Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Sla nu je valutaslag

De spanning op valutamarkten neemt af door het wegvallen van de politieke risico's in Europa. Slimme ondernemers kunnen gebruikmaken van deze relatieve rust om tegen lage kosten bescherming te kopen tegen valutarisico's.

Na een wilde rit in 2016 is de rust op valutamarkten de afgelopen weken teruggekeerd. Nog geen jaar geleden zorgde de onverwachte uitslag van het Brexit-referendum nog voor een daling van het pond met ruim 10% ten opzichte van de euro. De dollar ging in de zes weken na de verrassende zege van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen met meer dan 6% onderuit. Voor bedrijven die zaken doen over de grens zonder daarbij het valutarisico af te dekken kunnen dit soort koersschokken het verschil maken tussen een mooie winst en een pijnlijk verlies.

Onzekerheid maakte bescherming duur
Voor ondernemers die ervoor kozen om het valutarisico af te dekken was het ook geen aangename periode. De prijs voor deze bescherming schoot namelijk omhoog. De waarde van een valutaoptie wordt namelijk deels bepaald door de verwachte beweeglijkheid van het onderliggende valutapaar. De afgelopen maanden liepen de prijzen van valutaopties mede om die reden op doordat de markt zich zorgen maakte over mogelijke uitkomsten van de verkiezingen in onder meer Nederland en Frankrijk.

Politieke opluchting
Die vrees is weggeëbd na de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen in maart en de Franse presidentsverkiezingen van anderhalve week geleden. De afgetekende zege van de CDU in de verkiezingen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen neemt bovendien de angst weg dat de Bondsdagverkiezingen eind september een onverwachte wending gaan nemen. In Europa is de politieke angst omgeslagen in politieke opluchting. Een belangrijk gevolg is dat de prijs voor bescherming in ruim twee jaar niet zo laag geweest als nu.

Opvallend rustig
Behalve op valutamarkten is het ook in andere delen van de financiële wereld opvallend rustig. In dit opzicht springt het extreem lage niveau van de VIX eruit. De VIX meet hoe groot de koersschommelingen zijn die beleggers inprijzen voor de Amerikaanse aandelenindex S&P 500. De afgelopen weken schommelt de VIX rond een niveau van 10. Dat is bijna de helft minder dan het gemiddelde niveau van de afgelopen tien jaar, terwijl er in de tussentijd uitschieters waren van (ruim) boven de 40 tijdens de kredietcrisis en de Europese schuldencrisis.

Stilte voor de storm?
Het politiek risico is de afgelopen maanden afgenomen. Er zijn naast de Europese verkiezingen echter veel meer factoren die kunnen leiden tot oplopende spanningen op financiële markten, variërend van een nieuwe maatregel van Trump tot geopolitieke spanningen omtrent Noord-Korea of een onverwachte wending in de Brexit-onderhandelingen. In plaats van te genieten van de relatieve rust, kunnen ondernemers daar maar beter gebruik van maken om tegen een lage kosten het valutarisico af te dekken.

Voor meer informatie:
Laurens Maartens
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: 020-5782434
Laurens@nbwm.nl

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.Publicatiedatum: 17-5-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-9-2017 Eerste fase handelsakkoord CETA van start
21-9-2017 "Puzzelen op Spaanse Polder"
20-9-2017 Russische recordoogsten doet prijzen kelderen
20-9-2017 Utrecht: uitstootvrije bevoorrading binnenstad per 2025
20-9-2017 Samenwerken in een snel veranderend China
19-9-2017 Nieuwe kabinet gaat voeding waarschijnlijk zwaarder belasten
19-9-2017 AGF-detaillist Van Laar uit Apeldoorn failliet
18-9-2017 "In HAK-campagne brengen we de online naar de offline wereld en andersom"
18-9-2017 Nederland voor verlenging toelating glyfosaat
18-9-2017 HAS Hogeschool krijgt vestiging in Bergen op Zoom
18-9-2017 "Prijs aardbeien in VS belangrijker dan smaak"
18-9-2017 AVI waarschuwt tegen illegale druiven op Europese markt
18-9-2017 "Kleine veranderingen kunnen AGF-consumptie al laten stijgen"
18-9-2017 Aantal patenten in EU per regio
15-9-2017 Tot 2021 worden er 16.000 hectare kassen in Iran bijgebouwd
15-9-2017 Cao Groothandel Groenten en Fruit definitief
14-9-2017 Door ieder half uur op te staan leef je langer
14-9-2017 Qatar voelt pijn sancties
14-9-2017 Herziening ISO 22000 ‘Voedselveiligheid managementsystemen’
14-9-2017 Hoeveel baby's werden vorig jaar geboren op elk continent?