Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Verwevenheid cool- en mainpoort levert efficiŽntie"

Hoe kunnen we de logistieke corridors Oost en Zuidoost optimaliseren en daarbij economische meekoppelkansen verzilveren? Deze vraag staat   centraal in het gezamenlijke MIRT-onderzoek van het Rijk, Havenbedrijf   Rotterdam, de Topsector Logistiek en de provincies Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De corridors Oost en Zuidoost zijn cruciaal in het efficiŽnt en duurzaam verbinden van verschillende economische activiteiten in Nederland.

In het MIRT onderzoek goederenvervoercorridors wordt de bijdrage van transportinfrastructuur aan de economische toegevoegde waarde van een land genoemd voor de tuinbouw.

De tuinbouw is ťťn van de negen topsectoren in Nederland. Nederland kent zes Greenports, waar tuinbouwactiviteiten zijn geconcentreerd: Westland / Oostland, Aalsmeer, Noord-Holland Noord, Boskoop, Venlo, Duinen Bollenstreek. Daarnaast zijn er nog verschillende andere clusters van tuinbouwproductie, zoals Gelderland / Betuwe en Zundert. De jaarlijkse productie van alle tuinbouw-versproducten in Nederland leidt tot een productstroom van 15 miljoen ton, met een productiewaarde van 9,3 miljard   euro. Als naar de handel (internationale import en export gezamenlijk) van versproducten wordt gekeken, dan komen die totalen neer op ruim 21 miljoen ton aan goederen, met een handelswaarde van 27 miljard euro (Bron: BCI / Wageningen UR / Amsterdam Consultants 2013). Het belang van de tuinbouwsector voor de Nederlandse economie is dus groot, en het is ook  een sector waar we mondiaal een onderscheidende concurrentiepositie
in hebben.

De corridors Oost en Zuidoost vormen belangrijke achterlandverbindingen voor deze greenports. Door deze stromen te combineren met  reeferimportstromen uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika kan getracht worden om lading te bundelen teneinde multimodale diensten te kunnen opzetten. De  Greenports Westland/Oostland (gebruikmakende van Coolport / RSC  Rotterdam) en Venlo liggen rechtstreeks aan de corridors, terwijl ook de  Greenport-activiteiten in Gelderland (Betuwe) direct aan de corridor liggen. Voor de andere Greenports is het effectief en duurzaam kunnen gebruiken  van de corridors echter minder essentieel voor hun concurrentiepositie. Zo is voor Greenport Aalsmeer vooral Mainport Schiphol van groot belang. De  handelswaarde van ruim 27 miljard euro hangt dus mede af van beide corridors.Zowel de corridors Oost als Zuidoost zijn centrale assen voor import en export van de tuinbouwproducten, en zijn als basisvoorwaarde essentieel om de genoemde productie- en handelswaarde van bedrijven in de
sector te realiseren. De activiteiten in de Greenports en de mainport Rotterdam raken daarnaast steeds meer met elkaar verweven.  Een voorbeeld is Rotterdam Cool Port, het nieuwe koel- en vriescluster in de Waal-Eemhaven in Rotterdam. Dit cluster wordt nu gebouwd. Naar  verwachting is de terminal in de loop van 2017 operationeel met een  capaciteit van 40.000 temperatuur gecontroleerde palletplaatsen voor een  geschatte doorzet van minimaal 400.000 pallets per jaar. Daarnaast is er nog  circa 14.500 m2 voor verschillende services zoals verpakken, sorteren en crossdocking.

Door de ligging in Rotterdam vervalt voor klanten het transport van terminal naar koelopslag, waardoor de import- en exportkosten aanzienlijk kunnen dalen. Door de ontwikkeling van Rotterdam Cool Port direct grenzend aan  containerterminals wordt ook een optimaal gebruik van reefercontainers  bereikt. Daarnaast heeft Rotterdam een vooraanstaande positie in de koel-  en vriessector doordat de haven voor veel rederijen de eerste is die zij  aandoen in Europa.

Publicatiedatum: 14-7-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-7-2017 "Ondanks de chaos bij Calais zijn wij altijd blijven rijden"
21-7-2017 Hogere boetes bij blokkeren snelweg voor Duitse hulpdiensten
20-7-2017 Overslag haven Rotterdam +3,9%
20-7-2017 Antwerpse douane gaat strijd aan tegen drugssmokkel
19-7-2017 Antwerpse haven groeit 1,9% in TEU
18-7-2017 CMA CGM en Seatrade lanceren containerdienst rond de wereld
18-7-2017 Nieuw ondersteuningssystemen voor stapelaars
17-7-2017 Nieuwe zitpallettruck en -stapelaar
17-7-2017 Vlaanderen gaat tol heffen op voertuigcombinaties >3500 kilogram
17-7-2017 Moderne havens moet Peruaanse AGF-sector impuls geven
17-7-2017 Citrusschepen Zuid-Afrika weer naar Rotterdam Fruit Wharf
14-7-2017 Bestuurderskaart chauffeur niet verplicht op vakantie
14-7-2017 Dit weekend extra verkeersdrukte verwacht richting zuiden
14-7-2017 Zeevrachtroute tussen Peru en BelgiŽ in gebruik genomen
14-7-2017 Westlanders klagen over drukte rondom containerlosplaats
13-7-2017 PostNL bezorgt nu ook verse producten in BelgiŽ
13-7-2017 MKB-claim sleept truckfabrikanten voor de rechter
13-7-2017 20 nieuwe Volvo FH 500's voor koeltransport Van Daalen
12-7-2017 14 juli rijverbod Frankrijk en Luxemburg
11-7-2017 DCB Energy opent toekomstbestendig tankstation