Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Directe export naar Qatar zonder hinder boycot

Tholen Ė Vorige maand verbraken vijf Arabische landen alle diplomatieke banden met Qatar. Daarmee was de jongste politieke crisis in het Midden-Oosten geboren. Deze week liep het ultimatum van de vijf landen om aan een dertienpunten tellende eisenlijst te voldoen af. Qatar reageerde in een brief aan de vijf landen, die de reactie overwegen. De AGF-export naar het land ondervindt nog geen nadelige gevolgen van de boycot. Ook vanuit Nederland valt de export niet stil, vertelt Ron van der Leek van EFP International.

Het conflict ontstond nadat er uitspraken van de emir (de politiek leider) van Qatar over de relatie met Iran naar buiten kwamen. De emir zou gezegd hebben dat er geen reden is voor de Arabische landen om vijandig tegenover Iran te staan. Dat schoot buurlanden Saoedi-ArabiŽ, Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Egypte en Jemen in het verkeerde keelgat. De landen stelden sancties in. LibiŽ, de Malediven, MauritaniŽ, Senegal en de Comoren sloten zich bij het vijftal aan. Tsjaad, Djibouti, JordaniŽ en Niger verbraken een deel van de relaties. Naast de uitspraken over Iran werden beschuldigingen over het financieren van terroristische organisaties aan de lijst toegevoegd. Volgens Qatar heeft de emir geen uitspraken gedaan over Iran en is de nieuwsdienst die het bericht verspreidde slachtoffer van een cyber aanval.Lege supermarktschappen
Kort nadat de boycot was afgekondigd, verschenen er berichten dat de Qatari aan het hamsteren sloegen. Foto's van lege schappen in supermarkten doken op social media op. Een importeur uit Qatar vertelde kort nadat de boycot was ingesteld al dat de situatie niet nadelig uitpakte voor de handel. "De huidige situatie is dat alle import via de grensovergangen gestopt zijn," vertelde Shafeeque Siyad van Al Jamila Vegetables and Fruit in juni. "Alle import gaat nu via zee- en luchtvracht en via Iran. Dit veroorzaakt een vertraging van een dag of twee, maar het betekent niet dat we niet meer kunnen importeren."

Ondanks dat de boycot een maand van kracht is, zijn er geen gevolgen voor de export vanuit Nederland. "Het is meer een Arabische affaire. Het zijnde landen om Qatar die het Qatar moeilijk maken om politieke redenen. Wij merken daar weinig van, want we exporteren rechtstreeks naar Qatar. Wat dat betreft heeft het op dit moment nog geen effect," vertelt Ron van der Leek. "Qatar krijgt veel doorgevoerd uit Dubai bijvoorbeeld, dus ze hebben tijd voor nodig om andere routes te vinden. Wij vliegen rechtstreeks naar Qatar dus voor ons is er wezenlijk niet zoveel veranderd." Wel ziet Ron dat er meer vraag is vanuit Qatar, maar hij maakt direct een kanttekening: "Of er ook wat uitkomt is altijd nog maar de vraag."

Situatie Iran onveranderd
De oliestaat is grotendeels afhankelijk van import, waarin buurlanden een rol spelen. Sinds de boycot hebben Iran en Turkije aangegeven de export van onder andere groenten en fruit naar Qatar te willen vergroten. Vorig jaar werd een deel van de Westerse sancties tegen Iran opgeheven. "Er zal nog wel wat tijd overheen gaan voordat de eerste handel op gang komt," vertelde Ron een jaar geleden in Primeur. "We houden onze ogen en oren open, maar het is geen markt waar je heel makkelijk gaat kijken."

De situatie met Iran is nog niet veranderd. "We mogen geen handel doen, omdat er nog steeds sancties zijn. Vanuit onze bank hebben we ook gehoord dat we geen zaken mogen doen. Daar is weinig aan veranderd," sluit Ron af.

Meer informatie:
EFP International
Ron van der Leek
0174 316194  
ron@efpinternational.nl
www.efpinternational.nl

Publicatiedatum: 10-7-2017
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-8-2018 Ongeveer 40% van het groente- en fruitafval in Europa is vermijdbaar
20-8-2018 "Open de Europese markt voor alle Afrikaanse producten"
20-8-2018 "Certificeringssystemen spelen belangrijke rol in verduurzaming handelsketens"
17-8-2018 Zimbabwe: "Landhervorming wordt niet teruggedraaid"
17-8-2018 Bestuurlijke paniek rondom 'Polenhotel' Maasdijk
17-8-2018 Zuid Afrikaanse Hortgro roept op tot landhervorming
17-8-2018 Saoedi-ArabiŽ, een groeiende Spaanse exportmarkt
16-8-2018 Whatís in the name?
16-8-2018 Belastingdienst merkt droogte voor boeren en tuinders aan als Ďbijzondere omstandigheidí
16-8-2018 "Val Turkse lira levert ons meer op"
15-8-2018 Brexit-onderhandelingen weer van start
15-8-2018 Europese huishoudens verspillen jaarlijks ruim 17 miljard kilo AGF
15-8-2018 BelgiŽ voor de rechter in dossier rond seizoenarbeid
15-8-2018 Betaalgedrag van bedrijven is verslechterd sinds aangescherpte wetgeving
15-8-2018 Hoe om te gaan met de VS-sancties tegen Iran?
14-8-2018 Handel met Turkije gestegen in 2017
10-8-2018 J.R. Simplot sluit licentieovereenkomst voor gebruik van CRISPR-Cas9 techniek
10-8-2018 ItaliŽ: seizoensmigranten protesteren na dood tomatenplukkers
10-8-2018 Britse pond onderuit tegen euro en dollar
10-8-2018 "Is de Turkse lira reddeloos verloren?"