Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Jeroen de Haas, De Groot en Slot:

"Enorme groeimarkt voor uien en sjalotten in AziŽ en Afrika"

Een bijdrage leveren aan gezonde voeding voor een groeiende wereldbevolking. Dat is een van de drijfveren voor De Groot en Slot uit het Noord-Hollandse Broek op Langedijk, wereldwijd de specialist voor uitgangsmateriaal van ui, sjalot, knoflook en stengelui.

Bloeicontrole
De Groot en Slot is een familiebedrijf dat al meer dan honderd jaar actief is in de veredeling van uien. Het bedrijf beschikt inmiddels over zo'n 200 rassen, zodat telers over de hele wereld kunnen kiezen voor rassen die passen bij hun teeltgebieden, behoeften van de markt en de smaak van consumenten.

Verschillende daglengtes

Het veredelingsbedrijf uit Noord-Holland beschouwt de wereld als werkterrein. Dat betekent dat de veredelingsactiviteiten zich niet kunnen beperken tot Noord-Hollandse laboratoria en kassen. "Een ras dat voor Nederland geschikt is, zal in landen rondom de evenaar onvoldoende opbrengst geven", vertelt directeur Jeroen de Haas. "Nederland kent in het groeiseizoen een daglengte van 16 tot 18 uur; in de tropen is dat slechts 12 uur."

De Groot en Slot heeft om die reden proefvelden in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, diverse landen in Noord-, Midden- en Zuid-Europa, zuidelijk Afrika, India en China. Op deze locaties beoordelen veredelaars hoe proefkruisingen zich gedragen in gebieden met verschillende daglengtes.

Grote investeringen

Het ontwikkelen van een nieuw ras is een grote investering in tijd en geld, zegt De Haas. Voor de totstandkoming van een nieuw ras rekent het bedrijf een periode van zo'n tien jaar en een investering van tonnen in euro's. Met deze inzet lukte het De Groot en Slot om bijvoorbeeld meeldauwresistente rassen en de West-Europese roze ui gecombineerd met de goede bewaarkwaliteiten van de gele Rijnsburger-ui op de markt te brengen. "Met die meeldauwresistente rassen is er minder noodzaak voor preventieve bespuitingen", legt de directeur uit. "Daarmee kan de inzet van chemische middelen worden verminderd en leveren we een bijdrage aan een duurzamere uienteelt."

Handelszaad
Als het werk rondom de proefkruisingen uitmondt in een geregistreerd ras volgt de productie van handelszaad. Dit wordt gedaan door contracttelers in teeltgebieden als Nederland, Frankrijk, Spanje en ItaliŽ. Het zaad wordt vervolgens onder uientelers over de gehele wereld vermarkt. De Groot en Slot doet dat zelf in de Benelux-landen en zuidelijk Afrika. Partner Bejo Zaden, ook een zelfstandig familiebedrijf in Noord-Holland, verzorgt de marketing en sales in de rest van de wereld.

Groeimarkt
De Haas zegt dat er voor De Groot en Slot nog een 'enorme groeimarkt' in het verschiet ligt. Hij denkt vooral aan Aziatische en Afrikaanse landen rondom de evenaar. "Dat is een groot gebied waar een tekort is aan goede uien- en sjalottenrassen die passen bij lokale markten."

Ook de ontwikkeling van nieuwe resistente rassen biedt volgens hem perspectief. "Er is veel belangstelling onder telers naar resistente rassen tegen veel voorkomende ziekten als Fusarium en Pinkroot."

Importregels

Om nieuwe markten te kunnen betreden, moet het veredelingsbedrijf aan veel regels voldoen. De Haas zegt dat de European Seed Association zich inzet dat de Europese veredelingsbedrijven in staat zijn om aan de importregels te voldoen. Daarnaast heeft vrijwel elk land zijn eigen regels. Dat is volgens De Haas wel lastig, maar "zijn we continu mee bezig om daarop in te spelen."

Bijdrage aan voedselvraagstuk
De Haas ziet de afzetmogelijkheden voor uitgangsmateriaal voor uien rooskleurig in. "De ui is de op een na meest geconsumeerde groente ter wereld. Vrijwel overal worden uien, sjalotten, knoflook of stengeluien gegeten. Door veredeling zijn we in staat om de opbrengst te verhogen. Dat levert een beter inkomen voor de telers op, ook voor dat van de kleinere telers. Door de opbrengstverhoging komt er ook meer voedsel beschikbaar. Dat is nodig, want elke dag zijn er meer monden te voeden. Met onze veredelingsactiviteiten leveren wij dus een bijdrage aan het wereldvoedselvraagstuk."

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: 2-6-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

26-4-2018 Man uit Kuirne raakt bedolven onder vracht uien
5-3-2018 Jongste generatie Moerdijk slaat eerste paal MSP Onions
12-2-2018 Speciaal boekhoudprogramma voor telers
23-1-2018 Nieuwe clamshell voor uienspecialiteit
19-1-2018 Nathan Rommens versterkt afdeling inkoop Waterman Onions
10-11-2017 Nieuwbouw Waterman Onions klaar en in gebruik
25-8-2017 Fotoreportage Landelijke Uiendag
16-8-2017 De lancering van Onion Today
7-7-2017 Revolutionaire uienfabriek MSP Onions wordt eind 2018 opgeleverd
3-7-2017 Reststroom uienschilfabriek als poeders naar ingrediŽntenmarkt
23-6-2017 "Met de volledige Nieuw-Zeelandse uienproductie kunnen we China slechts drie dagen voeden"
15-5-2017 Tachtig trucks en meer bij 15e Gehandicaptendag op terrein Jonika
2-12-2016 "Tibo Compactor oplossing voor reductie uienafval"
28-11-2016 "Veel vraag naar glutenvrije uiensmaakstof"
22-11-2016 Brand in loods uienbedrijf Nieuwdorp
6-7-2016 Joossen Agro wil omvormen tot uienverwerker
22-1-2016 AB Texel en Butter gaan verder als AB Agri Transport
28-9-2015 Drie buren tegen uitbreiding Arjazon
21-9-2015 Brand bij Onion Specialties in Kruiningen
16-7-2015 150.000 euro subsidie voor raffinage waardevolle stoffen uit uienreststromen