Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uien sorteren, tarreren en vergelijken in Zeewolde

Uienrassen Syngenta doorstaan de lange bewaring

Syngenta beschikt over meerdere uienrassen in het lang bewaar segment. Van half april tot half mei heeft het bedrijf aan veel van haar klanten kunnen laten zien dat de kwaliteit van de Syngenta uienrassen: Motion, Progression, Medaillon, Sunskin, Vision en Napoleon ook na lange bewaring goed blijft.



In die periode zijn veel monsters van een groot aantal demovelden getoond, die in 2016 in de praktijk door heel Nederland op alle mogelijke grondtypen hebben gelegen. De positionering van de Syngenta uienrassen qua grondsoort zijn daardoor goed onderbouwd.



Na bewaring zijn al deze monsters begin april gesorteerd en getarreerd op het Syngenta proefstation te Zeewolde. Over het algemeen was de kwaliteit van alle monsters zeer goed, maar na zo'n lange bewaring begonnen er toch verschillen zichtbaar te worden voor wat betreft hardheid, huidvastheid en spruitrust. Deze drie eigenschappen zijn van cruciaal belang voor de lange bewaring.



Na het demonstreren zijn de uien van een aantal monsters doorgesneden om de interne kwaliteit te beoordelen. Syngenta was met name geïnteresseerd in het optreden van het zogenaamde 'bruine rokken' verschijnsel. Dit kan optreden in alle rassen en wordt met name beïnvloed door een overmatige stikstofbemesting, eventueel in combinatie met zware regen- en/of onweersbuien. Ook hagel, laat in het groeiseizoen, kan bladeren beschadigen waardoor de veroorzaker, de Pseudomonas bacterie naar binnenin de ui kan groeien. Na het doorsnijden zijn sporadisch enkele uien met bruine rokken gevonden in alle rassen.



Klik hier voor meer informatie over de rassen.
Publicatiedatum: