Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
tweede uienteeltgebied van China (33.500 hectare)

Uienevent in Shandong

Op 22 juni heeft het departement voor de landbouwmarkt van Shandong in de Chinese stad Weifang een evenement gehouden in het kader van de lokale uiensector. Hierbij werd samengewerkt met het departement voor economische zaken, het departement voor landbouw en de Chinese vereniging voor de marketing van landbouwproducten. Tijdens het evenement werd een overeenkomst getekend voor de aanschaf van 8.730 ton aan uien. Normaal wordt er per dag slechts voor 100 ton ingekocht. Zodoende is de overeenkomst voor zo'n groot volume aan uien een groot voordeel voor de uiensector van Shandong, die momenteel een crisis meemaakt.

Volgens Liu Xuemin, het hoofd van zowel het departement voor de landbouwmarkt als van het departement voor economische zaken, is Shandong het tweede grootste uienteeltgebied van China. In 2017 wordt het totale areaal voor de uienteelt in Shandong geraamd op 33.500 hectare. Jaar op jaar zal het areaal uitbreiden met 4%, oftewel 1.340 hectare. Het totale productievolume van dit jaar wordt geraamd op 1,13 miljard ton, wat jaar op jaar een toename is van 50.000 ton, oftewel 4,6%. De toename in volume gaat volgens Liu Xuemin echter gepaard met een afname in prijs. De prijs voor uien komt op dit moment neer op 0,10 yuan tot 0,15 yuan (€0,01 tot €0,02) per 500 gram. Vorig jaar was de prijs rond dezelfde periode van het jaar nog 0,20 yuan (€0,03) per 500 gram. Zodoende zijn de prijzen met 57% afgenomen.

Naast het grotere aanbod is een andere reden voor de dalende prijs de afname van de export. "In mei hadden we een exportvolume van 261.000 ton. Dat is jaar op jaar een afname van 6,4%. De exportwaarde is met 1,5% afgenomen tot $330 miljoen (€289,2 miljoen). Uien zijn een van de belangrijkste exportproducten van Shandong. We exporteren voornamelijk naar Korea en Zuid-Oost Azië. Van mei tot juli komen er echter Koreaanse uien op de markt. We krijgen dan minder bestellingen, wat invloed heeft op de uienexport."
Publicatiedatum: