Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hittegolf en droogte in Italië

Italië is getroffen door een hittegolf. Hoge temperaturen tijdens de zomer zijn niet vreemd voor Italië en ook vinden er wel vaker periodes plaats waarin lange droogtes worden opgevolgd door zware stormen. 2017 had de op een na heetste lente sinds 1800 en de hoeveelheid neerslag in juli was met 65,4% afgenomen.

Volgens de media wordt de schade door de hitte aan de Italiaanse landbouw geraamd op €1 miljard. Dit betreft echter alle sectoren van de productie van graan tot de veeteelt tot de olijventeelt. Er is in het seizoen tot nu toe geen sprake geweest van schaarste aan groenten en fruit. De volumes voor zomerfruit zijn zelfs hoger dan in 2016. Men vraagt zich daarom af wat nu echt de feitelijke situatie is.



Tomaten
De waterschaarste heeft een grotere impact gehad op de extensieve gewassen. Italië is de tweede grootste tomatenproducent ter wereld. Het afgenomen waterpeil van de rivieren zorgt ervoor dat met name telers in het noorden van Italië zich zorgen maken. Het is echter nog te vroeg om een raming van het verlies te geven, gezien het seizoen van 2017 pas net begonnen is. Er zijn verder geen opvallende problemen gemeld met betrekking tot de teelt van consumptietomaten.

Groenten

De teelt van bladgroenten zoals bladsla heeft te lijden van de hitte en de waterschaarste. In Abruzzo, Campania en Emilia-Romagna blijven de maten klein en heeft de groente schade opgelopen door de brandende zon. Er wordt een verlies in volume van 40% geraamd met betrekking tot de productie van ijsbergsla.

Fruit
De belangrijkste fruitcampagnes, zoals van aardbeien, appelen, peren en kiwi's zijn al afgerond. Er is daarom geen schade te melden met betrekking tot fruit, afgezien van de vorstschade van begin dit jaar. Zowel de volumes voor perziken en nectarines als de volumes van meloenen en watermeloenen lijken normaal te zijn. Bij de teelt van consumptiedruiven wordt op dit moment gebruik gemaakt van irrigatie door middel van bronwater.

Het jaar heeft zichzelf gekenmerkt door overproductie. Dit is terug te zien aan de lage prijzen van de producten bij groothandelaars.



Het gebrek aan regen is zorgwekkend. Natuurlijke watervoorraden worden niet aangevuld. Irrigatiekosten verminderen de winstmarges. Voordat een beeld van de schade kan worden gegeven, moet er eerst worden gewacht tot het moment dat de schade meetbaar is. Tot het zover is, is er altijd kans dat het alsnog gaat regenen.
Publicatiedatum: