Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Van reactief naar pro-actief duurzaamheid op de kaart zetten

Fotoreportage ALV GroentenFruit Huis

Tholen - Duurzaamheid, daar draaide het gisteren om tijdens de ALV van GroentenFruit Huis in Fort Wierickerschans in Bodegraven. Voorzitter Kees Wantenaar heette de aanwezige groenten- en fruithandelaren en toeleveranciers allereerst hartelijk welkom en blikte terug op een "redelijk" 2016 en begin van 2017, waarbij er met name in het fruit wel wat aderlatingen zijn te melden vanwege hagel- en vorstschade. "Maar er zijn meer onzekerheden. De acties van Trump, het uittreden van Groot-Brittannië uit de EU en ook dichterbij huis is nog geen kabinet. De handelsbelangen zijn groot. Open grenzen zijn voor ons van groot belang. Wij proberen als GroentenFruit Huis een spreekbuis voor de sector te zijn", vertelde Wantenaar, die aangaf zich meer te herkennen als belangenbehartiger dan lobbyist.Vervolgens nam de vorig jaar aangetreden directeur Richard Schouten de aanwezigen mee in de duurzaamheidsactiviteiten van het GroentenFruit Huis. "Het is een containerbegrip en voor sommigen misschien een beetje saai, maar we zagen de noodzaak om dit onderwerp aan de orde te stellen. Daarbij geeft 68% van onze leden aan meer aandacht voor duurzaamheid te willen. We vinden dus duurzaamheid belangrijk, maar laten dit niet altijd zien. Daarom is het aan ons de taak om dit uit te rollen van reactief naar proactief beleid zodat onze stakeholders zien wat we doen en we onze koppositie verder gestalte kunnen geven."


ook zij gaan voor kleur

Als spreker was Willem Lageweg uitgenodigd, voormalig directeur MVO Nederland en nu als bestuurder actief op een breed terrein van maatschappelijke vernieuwing en duurzaamheid. "Mijn droom voor uw sector is dat de Nederlandse groenten en fruit een wereldvoorbeeld is op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Volgens Lageweg is dat ook mogelijk als de sector het lukt om klimaatneutraal te ondernemen, het voedselafval tot maximaal 5% weet te beperken, een eerlijk inkomen voor boeren, tuinders en ketenpartners wordt gewaarborgd en voedingsleer een vast onderdeel wordt van onderwijs en het medische advies van artsen. "Er liggen kansen om gezondheid en duurzaamheid te koppelen, onder meer via de ketencoalities. Er is veel meer ontvankelijkheid bij een gezondheidsboodschap dan een milieuboodschap."


Het was tot nu toe de warmste dag van het jaar, dus een biertje ging er wel in bij Dirk Mulder, Roland Gels, Bart Leemans, Rob Banken en Tom van Walsem


Dat er hard aan duurzaamheid wordt gewerkt, is volgens Lageweg ook niet overbodig. "De urgentie is mega. Het is echt twee voor twaalf. Met de klimaatverandering, ecologische voetafdruk en grote machtsongelijkheid hebben we echt grote problemen op te lossen. En het loont. Zo blijkt uit onderzoek dat bedrijven met een actief klimaatbeleid 18% meer rendement halen dan concurrenten en 50% minder volatiliteit hebben in omzet. Eosta toont aan dat als je de milieu- en gezondheidskosten meeneemt, dat een bio-appel gemiddeld 20 cent voordeliger is dan een gangbare appel." Hoewel zijn droomscenario voor de sector wellicht toekomstmuziek lijkt, gebruikte Lageweg de metafoor van atlete Daphne Schippers: "Niets is onmogelijk."

Klik hier voor de fotoreportage

Publicatiedatum: 18-5-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

18-7-2018 In Berlijn zonder stand: trend of incident?
17-7-2018 Fotoverslag van Amerikaanse biobeurs Organic Produce Summit
17-7-2018 Staay Food Group ziet af van deelname aan de Fruit Logistica 2019
17-7-2018 4th EU Fresh Info Forum
17-7-2018 Hockeyster Maartje Paumen at tijdens topsportcarrière dagelijks blauwe bessen
17-7-2018 Internationale journalisten op excursie van ‘Field to Fork’ in Westland
17-7-2018 Verduurzaming voedselproductie centraal in Holland Paviljoen Grüne Woche
17-7-2018 Vierdaagsewandelaars halen bijna de groente- en fruitnorm
13-7-2018 Open dag blauwebessentelers op 14 juli
11-7-2018 Frankrijk: Vijf tomaten innovaties om in de gaten te houden
9-7-2018 Tweedaagse trip Agri Ladies naar Dublin
9-7-2018 Webinar huisvesting arbeidsmigranten
6-7-2018 Kas op kinderdagverblijf valt in de prijzen tijdens HortiHeroes
6-7-2018 "Kolen, een teelt met toekomst"
4-7-2018 Tweede editie van Interpoma China
3-7-2018 PotatoEurope 2018 in Duitsland
3-7-2018 ‘Blauwe bes in beweging’ op 13 juli 2018
2-7-2018 Fotoreportage Perendag 2018
2-7-2018 Witlof naar 2030
2-7-2018 Fotoverslag Amerikaanse AGF-beurs United Fresh 2018