Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




10 veranderingen in food

Dit zijn de grote veranderingen in de voedingsmiddelenindustrie, gedreven door de megatrends, die PWC in haar rapport herkent.

Globalisering van ketens
Voeding wordt als nooit te voren wereldwijd verhandeld wat een meer consistente benadering van voedselveiligheid en kwaliteit in de verschillende regio's vraagt. De uitdaging blijft om het overzicht te houden terwijl risico's sterker en sneller ontwikkelen.

Ketenintegratie
Terwijl steeds meer regels de internationale voedingsmiddelenhandel treffen besteden voedingsmiddelenbedrijven miljoenen om hun ketens te integreren, traceerbaarheid te vergroten en verwerking te verbeteren gestimuleerd door regelgeving.

Schandalen en maatschappelijke druk
Omvangrijke voedselveiligheidsschandalen schaden het publieke vertrouwen in de voedingsmiddelenindustrie. Door sociale media en brede persaandacht groeien zorgen rond voedingsmiddelen uit tot kostbare schandalen die overheden en bedrijven dwingen hun normen te verbeteren.

Stringente wetgeving
Overheden die maatschappelijke onrust en volksgezondheid willen beschermen ontwikkelen meer stringente wetgeving. Dit geeft meer uitdagingen om multilaterale wetgeving te voldoen. De Food Safety Modernization Act (FSMA) in de US geeft de Food and Drug Authority (FDA) verregaande bevoegdheden om in te grijpen bij alle actoren in de aanvoerketen maar ook de nieuwe Europese Food Information tot Consumer regulations die vanaf 2016 ingaan, de US Nutrition facts label en de opzet van de China Food en Drug Administration hebben ingrijpende gevolgen voor voedingsmiddelenbedrijven die op of naar deze gebieden actief zijn.

Verschuiving van economische macht
Opkomende economieën ontwikkelen enorme consumentenmarkten met een meer proteïne consumerende middenklasse die meer verwacht op het gebied van kwaliteit, veiligheid, integriteit en traceerbaarheid.

Technologische en wetenschappelijke doorbraken
Door nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn we sneller en beter in staat op gevaren te detecteren terwijl technische doorbraken ons helpen om veiligheidsstandaarden te verhogen en risico's beter te managen. Denk aan doorbraaktechnieken op het gebied van traceerbaarheid die consumenten informeren en bijdragen aan effectieve product recalls. Dit geeft organisaties de mogelijkheid om meer informatie over voedselveiligheid en kwaliteit over de gehele keten te verzamelen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van vertrouwen van belanghebbenden.

Veranderende consumptiepatronen
Door de verbetering van leefomstandigheden in ontwikkelende economieën veranderen diëten die de groei in de voedingsmiddelenindustrie stimuleren in de richting van proteïne rijke producten en verwerkte voeding. Dit voegt niet alleen verwachtingen op het gebied van veiligheid en kwaliteit toe maar ook keuze en esthetiek zoals de explosief groeiende vraag naar biologische en halal producten wat om nieuwe standaarden, testmethodes en certificatie vraagt.

Machtige consumenten
De explosieve groei van sociale media geeft iedere consument de mogelijkheid  haar mening over producten wereldkundig te maken en met toenemende kennis neemt dit in omvang en frequentie toe. Dit stelt voedingsmiddelenbedrijven die niet de hoogste standaarden gebruiken in toenemende mate bloot aan kritiek van consumenten, medewerkers, activisten, media en andere belanghebbenden.
Van compliance naar competitief voordeel

Werelds leidende voedingsmiddelenbedrijven gaan veel verder dan het voldoen aan standaarden of aan wetgeving maar ontwikkelen hun eigen normen en gebruiken deze om risico's te beheersen, efficiency te vergroten, hun merk te beschermen en handelsbarrières te creëren.

Bevolkingsgroei en voedselschaarste
Met een wereldbevolking die in 2050 naar 9 miljard mensen groeit, stijg de vraag naar voeding en andere natuurlijke bronnen exponentieel. Hoe voeden we al deze mensen met de wetenschap dat voedingsmiddelen steeds schaarser worden? Overheden en voedingsmiddelenbedrijven richten zich in toenemende mate op de risico's die deze ontwikkelingen met zich mee brengen, gaan opzoek naar alternatieve leveranciers, producenten en producten. Tot verregaande besluiten om deze risico's te vermijden behoren het identificeren van nieuwe groeigebieden, het doen van acquisities en desinvesteringen en het vinden van leveranciers in nieuwe markten.

Ook drijft schaarste de opkomst van fraude want te pakkans is laag en het economisch gewin groot. Recente schandalen in melk, vlees en vis laten zien dat de industrie weerbaar moet zijn voor criminele activiteiten die de integriteit van de voedselketen negatief beïnvloeden.

Bron: PWC

Publicatiedatum: 18-8-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

21-9-2017 Eerste fase handelsakkoord CETA van start
21-9-2017 "Puzzelen op Spaanse Polder"
20-9-2017 Russische recordoogsten doet prijzen kelderen
20-9-2017 Utrecht: uitstootvrije bevoorrading binnenstad per 2025
20-9-2017 Samenwerken in een snel veranderend China
19-9-2017 Nieuwe kabinet gaat voeding waarschijnlijk zwaarder belasten
19-9-2017 AGF-detaillist Van Laar uit Apeldoorn failliet
18-9-2017 "In HAK-campagne brengen we de online naar de offline wereld en andersom"
18-9-2017 Nederland voor verlenging toelating glyfosaat
18-9-2017 HAS Hogeschool krijgt vestiging in Bergen op Zoom
18-9-2017 "Prijs aardbeien in VS belangrijker dan smaak"
18-9-2017 AVI waarschuwt tegen illegale druiven op Europese markt
18-9-2017 "Kleine veranderingen kunnen AGF-consumptie al laten stijgen"
18-9-2017 Aantal patenten in EU per regio
15-9-2017 Tot 2021 worden er 16.000 hectare kassen in Iran bijgebouwd
15-9-2017 Cao Groothandel Groenten en Fruit definitief
14-9-2017 Door ieder half uur op te staan leef je langer
14-9-2017 Qatar voelt pijn sancties
14-9-2017 Herziening ISO 22000 ‘Voedselveiligheid managementsystemen’
14-9-2017 Hoeveel baby's werden vorig jaar geboren op elk continent?