Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leon van Meir:

"Nog veel uientelers telen op de bonnefooi"

Tholen - Het plantuienseizoen nadert zijn einde. "Wij zijn deze week door de plantuien heen en schakelen dan over op de zaaiuien", vertelt Leon van Meir. Volgens de verpakker uit Steenbergen waren de opbrengstverschillen in de plantuien, met name in het zuidwesten, erg groot. "Dat varieert zomaar van 30 ton in de droge gebieden tot 70-80 ton in de beregende percelen. Dat maakt nogal wat uit in het totaalplaatje."

"Deze week is de situatie rustig. Ik verwacht dat de markt komende week wel wat aantrekt. Klanten wachten nou eenmaal snel met bestellen als de prijs onder druk staat. Met name de drielingen zijn heel moeilijk te plaatsen", vertelt Leon. "Aanbod van boeren is er wel. Er blijven toch veel uientelers op de bonnefooi telen. Dat zorgt soms wel voor een wat scheef beeld als uien op vier plekken aangeboden worden."

Ook in Walloniƫ waar Van Meir een behoorlijk areaal uien teelt, hadden - met name de vroege - plantuien last van de droogte. "Daar is het nog veel droger geweest", vertelt Leon. Hij vindt het lastig te voorspellen wat het nieuwe uienjaar gaat brengen. "De kwaliteit van de plantuien was niet top. De zaaiuien zijn van betere kwaliteit, maar in het Zuidwesten hebben veel zaaiuien last van trips en zijn er veel percelen die niet hun opbrengsten zullen halen."

"Momenteel wordt er een cent of 7 voor zaaiuien afland betaald. Maar net zo min als je het weer kunt voorspellen, kun je dat ook bij de uienmarkt niet. De situatie in pakweg Braziliƫ en Argentiniƫ is van grote invloed op onze export. Vorig jaar is het wereldwijd een goed productiejaar geweest en stonden de prijzen wereldwijd onder druk. Daar komt altijd reactie op en dat biedt weer kansen."

Voor meer informatie:
Van Meir Onions & Potatoes
Boonhil 8
4651 VW Steenbergen
T: +31 (0)167 542 220
F: +31 (0)167 542 228
info@vanmeir.nl
www.vanmeir.nl