Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Joost Derks, Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij:

"ECB-beleid heeft grote gevolgen voor Nederlandse AGF-exporteurs"

Op de valutamarkten heeft een kleine rentebeweging vaak grote gevolgen. Voor exporterende bedrijven in de AGF-sector is het dan ook zaak om nu al te kijken naar wat een renteverhoging in Europa voor hen gaat betekenen, zegt Joost Derks van de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij in deze bijdrage.

Het moment waarop de Europese Centrale Bank (ECB) de rente gaat verhogen komt langzaam dichterbij. De Europese Commissie heeft in het voorjaar de verwachtingen voor de economische groei verhoogd. Hoewel de gedaalde olieprijs er nu nog voor zorgt dat de inflatie laag blijft, is het een kwestie van tijd voordat de inflatie door stijgende consumentenuitgaven en toenemende bedrijfsinvesteringen gaat oplopen. Voor ECB-voorzitter Mario Draghi zal dat een signaal zijn om de extreem lage rente stapsgewijs op te schroeven.

Rente speelt grote rol in valutawereld
Een hogere rente is goed nieuws voor spaarders, maar het kan bedrijven die zaken doen over de grens behoorlijk wat hoofdbrekens bezorgen. De rentebewegingen hebben namelijk veel invloed op de prijsbewegingen op valutamarkten. Het wordt voor partijen aantrekkelijker om hun vermogen in euro's aan te houden naarmate de rente verder oploopt. Signalen dat de ECB haar stimulerende maatregelen mogelijk gaat afbouwen en aanstalten maakt om de rente te verhogen, zullen de waarde van de euro opdrijven ten opzichte van bijvoorbeeld het Britse pond of de Amerikaanse dollar. Dat is goed nieuws voor ondernemers die goederen importeren uit landen buiten het eurogebied, maar minder goed nieuws voor bedrijven die exporteren.

Uitdaging voor exporteurs Het voordeel voor bijvoorbeeld een bedrijf dat sojabonen invoert uit BraziliŽ of palmolie uit MaleisiŽ is tegelijkertijd een nadeel voor de paprikateler die zijn producten wil verkopen in Groot-BrittanniŽ of China. De ponden, dollars of renminbi van de factuur worden dan door een duurdere euro minder waard dan oorspronkelijk was ingecalculeerd. In de afgelopen twee jaar is het pond al met meer dan 20% gedaald ten opzichte van de euro. Dat verschil kan rechtstreeks ten koste van de winstmarge gaan. Dit raakt behoorlijk wat ondernemingen. Groot-BrittanniŽ is goed voor circa 10% van de totale uitvoer van Nederlandse agrarische producten, die volgens het CBS vorig jaar met ruim 4% toenam tot Ä85 mrd.

Inspelen op een duurdere euro
Ondernemers die zaken doen buiten de EU hebben verschillende mogelijkheden om in te spelen op de bewegingen van valutamarkten. Ze kunnen ervoor kiezen om dit effect te negeren waardoor ze het risico lopen dat een plotselinge prijsbeweging het verschil maakt tussen winst en verlies. Een andere optie is om het risico af te dekken met valuta-instrumenten, zoals bijvoorbeeld een valutaoptie. Daarbij koopt een ondernemer het recht om op een toekomstige datum zijn buitenlandse valuta tegen een bepaalde koers om te zetten naar euro's. Een andere mogelijkheid is het termijncontract. Hierbij verzekert een ondernemer zich van een toekomstige omwisselkoers. Als het ernaar uitziet dat een bepaalde munt structureel lager noteert ten opzichte van de euro, kan het ten slotte een alternatief zijn om een deel van de productie naar dat land over te hevelen. Een ondernemer profiteert dan van de lagere kostprijs in de goedkope valuta Ė en hoeft niet meer op te boksen tegen lokale concurrenten voor wie dit voordeel al geldt.

Voor meer informatie:
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: +31 20 5782439
Mob: 06-51755126
joost@nbwm.nl
www.nbwm.nl

Publicatiedatum: 21-7-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-8-2018 Ongeveer 40% van het groente- en fruitafval in Europa is vermijdbaar
20-8-2018 "Open de Europese markt voor alle Afrikaanse producten"
20-8-2018 "Certificeringssystemen spelen belangrijke rol in verduurzaming handelsketens"
17-8-2018 Zimbabwe: "Landhervorming wordt niet teruggedraaid"
17-8-2018 Bestuurlijke paniek rondom 'Polenhotel' Maasdijk
17-8-2018 Zuid Afrikaanse Hortgro roept op tot landhervorming
17-8-2018 Saoedi-ArabiŽ, een groeiende Spaanse exportmarkt
16-8-2018 Whatís in the name?
16-8-2018 Belastingdienst merkt droogte voor boeren en tuinders aan als Ďbijzondere omstandigheidí
16-8-2018 "Val Turkse lira levert ons meer op"
15-8-2018 Brexit-onderhandelingen weer van start
15-8-2018 Europese huishoudens verspillen jaarlijks ruim 17 miljard kilo AGF
15-8-2018 BelgiŽ voor de rechter in dossier rond seizoenarbeid
15-8-2018 Betaalgedrag van bedrijven is verslechterd sinds aangescherpte wetgeving
15-8-2018 Hoe om te gaan met de VS-sancties tegen Iran?
14-8-2018 Handel met Turkije gestegen in 2017
10-8-2018 J.R. Simplot sluit licentieovereenkomst voor gebruik van CRISPR-Cas9 techniek
10-8-2018 ItaliŽ: seizoensmigranten protesteren na dood tomatenplukkers
10-8-2018 Britse pond onderuit tegen euro en dollar
10-8-2018 "Is de Turkse lira reddeloos verloren?"