Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Joost Derks, Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij:

"Trump klungelt de dollar onderuit"

De valutawereld staat op zijn kop. De politieke ontwikkelingen van de afgelopen weken zijn precies het spiegelbeeld van waar marktpartijen rond de jaarwisseling op anticipeerden: zorgen over het populisme binnen de EU ebt weg, terwijl de capriolen van Donald Trump voor onrust zorgen aan het dollarfront.

De euro is de afgelopen weken met ruim 3% gestegen ten opzichte van de dollar. Het is maar liefst de vierde keer binnen een half jaar dat de munt flink terrein wint. Achter die bewegingen gaat telkens politieke opluchting over een Europese stemronde of onrust over een nieuwe zet van Trump schuil. De druk op de dollar nam toe door berichten dat hij geheime informatie gedeeld zou hebben met Rusland.

Verontrustend nieuws
Daar komt bij dat, vlak na het onverwachte ontslag van FBI-directeur James Comey naar buiten kwam, de voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn en andere leden van het campagneteam van Trump regelmatig contact hebben gehad met hooggeplaatste Russische functionarissen. De start van een onderzoek naar die contacten zet de deur open voor een nieuwe serie verontrustende nieuwsberichten over 'The Donald'.

Europa bloeit op
Behalve in politiek opzicht zijn de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Europa ook in economisch opzicht snel veranderd. Na jaren van een kwakkelende economie tekent zich de laatste tijd steeds duidelijker een groeiversnelling af op ons continent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte half mei bekend dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal 3,4% groter was dan een jaar eerder: de grootste toename sinds 2008.

Amerikaanse groei vlakt af
Aan de andere kant van de oceaan was de economische groei in de Verenigde Staten van 0,7% tijdens deze periode juist de kleinste stijging in drie jaar. De economische ontwikkelingen hebben indirect grote invloed op valutamarkten. Een sterke economie geeft de centrale bank ruimte om de rente te verhogen, waardoor het voor partijen aantrekkelijker wordt om vermogen in de betreffende munt aan te houden.

Nieuw scenario
Met het oog op de verkiezingskalender in Europa is de kans klein dat het politiek risico binnenkort weer oplaait. Aan de andere kant lijkt de storm rondom Trump voorlopig niet in kracht af te nemen. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de euro door politieke en economische ontwikkelingen meer terrein gaat winnen ten opzichte van de dollar. De verrassende gebeurtenissen van de afgelopen maanden onderstrepen echter dat bedrijven er beter voor kunnen kiezen om het valutarisico af te dekken dan om blindelings uit te gaan van het meest waarschijnlijke scenario.Voor meer informatie:
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: +31 20 5782439
Mob: 06-51755126
joost@nbwm.nl
www.nbwm.nl
Joost Derks is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.Publicatiedatum: 24-5-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Staay Food Group meldt ID-Fraude
20-7-2018 Schouten deelt kritiek van CLTV op Nederlandss strategie in GMO groenten en fruit niet
20-7-2018 IMF: Nederland zwaar getroffen bij harde brexit
20-7-2018 Boerenbond vraagt om erkenning landbouwramp
20-7-2018 Negen aandeelhouders tweede generatie De Groot en Slot aan de slag met familiestatuut
20-7-2018 Agf-dieven slaan toe
20-7-2018 EC geeft informatie over nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid
20-7-2018 Grote stijging Turkse AGF-export naar Rusland
20-7-2018 Turkse fruitexport in 5 maanden verdubbeld
20-7-2018 "Zachte Brexit is nog ver weg"
19-7-2018 Nigeriaanse ondernemers verkiezen bitcoins boven eigen valuta
19-7-2018 Zo los je je vijf grootste WhatsApp ergernissen op
19-7-2018 Buren en NFO starten pilot ‘controle huisvesting’
18-7-2018 Provincie Noord-Holland gaat vogelschade voor 60% vergoeden
18-7-2018 EU en Japan zetten handtekening onder vrijhandelsakkoord
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
17-7-2018 De Castro wil oneerlijke handelspraktijken aanpakken
17-7-2018 Telersvereniging kan teler te hulp schieten bij inkomensdaling
16-7-2018 Duitsland: overzees hardfruit voert de boventoon
16-7-2018 EU: €10 miljoen euro om groenten en fruit te promoten