Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Politiek even niet aan zet op de valutamarkten

De lauwe reactie op de verkiezingsoverwinning van Emmanuel Macron wijst erop dat de richting op valutamarkten nu bepaald wordt door economische en rente-ontwikkelingen. Niet langer wordt de euro gegeseld door de zorgen over het voortbestaan van de Europese Unie, meent Laurens Maartens van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij in deze bijdrage.

De zege van Macron werd op financiële markten simpelweg voor kennisgeving aangenomen. Hoewel het gevaar dat Frankrijk onder Marine Le Pen uit de euro stapt definitief is geweken, sloten de belangrijkste Europese beursindices maandag in de min. Op valutamarkten steeg de Europese munt licht ten opzichte van onder meer de Japanse yen en de Zwitserse franc, maar daalde juist ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Nieuwe trend bepaalt valutarichting
De lauwe marktreactie wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat handelaren de afgelopen weken al positie hebben gekozen voor een overwinning van Macron. Vlak na de eerste ronde van de Franse verkiezingen op 22 mei schoot de euro met 2% omhoog tot 1,09 dollar. De munt liep daarna verder op tot 1,10 vlak voor de beslissende verkiezingsronde, waarna de stemming weer omsloeg. Dat heeft alles te maken met het verschuiven van de aandacht van de Europese politiek naar een meer structurele trend.

Amerikaanse rente loopt op
De rente op Amerikaanse 10 jaars staatsobligaties is na een behoorlijke daling tussen half maart en half april opgeveerd van 2,2% naar 2,4%. Een hogere rente maakt het aantrekkelijker voor partijen om hun vermogen in dollars aan te houden. Het heeft er bovendien alle schijn van dat ook de korte Amerikaanse rente binnenkort gaat stijgen. De groei van de economie van 0,7% in het eerste kwartaal maakte weinig indruk, maar de onderliggende ontwikkelingen zijn zeer gunstig. De werkloosheid is gedaald tot het zeer lage niveau van 4,4% en de huizenprijzen lopen gestaag op. De winsten van het Amerikaanse (beursgenoteerde) bedrijfsleven zijn in de eerste maanden van het jaar met circa 10% gegroeid.

Europese inhaalslag
Door het positieve economische beeld ligt de drempel voor de Federal Reserve (Fed) om bij de volgende bijeenkomst half juni ook de korte rente wat op te schroeven. In Europa is de rente zeer laag. Daar komt op korte termijn geen verandering in, maar de kans is groot dat de groeicijfers over het eerste kwartaal volgende week leiden tot een nieuwe ronde van speculaties dat een Europese renteverhoging dichterbij is dan veel partijen nu nog incalculeren. Voor het zover komt moet de Europese Centrale Bank (ECB) eerst nog stoppen met het opkopen van obligaties en andere activa; een stimuleringsmaatregel waarover ECB-president Mario Draghi tijdens zijn bezoek aan de Tweede Kamer veel kritiek kreeg.

Nieuwsstroom is ruis
In de nieuwsstroom gaat de komende tijd ongetwijfeld weer veel aandacht uit naar de Britse Lagerhuisverkiezingen op 8 juni en de Duitse Bondsdagverkiezingen die in september worden gehouden. De richting van de euro/dollar wordt voorlopig echter vooral bepaald door de economische- en renteontwikkelingen aan beide zijdes van de Atlantische Oceaan. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de wisselkoersverhouding de komende weken een zijwaartse beweging maakt, met mogelijk een wat sterkere dollar in de aanloop naar het volgende rentebesluit van de Fed.


Voor meer informatie:
Laurens Maartens
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: 020-5782434
Laurens@nbwm.nl


Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.


Publicatiedatum: 15-5-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

24-5-2018 Hoe sluit je een goed contract met een agent of distributeur?
24-5-2018 Bedragen minimumloon per 1 juli 2018
24-5-2018 70 manieren om hallo en doei te zeggen
24-5-2018 De Europese groenten- en fruitsector
23-5-2018 "Meer consumenten bereid te betalen voor voeding met verhaal"
23-5-2018 Grens Thailand-Myanmar: grote hoeveel drugs ontdekt
22-5-2018 China en VS kondigen einde handelsoorlog aan
22-5-2018 Bijtellingstarieven veranderen binnenkort
18-5-2018 Worden opkomende markten weer het kind van de rekening?
18-5-2018 “Businessclub Fresh Park Venlo is een grote vlooiclub”
18-5-2018 Zwangerschapsuitkering: compensatieregeling voor zelfstandigen met kind
18-5-2018 Resistente GMO-tomaten, aardbeien en citrus zitten er aan te komen
18-5-2018 Voorstel overheid positief voor Noorse groentensector
18-5-2018 Omvang bevolking Europa geprojecteerd op Noord-Amerika
17-5-2018 Nee, ik wil geen koffie met je drinken!
17-5-2018 Tomaat en aardappel meest door EU geïmporteerde groenten
17-5-2018 Elk plakje bevat 10% van de wereldbevolking
16-5-2018 Polen importeerde vorig jaar voor half miljard AGF uit Nederland
16-5-2018 Wereldbevolking verdeeld in platteland en stad
15-5-2018 Brexit: "Zonder vrijhandelsakkoord prijsstijgingen en extra grenscontroles"