Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet van Liere, Flevotrade Dronten:

"Vlam in de pan op uienmarkt, maar sorteerders komen dik tekort"

Tholen - Op de uienmarkt sloeg de afgelopen twee weken ineens de vlam in de pan. "In Braziliƫ viel er onverwachts een gaatje tussen de aanvoer en daar zijn wij als gaatjesvuller van de wereld massaal op ingesprongen", vertelt exporteur Piet van Liere. "Echter, het volume wat nodig was, is erheen gestuurd en nu maakt men alweer een pas op de plaats omdat de nieuwe oogst eraan komt."



"Naast de vraag uit Braziliƫ zorgt ook de Ramadan traditioneel voor extra vraag vanuit Afrika, maar daar gaan begin volgende week de laatste boten voor weg. Deze combinatie van factoren zorgde voor de nodige reuring op de markt, want in korte tijd zijn er meer dan 50.000 ton uien verkocht", constateert Piet. "Sorteerders zagen het seizoen niet meer zo zitten, niemand had voorraad en als de markt dan een beweging maakt, wil niemand de boot missen."

"Dit zorgde ervoor dat de prijzen bij de boer enorm omliepen. Die lag zo rond de nul cent, maar liep op tot ongeveer vijf cent, terwijl de exportprijs hooguit twee cent omhoog is gegaan. Daarmee komen de sorteerders dik tekort en daar gaat een correctie op komen. Dat kan niet missen", meent de exporteur. "Daarmee wordt het heel spannend hoe de komende weken gaan verlopen. Met het wegvallen van Braziliƫ valt er een heel stuk afzet weg, Afrika is voorzien en het moet blijken waar de uien wel heen kunnen. Het Oostblok is wel aan de markt, maar niet voor deze prijzen."

"Gelukkig hebben we kwalitatief goede uien kunnen exporteren. Hier en daar zie je wel wat probleempjes met kiem en slijtage, maar het is tenslotte ook al mei", besluit Piet.

Voor meer informatie:
FlevoTrade Dronten
Staalwijk 15-17
8251 JP Dronten
+31 321 387 170
info@flevotrade.nl
www.flevotrade.nl