Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Harvest Fresh, Nieuw-Zeeland

Uitdagend seizoen voor Nieuw-Zeelandse uiensector

Volgens de Nieuw-Zeelandse uien- en wortelexporteur Harvest Fresh hebben het weer en de marktmogelijkheden in Europa voor een moeizaam verloop van het uienseizoen gezorgd. 

Het bedrijf exporteert ruim 30.000 ton uien afkomstig uit AustraliŽ en Nieuw-Zeeland, en directeur Guy Hilson laat weten dat dit seizoen in logistiek opzicht ťťn van de slechtste was. Bovendien raakte de oogst in heel Nieuw-Zeeland ontregeld als gevolg van het slechte weer. Daarbij had de exporteur dit jaar ook nog eens een korter Europees marktseizoen. 

"We hebben gemerkt dat retailers langer bevoorraad werden door Europese producenten, waardoor ons marktseizoen werd verkort." Guy Hilson vertelt dat hij blij is dat hij over een sterk en betrouwbaar telersbestand beschikt waardoor de aanvoer zelfs tijdens dit uitdagende seizoen op peil is gebleven. Dichter bij huis, heeft Harvest Fresh ook een sterke positie in IndonesiŽ, waar de volumes en de prijzen toenemen. "Wij zijn feitelijk de enige leverancier aan deze markt. Zolang dit zo blijft, biedt de Indonesische markt ons volop kansen. Deze markt neemt zo'n 60.000 tot 70.000 ton uien op."

"In IndonesiŽ is er vraag naar kleinere kalibers en dat is een beperkende factor. Als je voor deze markt teelt, en de volumes kleiner zijn, dan heb je hogere prijzen nodig. Het is dus de kunst om het juiste evenwicht te vinden."

Hoewel er geen grote veranderingen in uienrassen plaats hebben gevonden hebben er volgens exportmanager Michael Croft wel wat kleine verschuivingen plaats gevonden. "Er is minder belangstelling voor zachtere rassen, die voorheen vrij populair waren maar die ook minder lang houdbaar zijn."

Voor Harvest Fresh andere exportcategorie, wortelen, verliep het seizoen veel voorspoediger. Het bedrijf werkt exclusief samen met Pypers Produce, de grootste teler/verpakker in het land, voor de jaarlijkse export van 5.000 ton wortelen van het ras Nantes. De grootste markten voor deze wortelen zijn de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-ArabiŽ, Japan, Thailand, Singapore, MaleisiŽ en Taiwan maar Michael is echter van mening dat er nog volop ruimte is voor uitbreiding. 

"We zijn een belangrijke speler," vervolgt Guy. "We zijn de grootste exporteur met een aandeel van meer dan 60% van de export vanuit Nieuw-Zeeland. Pypers Produce is een geweldige teler/verpakker. De kwaliteit, houdbaarheid en smaak van hun wortelen is van wereldklasse. De wortelen worden geteeld met een goede gewasrotatie en minimaal gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen waardoor zij uitermate geschikt zijn voor de export naar verre bestemmingen."

AustraliŽ is Nieuw-Zeelands grootste concurrent. Toch denk Harvest Fresh onverslaanbaar te zijn als het aankomt op smaak en zoetheid. "Het enige minpunt is dat we vanwege de groeiomstandigheden niet in staat zijn om 12 maanden per jaar wortelen te leveren." Guy noemt daarnaast markttoegang als grootste uitdaging wanneer klanten de beschikbaarheid over binnenlandse aanvoer hebben. 

"Wanneer er binnenlandse aanvoer is, is het voor hen moeilijk om te importeren," legt hij uit. "De uitdaging is om hier mee om te leren gaan en te zoeken naar markten waar de binnenlandse aanvoer geen invloed heeft op de importmogelijkheden. Wanneer er dus geen binnenlands product beschikbaar is, of de kwaliteit minder goed is, kunnen we op een regelmatige basis naar deze markten exporteren."

Voor meer informatie: 
Micheal Croft
HarvestFresh
Tel: +64 9 412 5637
michael@harvestfresh.co.nz
www.harvestfresh.co.nz

Publicatiedatum: 30-6-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-8-2018 "Bestemmingen haken af vanwege hoge uienprijzen"
17-8-2018 Europese knoflook concurreert met CalifoniŽ aan Oostkust VS
15-8-2018 Guatemala doet goede zaken met uienexport
10-8-2018 Oostenrijk: Stabiele uienmarkt, wortelmarkt in evenwicht
10-8-2018 "Binnen-Mongoolse gele ui 'Kamuyi' komt in grote volumes op de markt"
10-8-2018 China: overgang naar knoflook in de opslag zorgt voor prijsstijging
10-8-2018 Hoge prijzen, kalme vraag en goede telersstemming bij start uienseizoen
9-8-2018 Scherpe exportdaling OekraÔense uien
20-7-2018 Markbeeld Amerikaanse uiensector
20-7-2018 Rusland: kwaliteitsuien worden duurder
19-7-2018 Ui van Tropea beleeft redelijk seizoen
18-7-2018 Nederland: uienexport tot en met week 25
17-7-2018 Tekort aan bewaarcapaciteit komt Indiase uientelers duur te staan
13-7-2018 Meer vraag in Amerika naar rode uien
12-7-2018 Nederland: uienexport tot en met week 24
11-7-2018 "Tegenovergesteld uienjaar goed mogelijk"
10-7-2018 VS: Trailer met uien in lichterlaaie
6-7-2018 "Opnieuw een exportrecord uien, maar in tweede helft seizoen geen prijs te maken"
3-7-2018 Nederland: uienexport tot en met week 23
28-6-2018 Oostenrijk: prijsstijging remt uienexport