Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Vreemde buitenlandse telefoontjes? Wees voorzichtig.

Vorig jaar werd het veel gedaan, maar momenteel gebeurt het ook weer veel: personen worden gebeld door meestal buitenlandse telefoonnummers. Wat kun je het beste doen als het jou overkomt? De aard van deze telefoontjes verschilt nogal. De verhalen van melders lopen ook erg uiteen. Soms lijkt het te gaan om een Microsoftbeller. Ook melden mensen dat ze worden gebeld omdat er een postpakket voor ze zou klaarstaan. Wat het doel van de oplichter ook is, onthoud de volgende tips voor het geval jouw telefoon rinkelt en er een vreemd nummer in beeld staat:
 • Tenzij je vaak met het buitenland belt kun je een telefoontje vanaf een onbekend nummer uit het buitenland beter niet opnemen. Het kan gaan om zogeheten Wangiri-fraude, waarbij oplichters jouw telefoon eenmaal laten overgaan in de hoop dat je terugbelt (naar een duur nummer). Zeker als het begint met +44 70 is de kans groot dat je te maken hebt met een malafide partij. Overigens zijn telefoontjes die uit Nederland lijken te komen niet per definitie veilig. Het is eenvoudig om een telefoonnummer te verhullen en een willekeurig ander nummer te tonen in het scherm van degene die jou belt.
 • Spreekt de beller Engels met een sterk Indiaas of Pakistaans accent? Dan is de kans groot dat het gaat om een Microsoftbeller. Die gebruiken de smoes dat er iets mis is met je computer. Simpel advies: ophangen!
 • Als je zegt dat je gaat ophangen, dan kan het gebeuren dat de beller een zielig verhaal afsteekt over verlies van zijn baan en de positie van zijn familie. Laat je niet van de wijs brengen en verbreek de verbinding.
 • Geef NOOIT de besturing over je computer uit handen. Download ook niet iets op verzoek van de beller, de kans is groot dat de oplichter van afstand jouw computer kan bedienen.
 • Laat je niet onder druk zetten. Veel oplichters dwingen je om snel iets te beslissen, waar je later spijt van krijgt. Een betrouwbare partij zal altijd bedenktijd geven. Ook is er de mogelijkheid om schriftelijk informatie toegestuurd te krijgen.
 • Als er zogenaamd een postpakketje klaarligt en de beller vraagt allerlei persoonsgegevens, dan zal het ook om oplichters gaan. Dat jouw adres gevraagd wordt is al onlogisch. Maar je geboortedatum, rekeningnummer en andere persoonsgegevens hebben ze écht niet nodig. Verbreek de verbinding.
 • Laat je niet verleiden om terug te bellen. De kans is groot dat je naar een zeer duur nummer belt. Ook alleen de telefoon laten overgaan is riskant. De kans bestaat dat er een bandje wordt afgespeeld met een kiestoon. De telefoonkosten beginnen dan al.
 • Als het om een investering gaat, controleer bij de bank of de AFM of de aanbieder bekend is. Als je een telefoontje krijgt met een aanbieding voor bijvoorbeeld een interessante belegging, geef aan dat je geen interesse hebt. Als je iets nodig hebt, zoek je dat zelf uit.
 • Betaal niet voor iets, omdat je een 'gratis geschenk' zou krijgen.
 • Bellers die zeggen dat ze wetshandhavers zijn die jou helpen om 'tegen betaling' verloren geld terug te halen, zijn oplichters.
 • Op het moment dat wordt aangedrongen op het doorgeven van persoonlijke informatie, moeten alarmbellen gaan rinkelen. Wordt er gevraagd naar je bankrekeningnummer, creditcard of BSN-nummer, hang dan op. Andere opmerkingen die erop duiden dat je een oplichter aan de telefoon heeft zijn: je bent speciaal geselecteerd (voor deze aanbieding), je krijgt een mooi cadeau als je het product koopt, je bent een van de gelukkige winnaars of je hebt een prijs gewonnen in een buitenlandse loterij. Ook berucht zijn natuurlijk de telefoontjes van zogenaamde medewerkers van de bank. Trap er niet in.
 • Word je geconfronteerd met hoge telefoonkosten omdat je veel naar buitenland zou hebben gebeld, terwijl dat niet zo is? Doe dan aangifte bij de politie en ga in overleg met je provider. Providers gaan verschillend om met deze kwestie, maar je kunt altijd proberen bezwaar te maken en proberen je geld terug te krijgen.
 • Tip voor ondernemers: hang bij de telefoon een briefje op om je medewerkers te informeren over bovenstaande.
Bron: Fraudehelpdesk.nl

Publicatiedatum: 30-5-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-5-2018 China en VS kondigen einde handelsoorlog aan
22-5-2018 Bijtellingstarieven veranderen binnenkort
18-5-2018 Worden opkomende markten weer het kind van de rekening?
18-5-2018 “Businessclub Fresh Park Venlo is een grote vlooiclub”
18-5-2018 Zwangerschapsuitkering: compensatieregeling voor zelfstandigen met kind
18-5-2018 Resistente GMO-tomaten, aardbeien en citrus zitten er aan te komen
18-5-2018 Voorstel overheid positief voor Noorse groentensector
18-5-2018 Omvang bevolking Europa geprojecteerd op Noord-Amerika
17-5-2018 Nee, ik wil geen koffie met je drinken!
17-5-2018 Tomaat en aardappel meest door EU geďmporteerde groenten
17-5-2018 Elk plakje bevat 10% van de wereldbevolking
16-5-2018 Polen importeerde vorig jaar voor half miljard AGF uit Nederland
16-5-2018 Wereldbevolking verdeeld in platteland en stad
15-5-2018 Brexit: "Zonder vrijhandelsakkoord prijsstijgingen en extra grenscontroles"
15-5-2018 Gediplomeerd Keurmeester in drie maanden
15-5-2018 Handelsovereenkomst met Mercosur zal grote consequenties hebben voor de Noorse voedingsindustrie
15-5-2018 Nederland, Engeland en Frankrijk grootste importeurs uit derde landen
15-5-2018 Omvang bevolking Noord-Amerika en Europa vergeleken
14-5-2018 "Meer druk op bedrijven om duurzaamheid te tonen"
14-5-2018 "We zoeken naar digitale oplossingen zodat onze uien vlekkeloos de grens over kunnen"