Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Neerslagtekorten in grote delen Europa

Tholen – De zon schijnt de laatste weken volop. Regen valt er nauwelijks. In grote delen van Europa valt sinds 1 april van dit jaar aanzienlijk minder neerslag dan gebruikelijk. Het KNMI vatte die informatie samen in een aantal kaarten waarop duidelijk te zien is dat in vrijwel heel Europa minder regen dan gemiddeld valt.


Neerslagoverschot en -tekort in Europa. bron: KNMI

Volgens het KNMI is deze droge situatie ontstaan door een afwijkend luchtdrukpatroon. "Normaal is er sprake van een overwegend westelijke stroming waarmee geregeld depressies met bijhorend slecht weer overtrekken. Dit jaar was het luchtdrukpatroon en daarbij behorende weer duidelijk afwijkend. Hogedrukgebieden hielden zich vaak in onze omgeving op waardoor depressies ons niet konden bereiken," zo schrijft de weerdienst op haar website.

Naast dat er weinig neerslag viel, was het ook overwegend zonnig en warm voor de tijd van het jaar. Daardoor is er veel verdamping. In het zuiden veroorzaakt de droge bodem op haar beurt weer hoge temperaturen.

Klik hier voor het volledige rapport van het KNMI en een vergroting van de kaart.