Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Internationaal congres over kwaliteitscontrole groenten en fruit

Van 13 tot en met 15 maart 2017 kwamen controleurs en handelaren bijeen voor het eenendertigste internationaal congres groenten en fruit in Bonn. De onderwerpen die werden besproken liepen uiteen van de kwaliteitsteelt van appelen, uien, prei en knoflook tot aan de controle van der herkomstopgave en traceerbaarheid. Daarnaast werden de actuele problemen bij de controle en de voorschriften voor de kenmerking van verse groenten en fruit uitvoerig besproken.

Het congres werd geopend door dr. Hanns-Christoph Eiden, voorzitter van het 'Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung' (BLW). Hij benadrukte het belang van een open, constructieve uitwisseling tussen controleurs en handelaren evenals tussen leveringslanden en ontvangstlanden.

Appelen
De eerste congresdag was helemaal aan appelen gewijd en begon met een blik op de rassenkeuring voor de Noord-Duitse teelt. Dr. Karsten Klopp, directeur van het fruitteeltcentrum Jork, maakte aanschouwelijk hoeveel moeite er gedaan wordt om voor een standplaats het meest geschikte appelras te vinden die tegelijkertijd ook nog aan de wensen van de consument tegemoet komt.

Nieuw in het assortiment – in het bijzonder bij de biologische telers – is het ras SQ 159 (merk Natyra). Deze kenmerkt zich door een verfijnd aroma en een goede knapperigheid en sappigheid. PREMA96 (merk Rockit) is de nieuwe ster in de snackcategorie en maakt niet alleen indruk dankzij haar kleine formaat en zoetheid, maar ook met haar verpakking. 

Uien
De tweede dag stond in het teken van uien. Dr. Peter Grauert van Concepa sprak over 175 uien telende landen en een wereldproductie van 46,7 miljoen ton, waarbij 65% van de productie door slechts acht landen geteeld wordt. Maar slechts 8% van deze productie wordt wereldwijd verhandeld, vooral door Nederland, Nieuw-Zeeland en Australië.

Knoflook
Wereldwijd produceert men circa 24,9 miljoen ton knoflook, waarvan 80 procent in China. De Duitse markt wordt overwegend met Spaanse en Chinese waren verzorgd. Reden genoeg om twee deskundigen te vragen om over de teelt in deze landen te vertellen. Oscar Requeña van Allium Prodiber nam de deelnemers mee op een reis van de productie van knoflook, het planten en de ontwikkeling van de eerste tenen tot aan de oogst, verwerking en verkoop. Daarbij werden de economische aspecten van de afzonderlijke teeltmaatregelen net zo zeer belicht als de invloed hiervan op de kwaliteit van de knoflook.

Publicatiedatum: 30-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

18-7-2018 In Berlijn zonder stand: trend of incident?
17-7-2018 Fotoverslag van Amerikaanse biobeurs Organic Produce Summit
17-7-2018 Staay Food Group ziet af van deelname aan de Fruit Logistica 2019
17-7-2018 4th EU Fresh Info Forum
17-7-2018 Hockeyster Maartje Paumen at tijdens topsportcarrière dagelijks blauwe bessen
17-7-2018 Internationale journalisten op excursie van ‘Field to Fork’ in Westland
17-7-2018 Verduurzaming voedselproductie centraal in Holland Paviljoen Grüne Woche
17-7-2018 Vierdaagsewandelaars halen bijna de groente- en fruitnorm
13-7-2018 Open dag blauwebessentelers op 14 juli
11-7-2018 Frankrijk: Vijf tomaten innovaties om in de gaten te houden
9-7-2018 Tweedaagse trip Agri Ladies naar Dublin
9-7-2018 Webinar huisvesting arbeidsmigranten
6-7-2018 Kas op kinderdagverblijf valt in de prijzen tijdens HortiHeroes
6-7-2018 "Kolen, een teelt met toekomst"
4-7-2018 Tweede editie van Interpoma China
3-7-2018 PotatoEurope 2018 in Duitsland
3-7-2018 ‘Blauwe bes in beweging’ op 13 juli 2018
2-7-2018 Fotoreportage Perendag 2018
2-7-2018 Witlof naar 2030
2-7-2018 Fotoverslag Amerikaanse AGF-beurs United Fresh 2018