Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




EU wil toelating glyfosaat met 10 jaar verlengen

De Europese Commissie heeft plannen besproken om de toelating van glyfosaat met tien jaar te verlengen. Nadat het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA) afgelopen maart de stof glyfosaat als niet kankerverwekkende bestempelde, ligt de bal bij de EC om (voorwaarden voor) een voorstel voor goedkeuring opnieuw met de lidstaten te bespreken. Het voorstel voor verlenging van tien jaar is nog geen officieel voorstel, het is het advies van het college van commissarissen. Komende zomer kunnen lidstaten afzonderlijk hun standpunt bepalen over de herregistratie van glyfosaat, waarna een uitvoerend comité voor het eind van dit jaar een definitief besluit neemt. In dat comité zijn de landbouwministeries van de EU-lidstaten op ambtelijk niveau vertegenwoordigd. Dat schrijft de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

In het najaar van 2015 concludeerde het International Agency for Research on Cancer (IARC) dat glyfosaat 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is. Toen de Europese goedkeuring voor glyfosaat op 30 juni 2016 verliep, konden de lidstaten geen overeenstemming bereiken over (de voorwaarden voor) een verlenging van die goedkeuring. De EC besloot de huidige goedkeuringsperiode te verlengen met 18 maanden tot eind 2017. In de tussentijd moest het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA) de mogelijke gezondheidseffecten van de stof onderzoeken. Aan de hand van deze uitkomsten zal de EC oordelen over de toelating van glyfosaat.

Bron: NFO

Publicatiedatum: 24-5-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

25-4-2018 31 dagen groentechallenge
25-4-2018 Kroten groente van het jaar 2018
25-4-2018 Deense consumenten brengen voedselverspilling met 14.000 ton terug
24-4-2018 4.500 gezinnen wagen zich aan Seizoensgroenten-Challenge
20-4-2018 In België meer fruit maar minder groenten geconsumeerd
18-4-2018 Salade in een handomdraai klaar met de 1-minute Salad Maker
17-4-2018 Depressief? Het zou weleens aan je voeding kunnen liggen
17-4-2018 Granaatappel werkt ontstekingsremmend
13-4-2018 Uitgiftepunt op hogeschool om groenten- en fruit consumptie te stimuleren
13-4-2018 Ziekenhuis kiest voor herstelbevorderend voedingsconcept
13-4-2018 ONVZ helpt verzekerden gezonder te leven met FoodFirst Network
11-4-2018 "Meeste mensen kunnen beter naar de groenteboer dan naar de apotheek"
11-4-2018 Cranberry is geen medisch hulpmiddel bij blaasontsteking
11-4-2018 Donderslaghoofdpijn na eten heetste peper ter wereld
10-4-2018 De 10 bewezen gezondheidsvoordelen van asperges
9-4-2018 Aminozuur asparagine kan rol spelen bij uitzaaiing kankercellen
6-4-2018 Canada: een van de grootste verspillers ter wereld
6-4-2018 AH wint tweede keer op rij Jaarprijs Goede Voeding
5-4-2018 Noorse supermarkten verkopen tonnen 'gezond snoep'
5-4-2018 In 2050 eet men meer groenten en minder vlees