Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Joost Derks, Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij:

"Trump klungelt de dollar onderuit"

De valutawereld staat op zijn kop. De politieke ontwikkelingen van de afgelopen weken zijn precies het spiegelbeeld van waar marktpartijen rond de jaarwisseling op anticipeerden: zorgen over het populisme binnen de EU ebt weg, terwijl de capriolen van Donald Trump voor onrust zorgen aan het dollarfront.

De euro is de afgelopen weken met ruim 3% gestegen ten opzichte van de dollar. Het is maar liefst de vierde keer binnen een half jaar dat de munt flink terrein wint. Achter die bewegingen gaat telkens politieke opluchting over een Europese stemronde of onrust over een nieuwe zet van Trump schuil. De druk op de dollar nam toe door berichten dat hij geheime informatie gedeeld zou hebben met Rusland.

Verontrustend nieuws
Daar komt bij dat, vlak na het onverwachte ontslag van FBI-directeur James Comey naar buiten kwam, de voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn en andere leden van het campagneteam van Trump regelmatig contact hebben gehad met hooggeplaatste Russische functionarissen. De start van een onderzoek naar die contacten zet de deur open voor een nieuwe serie verontrustende nieuwsberichten over 'The Donald'.

Europa bloeit op
Behalve in politiek opzicht zijn de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Europa ook in economisch opzicht snel veranderd. Na jaren van een kwakkelende economie tekent zich de laatste tijd steeds duidelijker een groeiversnelling af op ons continent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte half mei bekend dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal 3,4% groter was dan een jaar eerder: de grootste toename sinds 2008.

Amerikaanse groei vlakt af
Aan de andere kant van de oceaan was de economische groei in de Verenigde Staten van 0,7% tijdens deze periode juist de kleinste stijging in drie jaar. De economische ontwikkelingen hebben indirect grote invloed op valutamarkten. Een sterke economie geeft de centrale bank ruimte om de rente te verhogen, waardoor het voor partijen aantrekkelijker wordt om vermogen in de betreffende munt aan te houden.

Nieuw scenario
Met het oog op de verkiezingskalender in Europa is de kans klein dat het politiek risico binnenkort weer oplaait. Aan de andere kant lijkt de storm rondom Trump voorlopig niet in kracht af te nemen. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de euro door politieke en economische ontwikkelingen meer terrein gaat winnen ten opzichte van de dollar. De verrassende gebeurtenissen van de afgelopen maanden onderstrepen echter dat bedrijven er beter voor kunnen kiezen om het valutarisico af te dekken dan om blindelings uit te gaan van het meest waarschijnlijke scenario.Voor meer informatie:
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: +31 20 5782439
Mob: 06-51755126
joost@nbwm.nl
www.nbwm.nl
Joost Derks is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.Publicatiedatum: 24-5-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-4-2018 Iran gebruikt voortaan euro in plaats van dollar
20-4-2018 Bureau Veritas lanceert traceerlabel voor consumenten Origin
20-4-2018 44,5% gangbare landbouwproducten bevatten residu's
20-4-2018 "Vlaamse GMO-toepassing moet mee met de tijd"
19-4-2018 Waar leven de ultra rijke mensen?
19-4-2018 EU bereikt akkoord handelsovereenkomsten met Japan en Singapore
18-4-2018 Duitse taal essentieel voor handelsrelatie
16-4-2018 Britse werkgeversorganisatie wil harmonisatie voedselregels na Brexit
13-4-2018 Hierom krijgt de Russische roebel er ongenadig hard van langs
13-4-2018 Extra douaneformaliteiten na Brexit onvermijdelijk
12-4-2018 Bekijk het eens vanuit een andere hoek
12-4-2018 Infographic markttoegang buiten de EU
12-4-2018 Draagvlak 'Polenhotel' wordt onderzocht
12-4-2018 "Voorkom oneerlijke handelspraktijken"
12-4-2018 Handelsmissie China: "200 miljoen euro aan samenwerkingsakkoorden"
12-4-2018 Hoe Nederlandse technologie bij kan dragen voor Zuid-Afrikaanse telers
12-4-2018 Mogelijk importtarieven van 20% op voeding na Brexit
12-4-2018 Scholingsconsulent Hans Schilders geeft telers advies op maat
11-4-2018 Veel bio-partijen sluiten zich aan bij Kromkommer-initiatief
11-4-2018 Voorstel aanscherpen Europese betaaltermijnen retail