Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nieuw type oplegger voorkwam beschadiging aan aardappelen

50 jaar bandlossers van H.W. van der Peet & Zn.

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Henk van der Peet sr. de eerste bandlosser bedacht. In 1967 klopte het Instituut voor Bewaring en Verwerking van Landbouwprodukten (IBVL) aan bij Van der Peet met de vraag of hij een voertuig kon ontwikkelen dat beschadiging van aardappelen tijdens transporthandelingen zou verminderen. Van der Peet nam daarop een bestaande laadbak. Op de vloer legde hij een transportband. Van daaruit plaatste hij schuine, uitneembare schotten naar de zijkant. De eerste bandlosser was een feit.

Sinds die eerste bandlosser heeft de ontwikkeling niet stilgestaan. Vandaag de dag ontwikkelt ontwikkelt en produceert H.W. van der Peet & Zn. lichte, stabiele bandlossers met de goede isolatiemogelijkheden. Valbeschadiging voorkomen is hierbij nog steeds de rode draad. De Nieuwkoopse carrosseriebouwer ontwierp valbrekers in allerlei uitvoeringen. Ge´soleerde togen, valkussens op de bodem en/of op de tunnel: allemaal om val- en drukbeschadiging te voorkomen. Maar ook de rond afgewerkte profielen die het bedrijf zelf ontwikkelde, beperken drukbeschadiging. Bovendien voorkomen ze dat er producten achterblijven in het voertuig.

Transport van losgestorte producten
Oorspronkelijk ontwikkeld voor aardappelen, kwamen er al snel bandlossers op de weg voor andere losgestorte producten. Anno 2017 bouwt H.W. van der Peet & Zn. specifieke voertuigen voor tal van producten. Denk aan bijvoorbeeld conserven, pootgoed en dergelijke. Bandlossers bestaan ook in uitvoeringen waarmee transportbedrijven verschillende producten kunnen vervoeren. Combinaties die veel voorkomen, zijn bijvoorbeeld aardappelen, uien en groenten. Dit alles met een optimale beladingsgraad van het voertuig.Daarnaast rollen er ook regelmatig 'specials' uit de fabriek met bijvoorbeeld meerdere compartimenten, een extra transportband, speciale aandrijving en extra verwarming.
Tot slot denkt H.W. van der Peet & Zn. regelmatig mee over nieuw te ontwikkelen productielijnen of zelfs fabrieken. Dit om de bandlosser optimaal in te passen in het productieproces. De bandlossers van H.W. van der Peet & Zn. voldoen aan alle wet- en regelgeving op het gebied gebruiks- en voedselveiligheid (GMP en HACCP).

De Kolibri: de eerste zelfdragende bandlosser
H.W. van der Peet & Zn. ontwikkelde eveneens de eerste zelfdragende bandlosser: de Kolibri. Zelfdragend betekent dat de bandlosser geen volledig chassis heeft. Door speciale profielen en ge´soleerde panelen toe te passen, is de Kolibri 11 tot 17 procent lichter dan gewone bandlossers in een vergelijkbare uitvoering. Die gewichtsbesparing pakt positief uit voor het laadvermogen, wat ook nog eens gunstig is voor het milieu en het wegennet. Immers: men kan dezelfde hoeveelheid product in minder ritten vervoeren. De Kolibri is de eerste bandlosser ooit die in geheel zelfdragende uitvoering ontwikkeld en geproduceerd is. Haar naam dankt zij aan de lichtste vogel ter wereld. Een kolibrie heeft een zogeheten vakwerkgeraamte. De Kolibri van H.W. van der Peet & Zn. wordt volgens ditzelfde principe geproduceerd.Na een testperiode van drie jaar kwam de Kolibri in 2010 in productie. Veel klanten ontdekten sinds die tijd de voordelen van de zelfdragende bandlosser. H.W. van der Peet & Zn. kan elk type bandlosser in een zelfdragende uitvoering leveren.
Een variant op de Kolibri is de Kolibri Streamer. Dit is een gestroomlijnde bandlosser waarmee een brandstofbesparing kan worden gerealiseerd van 5 liter per 100 km. De Kolibri Streamer is de enige trailer die binnen de Europese wegenverkeerswet gestroomlijnd kan worden uitgevoerd, zonder concessies te hoeven doen aan laadruimte en gewicht.

50 jaar productie van bandlossers
Sindsdien is er heel veel veranderd. De eerste bandlosser had een 1-toerenmotor. De zijschotten waren van multiplex. Zowel de zijschotten als het staal werden met de hand gelakt. Chauffeurs moesten het zeil met de hand van voor naar achteren trekken: een zware klus.

Een laag gewicht was niet het allerbelangrijkste, als het voertuig maar sterk was. Voor isolatie was een beetje extra karton ook wel goed. Aan vergrendelbare schuiven werd nog niet eens gedacht. Lossen gebeurde in kisten of op de vloer, want de fabrieken hadden nog geen bunkers. Laat staan dat de producten direct uit de wagen werden verwerkt.

Veel bedrijven uit de eerste jaren zijn nog steeds klant van H.W. van der Peet & Zn, waaronder AC Loogman uit Amsterdam, Bosman uit Nisse, Verhaar uit Noorden, Traveo uit Oudelande, Den Hamer Terneuzen (Zaamslag) en Schaap uit Biddinghuizen. Voor deze, en alle andere klanten blijft H.W. van der Peet & Zn. zich inzetten voor nieuwe transportoplossingen.

Landelijke Uiendag
De producten bekijken met al zijn mogelijkheden? Men is van harte welkom om de logistieke wensen te komen bespreken. Donderdag 24 augustus is H.W. van der Peet & Zn. vertegenwoordigt op de landelijke Uiendag 2017 in Colijnsplaat. Op woensdag 13 en donderdag 14 september is H.W. van der Peet & Zn. aanwezig op PotatoEurope in Emmeloord. Van donderdag 19 tot en met zaterdag 21 oktober staat het bedrijf op de MobiliteitsRai in Amsterdam.

Voor meer informatie:
H.W. van der Peet & Zn.
Transportweg 64
2420 AA Nieuwkoop
T: +31 (0)172-579318
www.vanderpeet.nl

Publicatiedatum: 14-7-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-6-2018 Uientelers in Treasure Valley zien toekomst in nieuwe sorteertechnologie
1-5-2018 Optische uiensorteermachine TOP Onions gedemonstreerd aan uienbedrijven
20-4-2018 VS: uiensorteerder schakelt over op geautomatiseerd systeem Eqraft
13-2-2018 MSP kiest voor palletiseerlijnen Symach in nieuwe fabriek
17-11-2017 Uienpakstations bijgepraat over voortgang optische sorteermachine Eqraft
11-10-2017 Ajuin kiest voor weersonafhankelijk condensdrogen in nieuwe uienbewaring
3-3-2017 Canadese uienverpakker zet appelsorteerder in voor interne kwaliteitsselectie
13-2-2017 MSP stapt in optisch sorteren met aanschaf 12-sporige lijn van Eqraft
6-2-2017 TOP Onions kiest voor optisch sorteren met JDC-Elisam
20-1-2017 Eqraft presenteert nieuwe elektronische uiensorteermachine
17-8-2016 Filippijnse uientelers willen zelfvoorzienend worden met Vietnamese technologie
9-6-2016 JDC Onion Grading Solutions presenteert optische uiensorteertechnologie
15-4-2016 "Extra verpakkingslijn maakt ons flexibel voor snelle uienorders"
18-12-2015 ERC Machinery introduceert 'WorkFloorAutomation' (WFA)
4-9-2015 Online faillissementsveiling uienverwerkingslijn
4-6-2015 Miedema lanceert MH 201 stortbunker
1-12-2014 Mogelijke bestraling van uien in India
14-11-2014 Hanse Staalbouw realiseert na fustloods ook bewaarloods Wiskerke Onions
23-5-2014 Handmatig uien sorteren de norm in VS
9-4-2014 Uienpakstations Reimerswaal mogen toch uitbreiden