"De zaken gaan momenteel echt heel goed," zegt John Harris van het in Fort Collins, Colorado gevestigde Paradigm Fresh. "De vraag is stabiel en typisch voor de tijd van het jaar. Een aantal teeltgebieden zijn nu actief. Het seizoen van Mexico is zo goed als afgerond en dat van Texas loopt wat vroeger af. Het seizoen van Californië is net begonnen en het lijkt erop dat Arizona met een week of wat een uienaanbod zal hebben. Twee weken daarna begint het seizoen van New Mexico, dat een paar weken eerder begint. Dis echt de tijd van het jaar waarin er sprake is van overlap."
Volgens Harris was de uienmarkt een maand geleden nog uit balans, wat al speelde sinds medio februari. "Er was sprake van een ernstig overschot vanuit het noordwesten, met historisch lage prijzen. Er is nu zoveel concurrentie dat het echt een moeilijke markt was in de periode dat Canada, New York en Wisconsin hun seizoen afrondden en het seizoen van Mexico en Texas juist begon. In de 15 jaar dat ik in deze sector werkzaam ben, heb ik het nog nooit zo moeilijk gezien."
Meer vraag op de markt
Nu het seizoen in het noordwesten op zijn einde loopt, ziet Harris dat het overschot is verdwenen. "Het aanbod komt net aan tegemoet aan de vraag en dat zie je goed terug op de huidige markt. De prijzen in Texas zitten tot boven de $10 (€9,18) FOB (Free on Board) voor gele en witte uien en op tussen de $6 en $8 (€5,51 en €7,34) voor rond de tien kilo aan rode uien. Californië heeft vergelijkbare FOB-prijzen," legt Harris uit.
Wat ook invloed heeft op de veranderingen in de markt is de verschuivende timing. "Iedereen was aan de vroege kant klaar. Het weer was in de meeste teeltgebieden erg goed. New Mexico gaat bijvoorbeeld in de tweede of derde week van mei een uienaanbod hebben. Dat is erg vroeg en dat zou misschien een overschot tot gevolg kunnen hebben. Maar het is nu ook erg warm in Californië. Ze gaan daar tegelijkertijd in de komende drie tot vier weken een heleboel uien in aanbod hebben."
Voor meer informatie:
John Harris
Paradigm Fresh
Tel: +1 970.775.2049
John@paradigmfresh.com
www.paradigmfresh.com