Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




EU wil toelating glyfosaat met 10 jaar verlengen

De Europese Commissie heeft plannen besproken om de toelating van glyfosaat met tien jaar te verlengen. Nadat het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA) afgelopen maart de stof glyfosaat als niet kankerverwekkende bestempelde, ligt de bal bij de EC om (voorwaarden voor) een voorstel voor goedkeuring opnieuw met de lidstaten te bespreken. Het voorstel voor verlenging van tien jaar is nog geen officieel voorstel, het is het advies van het college van commissarissen. Komende zomer kunnen lidstaten afzonderlijk hun standpunt bepalen over de herregistratie van glyfosaat, waarna een uitvoerend comité voor het eind van dit jaar een definitief besluit neemt. In dat comité zijn de landbouwministeries van de EU-lidstaten op ambtelijk niveau vertegenwoordigd. Dat schrijft de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

In het najaar van 2015 concludeerde het International Agency for Research on Cancer (IARC) dat glyfosaat 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is. Toen de Europese goedkeuring voor glyfosaat op 30 juni 2016 verliep, konden de lidstaten geen overeenstemming bereiken over (de voorwaarden voor) een verlenging van die goedkeuring. De EC besloot de huidige goedkeuringsperiode te verlengen met 18 maanden tot eind 2017. In de tussentijd moest het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA) de mogelijke gezondheidseffecten van de stof onderzoeken. Aan de hand van deze uitkomsten zal de EC oordelen over de toelating van glyfosaat.

Bron: NFO

Publicatiedatum: 24-5-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

18-1-2018 Vers fruit ruim 28 procent duurder dan 10 jaar geleden
17-1-2018 Vruchtensappen verzadigen minder dan hele stukken fruit
17-1-2018 Britten houden van bananen en zachtfruit
16-1-2018 Roemenië: Fruitconsumptie overschrijdt die van varkensvlees
16-1-2018 Franse professor legt uit: met déze voeding voorkom je een depressie
15-1-2018 Fit op kantoor
15-1-2018 Kinderen leren gezond eten met de Leerstraat
12-1-2018 19 partners gaan bijdragen aan gezonder eetpatroon consumenten
12-1-2018 Boerenkool is een trendgroente
11-1-2018 "Het woord ‘lekker’ wordt de komende jaren minder relevant"
11-1-2018 ​"We zouden groenten en fruit moeten eten alsof ons leven ervan afhangt"
11-1-2018 Medicinale paddenstoelen de voedseltrend voor 2018
11-1-2018 'Voedingsapotheken' schrijven groenten en fruit voor
9-1-2018 'Hersenvoedsel' en koolhydraat-alternatieven dé foodtrends voor 2018
9-1-2018 Iedereen vleesvrij: Een ramp voor de volksgezondheid
9-1-2018 Aankoopbeslissingen van millennials
9-1-2018 Australische hardfruitexporteurs wordt geadviseerd te stoppen met IProdione
8-1-2018 Gezonde reisproviand op de 'Tag des Deutschen Apfels'
5-1-2018 Handtekeningen gevraagd voor voedselonderwijs op Horecava
4-1-2018 Voedingscentrum introduceert 'Kies Ik Gezond?’-app