Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




EU wil toelating glyfosaat met 10 jaar verlengen

De Europese Commissie heeft plannen besproken om de toelating van glyfosaat met tien jaar te verlengen. Nadat het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA) afgelopen maart de stof glyfosaat als niet kankerverwekkende bestempelde, ligt de bal bij de EC om (voorwaarden voor) een voorstel voor goedkeuring opnieuw met de lidstaten te bespreken. Het voorstel voor verlenging van tien jaar is nog geen officieel voorstel, het is het advies van het college van commissarissen. Komende zomer kunnen lidstaten afzonderlijk hun standpunt bepalen over de herregistratie van glyfosaat, waarna een uitvoerend comité voor het eind van dit jaar een definitief besluit neemt. In dat comité zijn de landbouwministeries van de EU-lidstaten op ambtelijk niveau vertegenwoordigd. Dat schrijft de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

In het najaar van 2015 concludeerde het International Agency for Research on Cancer (IARC) dat glyfosaat 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is. Toen de Europese goedkeuring voor glyfosaat op 30 juni 2016 verliep, konden de lidstaten geen overeenstemming bereiken over (de voorwaarden voor) een verlenging van die goedkeuring. De EC besloot de huidige goedkeuringsperiode te verlengen met 18 maanden tot eind 2017. In de tussentijd moest het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA) de mogelijke gezondheidseffecten van de stof onderzoeken. Aan de hand van deze uitkomsten zal de EC oordelen over de toelating van glyfosaat.

Bron: NFO

Publicatiedatum: 24-5-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Hulpje om druiven en cherrytomaten te snijden
18-7-2018 Steeds meer retailers maken de koppeling tussen kleur en groenten en fruit
17-7-2018 Finnen consumeren nog steeds meer vlees en melk dan groenten en fruit
16-7-2018 Franse Idyl levert bio-kruiden en dr. A. Vogel kruidenzout
13-7-2018 Listeria bacterie in diepgevroren groenten trekt de aandacht
12-7-2018 Canadese stad test geheim wapen tegen teken: knoflook
11-7-2018 Grapefruits: roze superfoodbommen
10-7-2018 BEHR maakt zich sterk voor gezonde voeding en beweging
9-7-2018 'Vervang koekjes door fruit tijdens vergadering"
9-7-2018 Sneeuwlaag in Hex River meer dan welkom
4-7-2018 Opening van twee nieuwe fietsroutes in Venlo
29-6-2018 Ierse doktoren beweren verloop Alzheimer te kunnen vertragen
28-6-2018 Check je groenten, check je fruit
28-6-2018 Kersen verminderen oxidatieve stress en ontstekingen
26-6-2018 Poolse voetbalfans krijgen advies fruit te eten in plaats van junkfood
25-6-2018 Zakjes voorgesneden sla ongezonder dan verse?
22-6-2018 Waarom eten mensen überhaupt groenten?
21-6-2018 Steeds meer basisscholen hebben een groenten- en fruitbeleid
20-6-2018 Lidl start met Nationale Groenten- en Fruitdag
20-6-2018 Asperges verminderen klachten fibromyalgie