Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU stimuleert investeringen in Afrikaanse landbouw tegen migratiestroom

De ministers van de Europese Unie en Afrikaanse Unie ontmoetten elkaar onlangs in Rome waar zij gesproken hebben over de manieren waarop de investeringen in de Afrikaanse landbouwsector gestimuleerd kunnen worden zodat er kansen voor jonge mensen gecreëerd worden en voorkomen kan worden dat jongeren wegtrekken uit de plattelandsgebieden. 

Eurocommissaris Phil Hogan die de Afrikaanse landen wil steunen bij het hervormen van de agrofoodsector legt dat een aantal factoren dit momenteel belemmert. Zo worden er ouderwetse methoden toegepast, is er een gebrek aan kennis en zijn de middelen om in duurzame landbouw te investeren beperkt. Hogan meent dat er een aantrekkelijke omgeving gecreëerd moet worden om jongeren te beletten van landelijke gebieden, waar 60% van de Afrikaanse bevolking woont, naar de grote steden weg te trekken. Er bestaat een akkoord waardoor Afrikaanse export preferentiële toegang tot de Europese markt maar dit is alleen zinvol wanneer men een concurrerend product te bieden heeft, meent Hogan. Hij roept ondernemers dan ook op de primaire sector te moderniseren. De EU bereidt in het kader hiervan een actieplan voor. 

Deze maatregel komt in een tijd waarin de Europese autoriteiten hun samenwerking met Afrika willen versterken op het gebied van immigratie omdat EU-landen de grote stroom migranten niet meer aankunnen. De Afrikaanse landbouwcommissaris, Josefa Correá Sacko, benadrukte het belang van initiatieven om aantrekkelijke werkgelegenheidsmogelijkheden voor met name jongeren en vrouwen te creëren en de agrarische sector verder te ontwikkelen. Het continent importeert volgens Sacko jaarlijks voor €31 miljard aan voedingsproducten. Zij vraagt dan ook om middelen om deze situatie te veranderen gezien de toenemende demografische druk en de hoge jeugdwerkloosheid. In 2014 betraden 11 miljoen jonge Afrikanen de arbeidsmarkt. Tegen 2050 zal het inwonertal van het continent verdubbeld zijn en 2,4 inwoners bedragen, waarvan veel jongeren. FAO-directeur-generaal José Graziano da Silva pleitte voor het opnemen van jongeren in participatietrajecten en voor de verdere ontwikkeling van de infrastructuur, zoals wegenbouw, waardoor de productieketen wordt gemoderniseerd en er banen in de plattelandsregio's gecreëerd worden.

Bankexpert Jurgen Vögele was voorstander van het creëren van banen door innovatie en pleitte dan ook voor landbouwinitiatieven die de beste werkgelegenheidskansen bieden en daarnaast ook bijdragen aan het oplossen van klimaatproblemen en de voedselzekerheid van de bevolking verbeteren. De conferentie is bedoeld om particuliere investeringen en de markttoegang van Afrika te vergroten en daarnaast innovatie, duurzaam watermanagement en het implementeren van duurzame landbouwpraktijken in het kader van klimaatverandering te bevorderen.



Bron: EFE
Publicatiedatum: