Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overzicht schade per land

Vorst raakt Europese AGF-sector keihard

Tholen - De nachtvorst heeft veel schade berokkend in de Europese AGF-sector. Er zijn al veel vroege ramingen gemaakt, maar de echte schade is pas over enkele weken bekend. Veel hangt ook af van het weer de komende weken. In sommige landen zal dit nog steeds kou en zelfs sneeuw zijn. Andere landen worden langzaam weer opgewarmd. Veel telers spreken over een situatie die ze nog nooit hebben meegemaakt. Hieronder een actueel overzicht van de huidige vorstschades in de verschillende Europese landen. 



Italië
In Italië is de totale schade enorm, maar moeilijk in te schatten. Het gaat om miljoenen euro's. Er is eerst veel hagel geweest en het land is daarna ook nog eens geraakt door vorst. Tussen de regio's Veneto en Marken was het geen leuke Pasen. Er is ontzettend veel beschadigd in de fruit- en vollegrondsteelt door hagel en regen. Als het gaat om appelen in Trentino en Zuid-Tirol is er vorstschade, maar is het te vroeg om te zeggen hoe veel. Telers waren voorbereid op de vorst en er komen vroege schademeldingen binnen vanuit Zuid-Tirol die variëren van 20 tot 30%. De Emilia Romagna is flink geraakt. Een areaal van 450 hectare wijngaard is daar zeer beschadigd. Er werd ook gesproken van 3 miljoen tomatenplanten die doodgevroren zijn. Andere geraakte producten zijn asperges, zachtfruit, steenfruit en aardbeien. Er zijn echter nog veel meer groenten- en fruitsoorten geraakt. Het is nog te vroeg voor echte schattingen, maar de fruitsector en druivensector zijn zeer bezorgd over de mogelijke gevolgen van de kou. Om de vorst te bestrijden, zijn er diverse middelen en machines ingezet, waaronder ook helikopters. Als het gaat om kiwi's in de regio Lazio, is er meer dan 60% van de oogst geraakt.



Duitsland

Elbe Obst is een appelproducent in het noorden van Duitsland en heeft ook fruitgebieden rond Hamburg. Volgens Frank Döscher is de schade in het noorden nogal meegevallen. De meeste problemen zijn gemeld Zuid-Duitsland. Ook het westen en oosten hadden telers schade gemeld. Frank geeft aan dat hun telers gelegen zijn in de buurt van grote rivieren waardoor ze voldoende konden beregenen met succes. Het totale areaal voor dit bedrijf is zo'n 10.000 hectare. Er zijn schades gemeld bij de kersen- en aardbeienteelt. In de traditioneel vroege gebieden zoals de Oberrheingraben, Neckarraum, Rheinessen, Mittelrhein en Südpfalz is veel schade aan zowel hard- als steenfruit opgetreden. Ook in het Alte Land daalden de temperaturen tot onder het vriespunt, maar de bloesem bevond zich daar nog in het groene en roze knopstadium en was daardoor minder kwetsbaar. Bovendien kan daar 6.000 ha van de 10.000 ha hardfruit beregend worden. Meer dan 200 ha kersen staat daar onder foliekappen. Er wordt de komende dagen nog meer kou verwacht.


Polen

De appelen in Polen waren nog niet in bloei en daardoor had de vorst minder impact en is de schade beperkter dan in België en Nederland. Volgens Jan Nowakowski van Genesis Fresh zal het nog twee weken duren voordat ze de precieze cijfers weten. "Momenteel worden er schattingen gemaakt van de schade en verwacht wordt dat er 15 tot 20% verloren is. De schade verschilt per regio en daarom is het moeilijk in te schatten wat de totale schade is. Momenteel is het koud en regenachtig in Polen en ook dat heeft nog impact. Daarnaast is het zelfs mogelijk dat het in mei nog gaan vriezen, dus nu is het afwachten", aldus Jan. De appelen in Polen waren nog niet in bloei, het waren nog knoppen. Dit was nog een extra bescherming tegen de kou. De knoppen die zwaar beschadigd zijn, geven geen appelen. Dit betekent ook dat het deel dat overleefd, grotere kalibers worden. Jan geeft aan dat de markt nu al helemaal van slag is. "Er wordt al veel contact met me opgenomen van klanten die contracten willen afsluiten omdat ze bang zijn voor tekorten volgend seizoen. Het zal een zeer moeilijk seizoen worden." Kersen en zachtfruittelers zijn ook hard geraakt in Polen. Er zijn ramingen dat er bij kersentelers verliezen zijn van 70 tot 80%. De vorstschade verschilt per regio. In de ene streek was het meer milder dan in de andere streek. Er zijn blauwe bessen planten van bepaalde rassen geraakt, met name de fragiele rassen zoals Draper en Liberty. Er werd al geen grote oogst verwacht dit seizoen. Voor bepaalde rassen is het dus einde verhaal, die zijn zelfs niet meer geschikt voor de industrie.

Oostenrijk
Er zijn ongeveer 700 telers en 3.000 hectare met appelboomgaarden in Oostenrijk. Verzekeringsbedrijven zijn druk bezig met het verzamelen van data, maar het kan nog even duren voordat alles binnen is. De appelen waren al in bloei toen het koude weer kwam, dus dat betekent dat eerst moet worden gekeken of de bloesem het heeft overleefd. Oostenrijk had vorig jaar een zeer moeilijk seizoen en telers hoopten dat dit jaar normaal zou worden. Temperaturen tot -6 graden Celsius hebben in de vroege ochtenduren op 21 april 2017 in Oostenrijkse productiegebieden zware vorstschade veroorzaakt. Vooral in Steiermark, Kärnten, Südburgenland en sommige plaatsen in Niederösterreich, Oberösterreich, Tirol en Vorarlberg was er schade. Vooral fruitbomen zijn zwaar beschadigd door de vorst. In totaal is meer dan 12.000 hectare getroffen. Volgens de eerste cijfers gaan we uit van een totale schade van meer dan 50 miljoen euro. De totale schade kan echter pas over enkele dagen definitief worden vastgesteld", aldus dr. Kurt Weinberger, bestuursvoorzitter van de Oostenrijkse hagelverzekering, in een eerste tussenbalans.

Bulgarije
In bepaalde delen van Bulgarije zijn de temperaturen gedaald tot min vier. Dit heeft gezorgd voor enorme schade bij kersentelers. Volgens teler Plamen Mihaylov van Cherry Dreams Ltd is de grootste regio voor kersenteelt, Kustendil, flink geraakt. Dit is in het zuidwesten van het land. Er zijn verliezen tot 70%. Telers in het midden van het land, waar Cherry Dreams is gevestigd, hebben minder schade, naar schatting rond de 20 tot 30%." Het bedrijf zelf heeft haar oogst op allerlei manieren beschermd en hierdoor is het voor hen meegevallen. Met name vroege kersenrassen zijn geraakt en veel late variëteiten hebben geen schade. Mihaylov geeft aan dat er ook nog goed nieuws is: de kersen die overleven zullen een grotere maatvoering hebben. De kersenoogst in het land zal rond 20 mei van start gaan.

Oekraïne
De temperaturen in Oekraïne zijn niet extreem laag geweest, maar het heeft wel gesneeuwd. Dat zorgde voor veel logistieke problemen en dat zal naar verwachting invloed hebben op het komende seizoen. Het is nog te vroeg om te zeggen, maar bepaalde fruitsoorten zoals steenfruit en zachtfruit zijn geraakt. Voor appeltelers wordt weinig schade verwacht, omdat de bomen nog niet in volle bloei waren. In Odessa zijn er kaarsen gebruikt om watermeloen- en meloenplanten in de tunnels te beschermen. "Deze werden meerdere dagen gebruikt, en met succes" aldus Valentina Katsura op haar Facebook pagina. Andere handelaren melden dat vroege groenten laat zijn en dat de prijzen voor bepaalde groenten enorm zijn gestegen, waaronder rode bieten, wortelen en kolen. Er zijn tekorten van diverse producten. Handelaren zoeken met name naar wortelen, aardappelen en kolen in Polen en Nederland. Het ziet er niet naar uit dat de weersituatie snel zal wijzigen. In de komende weken zal meer bekend worden. Ondertussen doen telers er alles aan om hun productie te beschermen. In het zuidoosten van Oekraïne wordt de schade bij hard- en steenfruittelers geschat rond de 30%.

Bosnië en Herzegovina
Ook Bosnië en Herzegovina heeft het flink gesneeuwd. In bepaalde delen zelfs 20 centimeter. Ook voor de komende dagen worden nog temperaturen onder nul verwacht. "Er wordt gevreesd voor producten zoals appelen, peren, pruimen en aardbeien", vertelt Bojan Kecman, minister van Landbouw. Fruittelers in Bosnië en Herzegovina hebben de hulp ingeschakeld van het leger om de kou tegen te gaan met helikopters. Een ander bericht uit Bosnië en Herzegovina is dat er veel mensen actief zijn in de boomgaarden om daar met behulp van bepaalde machines rook te creëren en hierdoor de oogsten te redden. Daarnaast zal er veel fruit worden geïrrigeerd. Ondanks alle inzet wordt wel schade verwacht. Veel fruit is aan het einde van de bloeiperiode. In Bosnië en Herzegovina wordt op 29 april sneeuw verwacht en ook de dagen erna zal het waarschijnlijk sneeuwen. Ook zal de temperatuur onder of rond nul liggen. Dit zorgt voor een moeilijke situatie voor alle fruitsoorten. Door de sneeuw breken er ook veel takken van de bomen. Het is echt een natuurramp.

Servië
Ook Servië is geraakt door de vorst, maar er zijn nog geen officiële ramingen. Er zijn veel machines en systemen ingezet om de vorst te bestrijden. Sommige ramen een verlies bij appelen van rond de 15% van de totale appelproductie.


Zwitserland
In Zwitserland zijn veel boomgaarden geraakt door de vorst. Bloesem was daar twee weken eerder dan normaal, omdat het voor Pasen nog vrij warm was geweest. Schade is nog niet volledig geraamd, maar is ook erg groot.

België
In België vroor het hard, soms tot min 6. Er werd gebruik gemaakt van verschillende machines en producten om het warmer te stoken in de boomgaarden, maar bij veel telers was dit tevergeefs, aangezien het maar enkele graden warmer werd en daardoor de temperatuur nog steeds onder nul lag. In België hebben ze niet voldoende water in de buurt om te beregenen. De grootste fruitstreek in Zuid-Limburg is zeer beschadigd. Vooral de schade voor appelen is enorm. De eerste ramingen schatten een schade bij 50 tot 75% van de appelbomen, maar dit werd later in de week bijna 80%. Telers hebben al veel moeilijke jaren achter de rug en zitten met de handen in het haar. De schade loopt mogelijk nog verder op. Veel appelen waren in volle bloei. Als de bloem bevriest, is het bijna zeker dat er ook geen appel komt. Voor peren is het wat minder duidelijk, dit zal de komende weken blijken. Zij waren wat minder ver dan de appelen en hadden nog een knop. Veel knoppen zijn deels zwart geworden, maar dit hoeft niet te beteken dat er geen peer komt. Er hangt ook veel af van het weer de komende weken. Toch zijn telers nog vol hoop: peren kunnen het seizoen mogelijk nog redden. De Boerenbond deed een bevraging bij telers, zij schatten dat 78% van de appelen, 82% van de kersen en 63% van de peren getroffen zijn.

Nederland
In Nederland varieert de schade als gevolg van de nachtvorst enorm. In de meeste gebieden kon worden beregend. In de Betuwe kunnen telers veel beregenen, maar in het Limburgse kan men dat in grote gebieden niet. In Zeeland verschilt dat per teler. We zullen moeten afwachten wat de daadwerkelijke schade is", constateert Zweer van Aalsburg van FruitMasters. "Voor sommige telers is het een ramp. Telers in Limburg hadden vorig jaar hagelschade en krijgen er nu vorstschade overheen. In België is de schade nog groter dan in Nederland en voor Centraal-Europa zal zich de komende weken gaat uitwijzen hoe groot de gevolgen zijn. Polen loopt achter met de bloesem en daarmee lijken daar de gevolgen vooralsnog beperkt."

Frankrijk
In Frankrijk zijn er veel fruitsoorten geraakt door de vorst. Als het gaat om kersen is het gebied vanaf Avignon naar boven toe flink geraakt. Ook bij Lyon richting het oosten zijn schademeldingen. Voor perziken en nectarines lijkt het op dit moment mee te vallen, maar meer informatie zal pas de komende weken komen. Tafeldruiven in de streek Ventoux zijn grotendeels beschadigd. Appelen en peren in het Zuiden van Frankrijk hebben net geen vorst gehad. In het midden en noorden van Frankrijk waren er wel meldingen met hardfruitschade. Over de Loire Vallee (die overigens heel groot is) komen gemixte verwachtingen binnen. Sommige spreken van 50% verlies, maar andere zeggen dat het wel meevalt. Er wordt nu al verwacht dat de prijzen flink kunnen stijgen.


Spanje
Telers uit Valencia zijn geraakt door vorst. In een bericht geven geeft de telersvereniging uit Valencia (AVA-ASAJA) aan dat er temperaturen tot min vijf waren. Dit heeft gezorgd voor grote schade. Volgens de organisatie is zo'n 4.000 hectare fruit beschadigd in Los Serranos, waaronder druiven, amandelen, steenfruit en groenten. De kosten worden geschat op zo'n 4 miljoen euro. In de week ervoor is de Valenciaanse regio Utiel-requena is er ongeveer 10.000 hectare beschadigd. Daar loopt de schade ook op in de miljoenen.

Verenigd Koninkrijk
Ook in het Verenigd Koninkrijk waren er koude nachten. De productie van zachtfruit in tunnels is vertraagd door de kou. Telers maken zich het meest zorgen om buitenteelten zoals appelen, kersen en peren. Die zijn namelijk zeer kwetsbaar in de bloeiperiode. Momenteel is men de schade in het Verenigd Koninkrijk nog aan het inventariseren en dit weekend zal meer bekend worden. Er gaan al verschillende voorzichtige schattingen van bepaalde regio's rond. Naar het oosten, richting Kent, is de schade blijkbaar het grootst. In sommige boomgaarden is 50 tot 80% beschadigd. Asperges hebben geen schade opgelopen, maar de productie is wel vertraagd. Bij blauwe bessen en bonen maken telers zich ook zorgen.