Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Internationaal congres over kwaliteitscontrole groenten en fruit

Van 13 tot en met 15 maart 2017 kwamen controleurs en handelaren bijeen voor het eenendertigste internationaal congres groenten en fruit in Bonn. De onderwerpen die werden besproken liepen uiteen van de kwaliteitsteelt van appelen, uien, prei en knoflook tot aan de controle van der herkomstopgave en traceerbaarheid. Daarnaast werden de actuele problemen bij de controle en de voorschriften voor de kenmerking van verse groenten en fruit uitvoerig besproken.

Het congres werd geopend door dr. Hanns-Christoph Eiden, voorzitter van het 'Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung' (BLW). Hij benadrukte het belang van een open, constructieve uitwisseling tussen controleurs en handelaren evenals tussen leveringslanden en ontvangstlanden.

Appelen
De eerste congresdag was helemaal aan appelen gewijd en begon met een blik op de rassenkeuring voor de Noord-Duitse teelt. Dr. Karsten Klopp, directeur van het fruitteeltcentrum Jork, maakte aanschouwelijk hoeveel moeite er gedaan wordt om voor een standplaats het meest geschikte appelras te vinden die tegelijkertijd ook nog aan de wensen van de consument tegemoet komt.

Nieuw in het assortiment – in het bijzonder bij de biologische telers – is het ras SQ 159 (merk Natyra). Deze kenmerkt zich door een verfijnd aroma en een goede knapperigheid en sappigheid. PREMA96 (merk Rockit) is de nieuwe ster in de snackcategorie en maakt niet alleen indruk dankzij haar kleine formaat en zoetheid, maar ook met haar verpakking. 

Uien
De tweede dag stond in het teken van uien. Dr. Peter Grauert van Concepa sprak over 175 uien telende landen en een wereldproductie van 46,7 miljoen ton, waarbij 65% van de productie door slechts acht landen geteeld wordt. Maar slechts 8% van deze productie wordt wereldwijd verhandeld, vooral door Nederland, Nieuw-Zeeland en Australië.

Knoflook
Wereldwijd produceert men circa 24,9 miljoen ton knoflook, waarvan 80 procent in China. De Duitse markt wordt overwegend met Spaanse en Chinese waren verzorgd. Reden genoeg om twee deskundigen te vragen om over de teelt in deze landen te vertellen. Oscar Requeña van Allium Prodiber nam de deelnemers mee op een reis van de productie van knoflook, het planten en de ontwikkeling van de eerste tenen tot aan de oogst, verwerking en verkoop. Daarbij werden de economische aspecten van de afzonderlijke teeltmaatregelen net zo zeer belicht als de invloed hiervan op de kwaliteit van de knoflook.

Publicatiedatum: 30-3-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-2-2018 Informatiebijeenkomst export appels & peren - verre bestemmingen
23-2-2018 Steeds meer deelnemers VEG. event bekend
23-2-2018 Registratie en bewijs voor de invoertariefcontingentperiode knoflook 2018
23-2-2018 Welke vakbeurzen vinden er plaats in China in 2018?
23-2-2018 Welke Duitse foodevents zijn er dit jaar?
22-2-2018 AGF Trendcafé brengt bezoek aan Brussel
21-2-2018 Pastinaak-stamppot wint de Stamppotbokaal
20-2-2018 Ecuador organiseert belangrijk bananenevenement
20-2-2018 Al 100 deelnemers voor eerste editie Tropical Fruit Congress
16-2-2018 Innovatieve verkoopideeën voor groenten en fruit
14-2-2018 Een goede start voor je spruit begint bij de wortel
13-2-2018 BelOrta viert 5-jarig jubileum
13-2-2018 5 april kick off verkoopseizoen asperges
13-2-2018 Inspiratiesessie platform online sales activiteiten
12-2-2018 Fotoreportages Fruit Logistica 2018
7-2-2018 Nieuwe weeg- en verpakkingsmachine
7-2-2018 Perendag: 28 juni 2018
6-2-2018 Nederlandse en Belgische standhouders Fruit Logistica 2018
6-2-2018 Zuidkoop met 106 medewerkers en 38 trailers naar Berlijn
5-2-2018 Tuinbouw Zimbabwe krijgt nieuwe vakbeurs