Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agricultural Outlook rapport:

Prijs van voeding blijft laag door afnemende vraag

De prijzen van voedsel wereldwijd zullen het komende decennium waarschijnlijk laag blijven, omdat de vraag van een aantal opkomende economieën zal afnemen. Ook wordt verwacht dat het beleid rond biobrandstoffen een verminderde impact op de markt zal hebben, zo staat in het nieuwste Agricultural Outlook dat gepubliceerd is door het OECD en het FAO.

In het OECD-FAO Agricultural Outlook 2017-2026 rapport staat dat de toegenomen aanvoer van graanproducten met 230 miljoen ton gedurende het laatste decennium, samen met royale voorraden van andere voedingsmiddelen ook moet helpen met het terugdringen van stijgende voedingsprijzen. Dit is nu bijna weer op hetzelfde niveau als voor de voedselcrisis van 2007-08.

Tegen 2026 ligt het dagelijks beschikbare aantal calorieën op 2450 kcal per persoon in derde wereldlanden en meer dan 3000 kcal in andere ontwikkelingslanden. Voedselonzekerheid en ondervoeding blijven echter een groot probleem, en volgens het rapport blijft hier een gecoördineerde internationale aanpak nodig. 

De verwachting is dat de teelt zal groeien door een hogere opbrengst. 90% van de groei in de productie van mais zal waarschijnlijk komen door een hogere opbrengt en maar 10% door uitbreiding van het teeltgebied. 

"Het rapport laat zien dat de gemiddelde hoeveelheid beschikbare calorieën per persoon per dag zal toenemen in ontwikkelingslanden," zegt FAO directeur José Graziano da Silva. "Maar we weten ook dat voeding alleen niet genoeg is om ondervoeding tegen te gaan. Het is erg belangrijk dat mensen toegang hebben tot deze extra calorieën. Een nog grotere uitdaging is het gevecht tegen slechte voeding: hiervoor is een veelzijdig, veilig en voedingsrijk eetpatroon nodig, idealiter geproduceerd met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk." 

Bron: FAO
Publicatiedatum: