Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lagere groentenproductie in de Kaap als gevolg van waterschaarste

Zuid-Afrika in de greep van koufront

Het langverwachte koufront dat de Zuid-Afrikaanse weerdienst al voorspelde, heeft de kustregio afgelopen weekend bereikt maar heeft hier geen neerslag van betekenis opgeleverd. In de bergen in de Oost- en de Westkaap is echter wel sneeuw gevallen, evenals in Vrijstaat. In het binnenland heeft het gevroren en de sneeuw op de Tafelberg heeft voor grote opwinding gezorgd. 



Sneeuw op de Tafelberg bij Kaapstad

"We hebben twee tot drie dagen regen nodig zodat de bodem goed verzadigd raakt," legt Nicholas Dicey uit, voorzitter van SAPPA, de Zuid-Afrikaanse Vereniging van appel- en perentelers. Op zijn bedrijf in Wolseley viel slechts 7 mm. "Het grondwaterpeil is een bron van zorg en de afwatering, die noodzakelijk is om de dammen te vullen, was dit weekend te verwaarlozen. "We gaan een zeer moeilijk seizoen tegemoet en we zullen manieren moeten vinden om zoveel mogelijk water te besparen."

"De afkoeling door de sneeuwval is echter wel gunstig. Sneeuw zorgt voor afkoeling maar ook voor de watervoorziening. De berg is als een spons die water vrij laat komen in stroompjes," legt Dicey uit. 

Dicey merkt daarnaast op dat de gevolgen van de droogte op de fruitproductie vaak onderwerp van gesprek zijn maar dat de groenteteelt in de Westkaap momenteel het hardst getroffen wordt. Sommige telers zijn minder groenten gaan telen om water te besparen om bijvoorbeeld hun boomgaarden mee te irrigeren. 

Vorig jaar al daalde de groenteproductie in de Westkaap, beaamt een marktagent, met name in regio's zoals Philippi Horticultural Area bij Kaapstad. Er wordt onder andere rekening gehouden met gevolgen voor de uienproductie. Groentetelers kunnen nog ongeveer een maand aanzien of er voldoende regen valt voordat het plantseizoen weer aanbreekt. Er wordt echter beweerd dat de neerslag van het voorbije weekend mogelijk de enige regen zal zijn die er in de Westkaap zal vallen in juli, de maand waarin doorgaans de meeste neerslag valt. 


Sneeuw op de Riviersonderend Mountains (Foto van Regina Neethling; Bron: Snow Report SA)

In de Banhoek Vallei net buiten Stellenbosch viel er in sommige delen ruim 30 mm, evenals in Villiersdorp, wat een waterwingebied is voor de Theewaterskloof Dam (die momenteel 19.9% tot 20% lager staat dan vorig jaar). In de Hex Rivier Vallei viel 10 tot 15 mm, evenals in de regio Clanwilliam. 

Telers in Boland hadden op meer regen gehoopt en hadden dit ook hard nodig. Veel telers hebben dit seizoen geen noodvoorziening om aan water te kunnen komen, omdat het waterverbruik tot een minimum beperkt is. Zij zijn daarom volledig afhankelijk van kleine dammen. 

De extreme kou is niet altijd gunstig voor de boomgaarden die het meest gebaat zijn bij een temperatuur van boven het vriespunt tot 16°C. In de maand juni liep een aantal delen van Boland voor op het aantal koude units ten opzichte van het jaar daarvoor. In het binnenland is de winter dit jaar tot nu toe echter zachter verlopen. 



Publicatiedatum: