Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Anthony Mol: "Binnen twee jaar moet het een serieuze bedrijfstak zijn"

Reststroom uienschilfabriek als poeders naar ingrediŽntenmarktTholen - Geschilde uien, uienringen, uienblokjes. Bij Mol Fresh Food in Putten weten ze er wel raad mee en leveren ze deze ui-producten in grote volumes aan horeca, visgroothandels, groentengroothandels, bakkerijen, maaltijdverwerkende bedrijven en de vleesindustrie. Nu heeft een uienschilbedrijf nogal wat reststromen te verwerken, maar ook daar hebben Renť en Anthony Mol een oplossing voor bedacht. Met het bedrijf Mol Onion Ingredients zijn ze gereed om uieneiwit-extracten en voedingsvezels te leveren als kleur- en smaakversterker voor de ingrediŽntenmarkt. De inspanningen leverden vorig jaar zelfs de Veluwse Innovatieprijs op. "We hopen dat het binnen twee jaar een grote tak binnen ons bedrijf is."


Renť en Anthony Mol
 
"Onze reststromen gingen altijd de vergister in, maar dat werd een flinke kostenpost. Daarom zijn we gaan zoeken naar alternatieven. Samen met onze partner BRS hebben we onderzocht welke waardevolle stoffen we kunnen winnen uit deze uienreststroom," vertelt Anthony. "Het was een flinke investering, maar we hebben er hele hoge verwachtingen van. De uienpoeders van rode en gele uien doen het enorm goed als smaakversterker en zoutverlager omdat de poeders een zoutbeleving geven. Dat laatste is vanuit gezondheidsoogpunt natuurlijk enorm belangrijk. In de toekomst willen we ook speciale poeders van biologische uien verwerken."


 
Duitse markt
Naast de tijdsinvestering die de uienpoeder vergt, gaat natuurlijk ook het 'gewone' werk door. "We zitten nu in de haringtijd, dan worden er door de viswinkels toch snel vijf keer zoveel uitjes besteld. In de zomerperiode gaat het gros van de geschilde uien naar de horeca, vervolgens hebben we het even wat rustiger en maken we ons weer op voor de hutspotperiode", vertelt Anthony. "Daarbij richten we ons meer en meer op de Duitse markt, die met convenience-producten nog best achter loopt, maar wel een keer de omslag zal gaan maken. We hebben een mooie marktpositie en willen die graag uitbouwen."


 
Het gros van de uien betrekt Mol direct van telers uit de Flevo- en Noordoostpolder, aangevuld met product van sorteerders. "We halen ze ook wel verder weg, maar met de huidige uienprijzen gaan de logistieke kosten toch meetellen. Daarbij vullen we het assortiment Hollandse uien aan met importuien uit Spanje en Egypte", vertelt Anthony. "We zijn nu vijf jaar in ons huidige pand gevestigd en daar zijn we erg gelukkig mee. Komt er een container Egyptische uien binnen, dan is die tegenwoordig binnen 20 minuten gelost, dat was vroeger zonder laaddocks toch een ander verhaal. Ook hebben we de routing in de fabriek helemaal up-to-date gemaakt."De lage uienprijzen hebben ook voor Mol Fresh Food gevolgen. Onze klanten met wie we contracten hebben, klagen nu weleens over de lage marktprijzen, maar voor ons geldt hetzelfde met de telers waarmee we afspraken hebben. Natuurlijk is de inkoop goedkoper geworden, maar we hebben altijd van pa geleerd dat je meer kan verdienen aan een euro dan aan 50 cent. Het is lastig om te voorspellen hoe het verloop van de komende plantuien zal zijn, feit is wel dat de prijs van de Spaanse uien nu ook aan het dalen is."Ook sjalotten behoren tot het assortiment van Mol Fresh Food. "Daar kun je geen toko op draaien, maar het is wel een wat exclusiever product, dat erg in trek is bij de luxere restaurants en ook wel naar cruiseschepen wordt afgezet", vertelt Anthony. Het volume bio-uien groeit wel, maar is procentueel nog beperkt. Vaak is het aan het einde van het seizoen best een uitdaging om aan kwalitatief goede bio-uien te komen. Daarbij was de maatsortering van bio-uien afgelopen jaar een probleem."Waar groenteverwerkers in het verleden nog weleens het initiatief namen om zelf uien te gaan schillen, zijn ze daar volgens hem ook weer allemaal op teruggekomen. "In een goed oogstjaar gaat dat prima, maar als het grootste gedeelte niet geschikt is voor de verwerking, wordt dat toch een stuk lastiger."Voor meer informatie:
Mol Fresh Food
Handelsweg 6
3881 LS  Putten
Tel: 0341 Ė 491 795
info@molfreshfood.nl
www.molfreshfood.nl

Publicatiedatum: 3-7-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

26-4-2018 Man uit Kuirne raakt bedolven onder vracht uien
5-3-2018 Jongste generatie Moerdijk slaat eerste paal MSP Onions
12-2-2018 Speciaal boekhoudprogramma voor telers
23-1-2018 Nieuwe clamshell voor uienspecialiteit
19-1-2018 Nathan Rommens versterkt afdeling inkoop Waterman Onions
10-11-2017 Nieuwbouw Waterman Onions klaar en in gebruik
25-8-2017 Fotoreportage Landelijke Uiendag
16-8-2017 De lancering van Onion Today
7-7-2017 Revolutionaire uienfabriek MSP Onions wordt eind 2018 opgeleverd
23-6-2017 "Met de volledige Nieuw-Zeelandse uienproductie kunnen we China slechts drie dagen voeden"
15-5-2017 Tachtig trucks en meer bij 15e Gehandicaptendag op terrein Jonika
2-12-2016 "Tibo Compactor oplossing voor reductie uienafval"
28-11-2016 "Veel vraag naar glutenvrije uiensmaakstof"
22-11-2016 Brand in loods uienbedrijf Nieuwdorp
6-7-2016 Joossen Agro wil omvormen tot uienverwerker
22-1-2016 AB Texel en Butter gaan verder als AB Agri Transport
28-9-2015 Drie buren tegen uitbreiding Arjazon
21-9-2015 Brand bij Onion Specialties in Kruiningen
16-7-2015 150.000 euro subsidie voor raffinage waardevolle stoffen uit uienreststromen
18-2-2015 Misstand bij huisvesten van personeel door uienverwerkend bedrijf in Oosterland