Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Jan Groen, Green Organics:

"Ons doel is dat de biologisch de norm is in 2030"

Tholen - Onlangs pronkte Jan Groen van Green Organics naast Koning Willem-Alexander op de groepsfoto van de economische handelsmissie in ItaliŽ. "En geloof maar dat het goed is dat het werkt als het Koningspaar meegaat op handelsmissie. Er gaan dan deuren open, die anders dicht zouden blijven."
 


De directeur en oprichter van Green Organics heeft er in de loop der jaren steeds meer bestuurlijke taken bijgekregen. Zo is hij voorzitter van Bio Nederland, zit hij in de Raad van Toezicht van Bionext en is hij voorzitter van het comitť Biohandel van GroentenFruit Huis. "Ik heb mezelf op kantoor losgemaakt van de dagelijkse planning en maak daarmee tijd vrij voor deze bestuurlijke taken. Ik vind het belangrijk om onze stem te laten horen en daarnaast vind ik het ook erg leuk om te doen."
 
Dat betekent niet dat Jan niet op de hoogte is van de dagelijkse gang van zaken, maar hij beseft steeds meer dat de bio-spinazie en erwten ook zonder zijn bemoeienis worden geoogst en de weg vinden naar de klant. "Juist door deelname aan de handelsmissies leer ik bijvoorbeeld dat de biologische sector het hardste groeit in landen waar bio door de politiek gedragen wordt. Neem Frankrijk, waar er zelfs een minister is aangesteld voor ecologische omschakeling en ItaliŽ waar het aanbod in schoolkantines verplicht uit bio moet bestaan. Dat biedt voor onze sector enorme kansen."
 
Omschakelgroep
"Frankrijk en ItaliŽ maken de grootste ontwikkeling in bio door, maar ook in ScandinaviŽ en Duitsland blijft het bio-aandeel doorgroeien. Ook in eigen land ontwikkelen de biologische verkopen zich goed. Daarbij blijft voor ons het biologische areaal de grootste uitdaging. Wij kunnen veel meer afzetten dan we geteeld kunnen krijgen. Om die reden zijn we in 2013 ook met een eigen omschakelgroep gestart. Met name de vraag naar biologische erwten, spinazie en sperziebonen is enorm lastig om in te vullen."
 
"Gelukkig zien we dat er een toenemende belangstelling onder telers is om om te schakelen. Dit jaar hebben de gangbare wortelen- en uientelers een dramatisch jaar achter de rug. Dan zie je dat men zich toch achter de oren gaat krabben en de biologische teelt gaat overwegen", vertelt Jan. "Daarnaast zijn de biologische telers als gevolg van een betere ketensamenwerking en de juiste rassenkeuze tot steeds betere teeltprestaties in staat."


 
"De houding ten opzichte van biologisch is wel veranderd, zo merkt Jan. "Toen ik achttien jaar geleden met Green Organics startte, was je nog een vreemde eend in de bijt als je biologisch teelde en bestond 5-10% van het industriegroentenaanbod uit biologische teelt. Nu is 98% van het spinazie-areaal in Flevoland biologisch. En er is ook geen teruggang in de markt te verwachten. Je ziet de conventionele sector zich ook steeds meer bewegen naar een chemievrije teelt, terwijl de hardcore biotelers een stapje verder gaan en zich oriŽnteren op de biologisch-dynamische teelt."
 
Tegengeluiden
"Ons doel is natuurlijk dat de biologische sector zich zelf kan opheffen, omdat de hele wereld biologisch teelt. Maar we zijn er nog lang niet. Ik blijf het verbazingwekkend dat er altijd weer tegengeluiden te horen zijn die oproepen tot intensivering van de teelt. Dat is echt een heilloze weg en staat ook haaks op wat wij van ketenpartijen horen over de omslag die gaande is bij het gezondheidsbewustzijn van de consument. Een tussenweg tussen bio en gangbaar is er niet."
 
Anderzijds heeft Jan ook weer zijn vraagtekens bij de snelheid waarmee bepaalde productielanden het bio-aanbod uitbreiden. "In sterk groeiende markten zie je toetreders op de markt die echt geen idee hebben waar ze aan beginnen. Mijns inziens ligt er daarom ook een taak bij de retail om scherp toe te zien hoe biologisch het bio-aanbod eigenlijk is. Daarom is het goed dat de biologische sector afgelopen maand de Europese handels- en verwerkingsorganisatie OPTA heeft opgericht om duurzame innovatie en kwaliteitsontwikkeling van biologische producten stimuleren, gebaseerd op de principes van de biologische beweging."
 
"Naast de schone principes van de biologische teelt, is het economisch gezien ook nog eens een goed verdienmodel. De prijzen voor de gangbare telers zijn in veel gevallen bedroevend laag. Ik blijf het zinloos vinden dat er nog zoveel producten worden geteeld, zonder maar enigszins te weten waar het product terechtkomt. Wat dat betreft is de biologische markt relatief goed in balans met ketenmodellen van zaadveredelaar tot retailer. Dat begint ook internationaal steeds meer door te dringen. Zo krijg ik vanuit Duitsland steeds meer de vraag om het Green Organics-model daar uit te rollen. Dan hebben we toch wat goed gedaan!"

Voor meer informatie:
Jan Groen
Green Organics
06 53201760
jan@greenorganics.nl
www.greenorganics.nl

Publicatiedatum: 7-7-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2017 Britse bio-sector groeit waar andere segmenten krimpen
19-7-2017 Spaans bio-areaal grootste van Europa
18-7-2017 "Vraag naar bio in Italiaanse retail groeit jaarlijks met 20%"
17-7-2017 Circulaire economie vertrekpunt nieuw pand Eosta
17-7-2017 Eerste volledige bio-supermarkt in Bulgarije
17-7-2017 Stijgende vraag naar Mexicaanse bio-avocado's
14-7-2017 "Uitbreiding in bio-kasgroenten is duidelijk te veel voor de markt"
13-7-2017 Dit jaar 2.500 mango- en 4.000 Hass-avocadobomen aangeplant
12-7-2017 Individueel verpakte bio-aardappel voor in de magnetron
11-7-2017 Frambozenseizoen Raspberry Maxx weer van start na crowdfunding
11-7-2017 China produceert pomelo's volgens Europese bio-standaard
11-7-2017 8 mln subsidie voor promotie bio in Denemarken en Engeland
10-7-2017 Spaanse Agroponiente verdubbelt bio-productie en areaal
7-7-2017 Groot Europees biologisch teeltbedrijf verkocht voor Ä17,4 miljoen
6-7-2017 Italiaanse bioteler snakt naar druppel regen
5-7-2017 Nature & More onderschrijft manifest voor duurzame voedseltransitie
5-7-2017 Poolse markt biedt kansen voor bioproducten
5-7-2017 "Makkelijker om vrachtwagen vol fruit aan Noorwegen te verkopen dan een pallet in Utrecht"
5-7-2017 Italiaanse Golden Grapes is gespecialiseerd in biologische druiven
5-7-2017 Vanaf augustus bio-fairtrade gember