijd ook nog aan de wensen van de consument tegemoet komt.

Nieuw in het assortiment – in het bijzonder bij de biologische telers – is het ras SQ 159 (merk Natyra). Deze kenmerkt zich door een verfijnd aroma en een goede knapperigheid en sappigheid. PREMA96 (merk Rockit) is de nieuwe ster in de snackcategorie en maakt niet alleen indruk dankzij haar kleine formaat en zoetheid, maar ook met haar verpakking. 

Uien
De tweede dag stond in het teken van uien. Dr. Peter Grauert van Concepa sprak over 175 uien telende landen en een wereldproductie van 46,7 miljoen ton, waarbij 65% van de productie door slechts acht landen geteeld wordt. Maar slechts 8% van deze productie wordt wereldwijd verhandeld, vooral door Nederland, Nieuw-Zeeland en Australië.

Knoflook
Wereldwijd produceert men circa 24,9 miljoen ton knoflook, waarvan 80 procent in China. De Duitse markt wordt overwegend met Spaanse en Chinese waren verzorgd. Reden genoeg om twee deskundigen te vragen om over de teelt in deze landen te vertellen. Oscar Requeña van Allium Prodiber nam de deelnemers mee op een reis van de productie van knoflook, het planten en de ontwikkeling van de eerste tenen tot aan de oogst, verwerking en verkoop. Daarbij werden de economische aspecten van de afzonderlijke teeltmaatregelen net zo zeer belicht als de invloed hiervan op de kwaliteit van de knoflook.

Publicatiedatum: 30-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

22-9-2017 AGF Trendcafé: Hoe maak ik een merk van/met mijn product?
20-9-2017 Fotoreportage World Food Moscow
20-9-2017 Markt van 1001 Smaken in teken van Kids en Smaak
19-9-2017 "Internationaliteit maakt aanpak voedselverspilling zinvol"
18-9-2017 Handelaren Mabru zijn toe aan verandering
18-9-2017 Freshfel vertegenwoordigt Europese groenten- en fruitsector op World of Food India
15-9-2017 Fruitshow met meer dan 100 oude fruitrassen
15-9-2017 Goede opkomst op modderige Potato Europe 2017
14-9-2017 Wereldlezing 'Hebben we nog vertrouwen in voedingswetenschappers?'
14-9-2017 Koning Philippe vanmorgen op bezoek bij Mabru
13-9-2017 Berusting over afgelasting eerste beursdag Potato Europe
13-9-2017 Freshriders halen 30.000 euro op voor Daniel den Hoed Stichting
12-9-2017 Fotoreportage Asia Fruit Logistica 2017
11-9-2017 Fotoreportage Asia Fruit Logistica 2017
11-9-2017 Fotoreportage International Strawberry Congress
11-9-2017 Aardappelbeurs Hamburg verwacht veel exposanten en bezoekers
8-9-2017 NFO-excursie productgroep klein- en steenfruit
8-9-2017 Rabobank sponsor Proeftuin Randwijk
7-9-2017 "Succes aardbeiensector in handen consument"
7-9-2017 Fotoreportage Receptie bij consulaat tijdens Asia Fruit Logistica