Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Reacties Filip Fontaine, Gaston Opdekamp en Maarten de Moor

BelOrta en Hoogstraten zien muziek in fusie

Tholen - Op 30 maart gaven de besturen van Coöperatie Hoogstraten cvba en BelOrta cvba hun toestemming tot oprichting van een 'fusiecomité'. Dit comité zal namens de beide besturen besprekingen starten die uiteindelijk kunnen leiden tot een fusie. De afgelopen jaren is het veilinglandschap in België aardig geconsolideerd. Hoe ver zal dit gaan?

Reactie Filip Fontaine, BelOrta
Filip Fontaine, directeur van BelOrta geeft aan dat ze nog niet ver in de toekomst kunnen kijken. "We starten nog maar met de besprekingen en zijn nog niet gefusioneerd." Hij geeft aan dat ze binnen LAVA een waardevol traject hebben afgelegd dat helaas aan het stagneren is. "Vanuit die stagnatie zijn we op zoek gegaan naar alternatieven. Na een heel kort gesprek met Hoogstraten kwamen we op het idee om te fuseren. We hebben gekozen voor een open traject en er is verder nog niets bekend." Volgens hem zit er zeker muziek in een fusie tussen BelOrta en Hoogstraten. "Wij zijn allebei gezond en kunnen veel voor elkaar betekenen. Ook de richting die we uitgaan is deels gelijklopend. We zijn allebei vernieuwend en innoverend. Coöperaties hebben als doel om de beste prijzen uit de markt te halen voor de telers. We zijn allebei met hetzelfde doel bezig, dus waarom zouden we het geen kans geven? We gaan er alles aan doen om hier een succes van te maken."

Reactie Gaston Opdekamp, Hoogstraten
Ook Gaston Opdekamp, directeur van Hoogstraten benadrukt dat er nog niets concreet is. "Het enige is dat we toestemming hebben gehad van de raden van bestuur om met elkaar te gaan praten. Het doel van dit gesprek is een fusie, maar zo ver zijn we nog niet." Hij geeft aan dat ze elkaar al lang kennen. "We werken al vanaf 1978 samen via vormen van gastveilen, binnen LAVA en via diverse andere concrete projecten. Onze relatie is zowel close als minder close geweest. Nu is de tijd misschien rijp om verdere stappen te gaan zetten en dát traject kan na het akkoord van de raden van bestuur ingezet worden.  De twee bedrijven hebben een gezonde financiële basis en kunnen vanuit die positie met elkaar gaan praten. Dit is geen scenario van 'moeten'. Dit is er een van 'willen' werken aan een sterke marktpartij."

Reactie Maarten de Moor, LAVA:
Onder LAVA vallen momenteel nog vijf leden: REO Veiling, Veiling BelOrta, Coöperatie Hoogstraten, CLTV Zundert en LTV. Maarten de Moor van LAVA geeft aan dat de doelstelling van deze overkoepelende organisatie is om coöperaties en veilingen dichter bij elkaar te brengen en samen te laten werken om een antwoord te bieden op de steeds grotere macht van de retailers. "Als door die samenwerkingen fusies ontstaan, hebben we voor een deel ons doel bereikt. Met deze plannen kunnen we ze dus alleen maar feliciteren." Heeft LAVA dan nog wel toegevoegde waarde als bijna al die organisaties die hieronder vallen al samenwerken? En blijft het merk Flandria bestaan? "Dat moet op termijn bekeken worden, dat kunnen we nu nog niet weten. Op dit moment verandert er niets. Zo lang er nog niet één grote fusiebeweging is tussen alle Belgische veilingen, blijft het zo."

BelOrta
BelOrta is de grootste groenten- en fruitveiling van België. Dat is al te danken aan diverse fusies. De huidige organisatie ontstond in 2013 na het samengaan van Mechelse Veilingen en Coöbra. De Mechelse Veiling was al een fusie tussen de Mechelse Tuinbouwveiling (MTV) en de Centrale voor Glasgroenten (CVG). Ook Coöbra ontstond uit een fusie tussen Brava en Greenpartners. BelOrta heeft over 2016 een omzet geboekt van €412 miljoen.

Coöperatie Hoogstraten
Coöperatie Hoogstraten is uiteraard bekend om de aardbeien. Daarnaast verhandelt Coöperatie Hoogstraten cv vooral tomaat, paprika en komkommer. Vorig jaar realiseerde de coöperatie een productomzet van 222 miljoen euro en een zakencijfer van 272 miljoen euro, opnieuw een lichte stijging t.o.v. 2015.

Publicatiedatum: 31-3-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-3-2018 Argos neemt 'the sky is the limit' letterlijk
21-3-2018 HelloFresh verwacht dit jaar winstgevend te zijn
21-3-2018 "Combinatie AGF- en paddenstoelentak werkt perfect"
21-3-2018 Seizoensstart 2018 Coöperatie Hoogstraten
20-3-2018 VMP start eigen loods in Poeldijk
19-3-2018 Camposol Trading Europe sleept Europese prijs in de wacht
16-3-2018 Spanje: recordseizoen voor Anecoop
16-3-2018 Levarht partner van Tomatoworld
14-3-2018 Avocadomarkt Dubai in kinderschoenen
14-3-2018 Paprikatelers op bezoek bij Novifarm
14-3-2018 "Seizoen als dit niet eerder meegemaakt"
13-3-2018 “Grieken betalen hoofdprijs voor groenten en fruit”
13-3-2018 Grote investeerders kopen en verkopen aandelen Fresh Del Monte Produce
13-3-2018 Ondernemers lanceren ambitieus platform Verspilling is Verrukkelijk
13-3-2018 Eerste fysieke mijlpaal duurzaam energiesysteem Nieuw Reijerwaard
12-3-2018 “We willen naast Duitse groothandels ook retail gaan bedienen”
9-3-2018 Verse AGF wordt belangrijkste activiteit voor Bonduelle
9-3-2018 Hogere citrusprijzen positief voor omzet Limoneira
9-3-2018 Zi-Com valt met de neus in de boter met IQF
9-3-2018 "Groothandelsmarkt Berlijn zou veel meer divers kunnen zijn"