Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaap D'Hont, Sorteerbedrijf D'Hont:

"Retail begint te vragen om nieuwe uien"

Tholen - De eerste nieuwe uien worden alweer geoogst, maar er is nog altijd een behoorlijke volume oude uien beschikbaar. "De kwaliteit van de oude oogst is ook erg goed. Dat hadden we aan het begin van het seizoen niet durven hopen", vertelt Jaap D'Hont van Sorteerbedrijf D'Hont uit Groede, dat voornamelijk uien levert aan de Belgische en Nederlandse retail.

"Maar ondanks dat de kwaliteit goed is en de prijzen heel laag zijn, is de markt maar heel kalmpjes. Supermarkten beginnen om nieuwe uien te vragen. Er zijn al Spaanse uien op de markt voor niet al te veel geld en ook nog Nieuw-Zeelandse, waarvan de prijs een stuk hoger ligt. Al met al is er genoeg product", constateert Jaap. "Gelukkig hebben de meeste goede uien nog wel een bestemming gevonden, maar al met al is het een tegenvallend seizoen geweest. We hebben veel werk gehad, maar met de marges is het niet meer goed gekomen."



"We hopen dat het volgende seizoen wat meer perspectief biedt. We beginnen weer met frisse moed, maar het areaal is weer een beetje gegroeid, dus het is te hopen dat we de prijs op niveau kunnen houden. De kilo's van de vroege plantuien gaan niet meevallen, zeker in het Zuidwesten staan de uien er slecht voor als gevolg van de droogte. Wij zitten hier in West Zeeuws Vlaanderen dan ook in één van de droogste gebieden van het land en België en Frankrijk laten hetzelfde beeld zien. Hoe noordelijker, hoe beter de situatie is."

Het Belgische uienareaal is volgens Jaap niet zo toegenomen als in eerste instantie werd gedacht. "Ik kreeg ook behoorlijk wat aanvragen van Belgische telers om hun uien vast te leggen, maar als gevolg van de huidige prijsmalaise denk ik dat veel Belgische telers alsnog gekozen hebben voor een andere teelt. Voor hen geeft de uienteelt toch te veel onzekerheden. Ook het areaal rode uien is landelijk behoorlijk toegenomen. Die prijs is de laatste jaren best goed geweest, maar met de opkomst van rode uienpools en de uitbreiding vraag ik me af of het geen stap te ver is om de markt gezond te houden. Het blijft toch een beperkte markt. Maar de tijd zal het leren."

In de Belgische en Nederlandse retail ziet Jaap de vraag naar de specialty's toenemen. Om die reden heeft hij ook sjalotten ingezaaid om aan de vraag van zijn afnemers te voldoen. Een zorg van de sorteerder is de GlobalGAP-certificering van veel telers. "Voor mijn afnemers is GlobalGAP verplicht, maar het aantal GlobalGAP-telers neemt eerder af dan toe. De voorwaarden worden ook strenger en veel telers zien op tegen het administratieve gedeelte. Als het zich dan ook niet gelijk terugbetaalt in de prijzen, zien ze er soms vanaf. Dat is best een zorgelijke situatie."

Voor meer informatie:
Sorteerbedrijf D'Hont bv
Noordweg 1
4503 PE Groede
Tel: 0117-371606
Fax: 0117-376118
sorteerbedrijfdhont@agroweb.nl