Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Directe export naar Qatar zonder hinder boycot

Tholen Ė Vorige maand verbraken vijf Arabische landen alle diplomatieke banden met Qatar. Daarmee was de jongste politieke crisis in het Midden-Oosten geboren. Deze week liep het ultimatum van de vijf landen om aan een dertienpunten tellende eisenlijst te voldoen af. Qatar reageerde in een brief aan de vijf landen, die de reactie overwegen. De AGF-export naar het land ondervindt nog geen nadelige gevolgen van de boycot. Ook vanuit Nederland valt de export niet stil, vertelt Ron van der Leek van EFP International.

Het conflict ontstond nadat er uitspraken van de emir (de politiek leider) van Qatar over de relatie met Iran naar buiten kwamen. De emir zou gezegd hebben dat er geen reden is voor de Arabische landen om vijandig tegenover Iran te staan. Dat schoot buurlanden Saoedi-ArabiŽ, Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Egypte en Jemen in het verkeerde keelgat. De landen stelden sancties in. LibiŽ, de Malediven, MauritaniŽ, Senegal en de Comoren sloten zich bij het vijftal aan. Tsjaad, Djibouti, JordaniŽ en Niger verbraken een deel van de relaties. Naast de uitspraken over Iran werden beschuldigingen over het financieren van terroristische organisaties aan de lijst toegevoegd. Volgens Qatar heeft de emir geen uitspraken gedaan over Iran en is de nieuwsdienst die het bericht verspreidde slachtoffer van een cyber aanval.Lege supermarktschappen
Kort nadat de boycot was afgekondigd, verschenen er berichten dat de Qatari aan het hamsteren sloegen. Foto's van lege schappen in supermarkten doken op social media op. Een importeur uit Qatar vertelde kort nadat de boycot was ingesteld al dat de situatie niet nadelig uitpakte voor de handel. "De huidige situatie is dat alle import via de grensovergangen gestopt zijn," vertelde Shafeeque Siyad van Al Jamila Vegetables and Fruit in juni. "Alle import gaat nu via zee- en luchtvracht en via Iran. Dit veroorzaakt een vertraging van een dag of twee, maar het betekent niet dat we niet meer kunnen importeren."

Ondanks dat de boycot een maand van kracht is, zijn er geen gevolgen voor de export vanuit Nederland. "Het is meer een Arabische affaire. Het zijnde landen om Qatar die het Qatar moeilijk maken om politieke redenen. Wij merken daar weinig van, want we exporteren rechtstreeks naar Qatar. Wat dat betreft heeft het op dit moment nog geen effect," vertelt Ron van der Leek. "Qatar krijgt veel doorgevoerd uit Dubai bijvoorbeeld, dus ze hebben tijd voor nodig om andere routes te vinden. Wij vliegen rechtstreeks naar Qatar dus voor ons is er wezenlijk niet zoveel veranderd." Wel ziet Ron dat er meer vraag is vanuit Qatar, maar hij maakt direct een kanttekening: "Of er ook wat uitkomt is altijd nog maar de vraag."

Situatie Iran onveranderd
De oliestaat is grotendeels afhankelijk van import, waarin buurlanden een rol spelen. Sinds de boycot hebben Iran en Turkije aangegeven de export van onder andere groenten en fruit naar Qatar te willen vergroten. Vorig jaar werd een deel van de Westerse sancties tegen Iran opgeheven. "Er zal nog wel wat tijd overheen gaan voordat de eerste handel op gang komt," vertelde Ron een jaar geleden in Primeur. "We houden onze ogen en oren open, maar het is geen markt waar je heel makkelijk gaat kijken."

De situatie met Iran is nog niet veranderd. "We mogen geen handel doen, omdat er nog steeds sancties zijn. Vanuit onze bank hebben we ook gehoord dat we geen zaken mogen doen. Daar is weinig aan veranderd," sluit Ron af.

Meer informatie:
EFP International
Ron van der Leek
0174 316194  
ron@efpinternational.nl
www.efpinternational.nl

Publicatiedatum: 10-7-2017
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-2-2018 Gemiddeld aantal dagen vorst in Europa per jaar
19-2-2018 Japan wil nog meer exporteren
19-2-2018 Afrika: Bevolkingsdichtheid in kaart gebracht
19-2-2018 Groei wereldbevolking 1 juli 2016 - 1 juli 2017
19-2-2018 Extra douaniers werven voor Brexit is goede stap
15-2-2018 "30% Spaans energieverbruik gaat op aan voeding"
14-2-2018 Brexit heeft impact op de Vlaamse land- en tuinbouw
14-2-2018 Consument gaat inkopen bepalen op basis van informatie uit de keten
13-2-2018 Mexico zet in op handelsakkoord EU voor maart
13-2-2018 India als het dezelfde bevolkingsdichtheid had als de VS
12-2-2018 'Verstoring van de distributie'
12-2-2018 1,6 miljard euro beschikbaar in 2018 voor modernisering Poolse landbouwbedrijven
12-2-2018 AGF-oogst rot weg door tekort aan mankracht VK
12-2-2018 "Geen oneerlijke handelspraktijken in Nederland"
7-2-2018 Zes tips om je medewerkers te laten uitblinken
7-2-2018 EfficiŽnt werken......
6-2-2018 Na 25 jaar krijgt West-Afrika weer een landbouwraad
6-2-2018 Wat zijn de economische consequenties van de Brexit voor Nederland?
5-2-2018 Food is steeds meer een dienstverlening
5-2-2018 Rapport over Incasso's wereldwijd