Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Sterkere kwaliteit Spaanse vroege uien

Het nieuwe Spaanse uienseizoen is begonnen. De eerste vroege-uien van Sevilla en Cordoba zijn al op de markt geplaatst door bedrijven als Cebollas Cifuentes in Almansa in de regio Albacete, dat een laat teeltgebied is."We vermarkten zowel onze eigen productie uit Albacete als uien van andere Spaanse teeltgebieden. Hierdoor kunnen we compleet aanbod aan onze klanten bieden, die voor 90% buiten Spanje zitten. Elk jaar breiden we ons uienareaal uit in zowel Andalusië als in Castile-La Mancha, omdat we ook het aantal vaste klanten uitbreiden. We streven naar een aandeel aan eigen uienproductie van minstens 80%," legt Eduardo Pérez van Cebollas Cifuentes uit.De export van lente-uien is beperkt in verband met de kortere houdbaarheid. Het bedrijf exporteert daarom voornamelijk aan andere Europese landen, waarbij doorgaans geen gebruik wordt gemaakt van containers. Er zijn echter ook uitzonderingen op de regel, zoals in het geval van Brazilië, waar twee jaar geleden sprake was van een grote uienschaarste."Tot nu toe zijn alle lente-uien die we hebben ontvangen van hoge kwaliteit geweest. In de afgelopen seizoenen hebben we steeds meer verbeteringen in de kwaliteit van vroege uien gezien, wat vooral kwam door de aanplanting van nieuwe rassen en de manier waarop ze worden verwerkt."Fluctuerende prijzen
Volgens Eduardo Pérez dalen de uienprijzen bij telers nu er steeds grotere volumes op de markten komen. "Je kunt dit soort uien niet lang opslaan met als doel om met de prijzen te speculeren. De houdbaarheid is korter dan die van medio grano- en grano de oro-uien. Dit heeft directe invloed op de prijzen.""Als de eerste uien op de markt komen, is er vaak sprake van een overlap met het oude uienaanbod in opslag. Er is dan doorgaans periode van meer dan een maand waarin de prijzen enorm kunnen fluctueren. We krijgen pas na 20 dagen een beetje een idee van hoe het nieuwe seizoen eruit gaat zien. Na 20 dagen komt de uienoogst van Castile-La Mancha op de markt, wat het belangrijkste teeltgebied voor uien in opslag is."

Hoewel de prijzen niet zo slecht zijn als in voorgaande jaren, zullen de prijzen van het uienseizoen van 2016/2017 uiteindelijk laag, maar ook stabiel zijn, aldus Eduardo Pérez.

Eerste lading witte spring-knoflook net zo duur vorig seizoen
De oogst en het sorteren van witte spring-knoflook is op dit moment in volle gang. Er is sprake van goede kwaliteit en goede formaten. "We hebben erg goed weer gehad, met neerslag en hoge temperaturen. Dit heeft geleid tot een sterke groei en een goed rijpingsproces van het knoflook," zegt Pérez."Daarbij draaien we nu al onze eerste omzet, omdat we nu al droge knoflook gereed hebben voor de export. Daarna gaan we verder met de oogst van spring violet-knoflook en gaan we verder met paarse knoflook. De eerste ladingen aan knoflook zijn qua prijs min of meer hetzelfde als vorig jaar. We gaan echter pas weten hoe het seizoen zich ontwikkelt als we alles hebben geoogst en hebben opgeslagen."

Vorig jaar wist Cebollas Cifuentes nieuwe markten aan te boren, omdat er wegens speculatie nauwelijks knoflook uit China voor handen was. "We weten niet of we dit jaar weer aan deze nieuwe landen gaan leveren, omdat China in dit seizoen zijn productie fors heeft opgeschroefd. Dit geldt ook voor landen als Egypte en Spanje, waar dit jaar 20% meer is aangeplant in verband met de hoge prijzen van de vorige seizoenen."Zwarte knoflook
Sinds het begin van 2017 is Cebollas Cifuentes begonnen met het vermarkten van zwarte knoflook onder het merk Black & Golden Garlic. Dit product werd een maand geleden gepresenteerd op de Gourmet Exhibition in Madrid.

"Consumenten zoeken steeds meer naar gezonde producten. Zwarte knoflook heeft sterkere eigenschappen in vergelijking tot normale knoflook. Het verlaagt de cholesterol en is goed voor de huid," zegt Eduardo Pérez tot slot.


Voor meer informatie:
Eduardo Pérez
Productos Hortícolas El Hondo, S.L
02640 Almansa, Albacete. Spain
T: +34 967 582356
export@cebollascifuentes.es
www.cebollascifuentes.esPublicatiedatum: 2-6-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekraïense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?
18-7-2017 Nieuwe seizoen Bretonse sjalotten aangebroken