Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Grootste groei in nieuwe gebieden, rode uien en vroege zaaiuen

Lichte groei uienareaal

Tholen - De prijzen voor gele uien liggen dit seizoen aardig op zijn gat, maar toch hebben telers niet besloten om hun bouwplan fors aan te passen. Sterker nog, het areaal is zelfs wat uitgebreid, zo blijkt uit een rondgang langs veredelaars in het Vakblad Primeur dat volgende week verschijnt. De grootste stijging zit in de nieuwe gebieden, in rood en in de vroege zaaiuien.

 "Ik schat de groei in op 1 of 2%", zegt verkoopleider Jaap Jonker van De Groot en Slot. "En dat is toch wat meer dan ik verwacht had. Uien zitten dan wel vast in het bouwplan, maar anders kon je bij een slechte afloop van het seizoen toch nog weleens afhakers hebben. Met name in de relatief nieuwe teeltgebieden, zoals Groningen en Limburg zit best wel groei. Ook op de Veluwe zijn uientelers van start gegaan. Het zijn toch de nieuwe gebieden waar op ingezet wordt, want in Flevoland en Zeeland is weinig ruimte meer voor groei van het uienareaal."

Voor De Groot en Slot blijven de middelvroege bewaarrassen Hypark en Hytech de grootste rassen, maar is ook van de vroegste Rijnsburger Hybing fors meer verkocht voor het vroege segment. "De vroege zaaiuien waren aan de prijs en er was een tekort aan plantuien", verklaart Jaap. "Verder is de uitbreiding in rode uien aanzienlijk. Die toename kan zomaar 10% zijn. De laatste jaren is er toch wel een structureel goede vraag naar rode uien geweest, ook in het latere segment. De rode uien zijn de laatste jaren prima aan de prijs geweest en noteren nu ook nog een prijs van 20 tot 25 cent, terwijl de markt voor gele uien op zijn gat ligt."

Zijn collega Frank Druyff van Hazera durft geen percentages op te hangen aan de nieuwe aanplant. "Maar vooral de nieuwe teeltgebieden zijn uitgebreid en als het areaal in de traditionele gebieden dan gelijk gebleven is, krijg je een kleine uitbreiding. Wij hebben zelf vooral meer vroege zaaiuien verkocht. Dat zal deels komen doordat het plantmateriaal van de planuien dit jaar duur was, maar ook door de opkomst van vroege gebieden zoals Limburg waar de teelt aan het uitbreiden is. Dat speelt ook in op de vraag op de wereldmarkt. Vroeger had je in de eerste helft van het jaar Afrika en in de tweede helft Rusland aan de markt, maar dat tweede gedeelte van het seizoen is een stuk onzekerder geworden.

"Ons ras Dormo voor de bewaring was dit jaar uitverkocht. Verder hebben we Centro en Vento voor het vroege segment en zijn we dit jaar de Fasto aan het testen, die hier weer een vervroeging op is. Daarnaast hebben we fors geÔnvesteerd in ons rode programma en daar zelfs een programma voor overgenomen waar we later de vruchten van willen plukken. Nu is het vooral ons oude, vertrouwde ras Kamal waarvan we meer verkocht hebben."

Jim Hoogzand van HOZA schat de uitbreiding in op maximaal een paar procent. Hij is niet helemaal verbaasd dat het areaal is uitgebreid. "Wat moeten de telers anders? Het bouwplan ligt aardig vast en de alternatieven zijn beperkt. Bij ons op het eiland zie je wat meer peen, witlofpennen en erwten, maar verder zijn het toch aardappelen, bieten en graan die het areaal bepalen. De vraag naar rode uien was dit jaar opmerkelijk, maar ik heb er niet meer van verkocht om de eenvoudige reden dat ik niet meer zaad beschikbaar had. Wel was ik er een stuk sneller doorheen dit jaar."

Ook de Primeur ontvangen? Klik hier om een abonnement aan te vragen

j.jonker@degrootenslot.nl
frank.druyff@hazera.com
jim@hoza-uienzaad.nl


Publicatiedatum: 24-5-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent OekraÔense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?
18-7-2017 Nieuwe seizoen Bretonse sjalotten aangebroken