Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Niek-Jan van Kesteren, Rob Baan en Richard Schouten over de wensen van de AGF-sector

AGF-verlanglijstje aan formatieteam

Tholen - De kabinetsformatie is in volle gang. VVD, CDA, D66 en CU zullen eerst tot een kabinetsakkoord moeten komen voor ze de 'poppetjes' gaan verdelen. Maar wat zijn de wensen van de AGF-sector? En wie zien ze het liefste het landbouwbeleid vertegenwoordigen? We vroegen het aan Niek-Jan van Kesteren (Greenport Holland), Richard Schouten (GroentenFruit Huis) en Rob Baan (Koppert Cress).


Niek-Jan van Kesteren, Rob Baan en Richard Schouten

Schouten: Minister belangrijk"
"Allereerst is het belangrijk dat we een minister krijgen voor Landbouw, al dan niet in combinatie met voeding", zegt directeur Richard Schouten van GroentenFruit Huis. "Een minister kan op vrijdag als het kabinet bij elkaar zit het woord voeren en direct het belang van onze sector vertegenwoordigen. Dat kan beter vanaf de post van minister dan van staatssecretaris. Voor zo'n post is het sowieso belangrijk dat het iemand is die de positie van de tuinbouw als productie-, import- en exportland kent."

"De landbouwvertegenwoordiger moet begrip hebben voor de positie en moet daarbij niet alleen met woorden, maar ook met daden wat gedaan krijgen. Hij moet zich inzetten voor de positie van Nederland om als productieland een goed, schoon en veilig product te leveren. Daarvoor moeten we als bedrijven weliswaar de 'lead' nemen, maar wel ondersteund door het overheidsbeleid. Fytosanitair beleid is daarbij erg belangrijk. In Brussel zijn we letterlijk maar een klein landje, maar wel met een groot belang. Een goede lobby is daarbij noodzakelijk", zegt Richard, die geen suggesties wil doen voor personen voor de ministerspost.

Ook moet een minister zich inzetten om bijvoorbeeld het GMO-deel, dat valt onder het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid, zo te organiseren als iets waar de tuinbouwsector praktisch mee kan werken", vervolgt Richard zijn wensenlijstje. "Ondersteun het bedrijfsleven met woord en daad. Daarbij wordt er niet gestemd op basis van gevoel, maar met een reden!"

Van Kesteren: "Gezondheidsdenken doorgeschoten"
Ook Niek-Jan van Kesteren, Eerste Kamerlid en voormalig directeur van VNO-NCW, die vorig jaar werd aangesteld als directeur van Greenport Holland pleit voor een aparte landbouwminister. "Deze sector is zo belangrijk dat dit tot uiting moet komen in een aparte minister. Dat is onze inzet. Speerpunten zijn daarbij dat de tuinbouw een belangrijke rol moet spelen in de transitie naar natuurlijke energie. Ook vinden we het belangrijk dat er niet bezuinigd wordt op een goede NVWA. We zien nu met de eiercrisis weer dat er behoefte is aan een kundige toezichtsinstantie. Goed toezicht is cruciaal, ook voor onze exportproducten en daar mag niet op bezuinigd worden." Volgens Van Kesteren is in de loop van de tijd de focus van de overheid te veel verschoven naar het 'gezondheidsdenken.' "Het gaat ook nog steeds om productie."

Baan: "Tijd voor superministerie Voeding & Gezondheid"
Rob Baan van Koppert Cress pleit juist voor een minister van Voeding & Gezondheid. "We moeten een soort van superministerie krijgen. Nu bepalen de Unilevers van deze wereld wat voor ons goed is, maar wij kunnen als tuinbouw milieu en medicijnen besparen." Volgens de tuinder is een overkoepelend ministerie broodnodig. "Nu is het ministerie van Volksgezondheid voornamelijk bezig met repareren, maar dit ministerie zou veel meer preventief moeten werken. Nu is de overheid in stukjes gehakt. Sport praat niet met voeding, voeding praat niet met productie. Enerzijds mag er meer suiker geproduceerd worden, terwijl het ministerie van VWS zegt dat suiker het nieuwe roken is... Een huismoeder let op dat haar kinderen gezond zijn en kijkt daarbij naar beweging, hygiëne en voeding. Dat zou de overheid ook moeten doen."

"Neem nou ziekenhuisvoeding, dat is over het algemeen echt geen gezond eten. In Nijmegen is aangetoond dat je met goede voeding de ziekenhuisopname met een dag kunt verkorten. Maar vaak gaat de financieel directeur van een ziekenhuis over de kosten van de voeding en die heeft daar geen interesse in. Het is razend interessant om deze dingen op te lossen, maar dan moeten we wel grootser denken en breken met de gevestigde ordes. Een goed ministerie zet zich in voor een menu volgens het Dutch Cuisine-principe met 80% planten en 20% beesten. Daarmee lossen we een hoop milieuproblemen in één keer op", vervolgt Rob. "Iedereen moet zich beseffen hoe sterk onze sector bijdraagt aan de gezondheidszorg."

Op de vraag of Rob meer handen op elkaar krijgt voor zijn verhaal, antwoordt hij: "Veel signalen zijn hoopgevend. Zo ben ik er trots op dat we op 8 september een platform krijgen met het Healthy Food Congres. Verder zie ik als bestuurder van de stichting 'Arts en Voeding' dat 250 huisartsen onderschrijven dat ze paprika's als pillen willen gebruiken. Wie meer groenten en fruit eet, heeft nou eenmaal minder medicijnen nodig. Dat tonen we bijvoorbeeld met onze broccocress wetenschappelijk aan. Anderzijds word ik binnen de branche nog altijd gezien als die idioot die de kar trekt in de tuinbouw!" Zelf heeft Rob geen ambities om het nieuwe superministerie te leiden. "Mijn handen jeuken, maar ik heb binnen mijn familiebedrijf nog een ander klusje. Maar er zijn andere mensen die daarvoor geschikt zijn. D66 Kamerlid Tjeerd de Groot heeft verstand van zaken, maar ook iemand als Sjaak van der Tak zou dat prima kunnen!"