Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Greenyard omarmt schone biomassa-technologie

Greenyard Frozen, producent van diepvriesgroenten, zal op twee van zijn locaties in het Verenigd Koninkrijk nieuwe Entrade biomassa energie-units in gebruik nemen die schone elektriciteit, verwarming en koeling zullen leveren.

De tweeëndertig nieuwe biomassa-units zullen de oude gasboilers en elektrische verwarmingsinstallaties gaan vervangen in de Greenyard Frozen faciliteiten in Kings Lynn en Boston, waardoor de CO2-uitstoot jaarlijks met zo'n 10.000 ton zal verminderen. 

De 32 modulaire installaties worden gevoed met houtpellets die geproduceerd worden uit gebruikte fruitkisten waarbij gebruik gemaakt wordt van het Entrade koolstofomzettingsprocedé. Vier van de energie-units zullen in twee gestapelde containers geplaatst worden waar zij volgens het CCHP-principe van van warmtekrachtkoppeling zullen werken. Tijdens dit proces wordt vaste biomassa, zoals houtpellets, bij hoge temperaturen omgezet. Het opgewekte synthesegas wordt gebruikt als brandstof in een gasmotor die een generator aandrijft, waarbij de deeltjesemissie en as uitstoot minimaal zijn.  

De totale capaciteit van de installaties bedraagt ongeveer 1,8 MW elektrische energie en 3,8 MW thermische energie. Iedere unit heeft een capaciteit van 55 kW elektrisch en 120 kW thermisch. Voor het koelen wordt de overtollige opgewekte warmte direct door silicagel koelers in koud water omgezet, zodat er gegarandeerd koud water beschikbaar is en de oude energieverslindende compressiekoelers vervangen kunnen worden.  Entrade energiecentrales kunnen op meerdere houtachtige biomassamaterialen functioneren. Het bedrijf werkt aan een technologie om de units te voeden met andere materialen, zoals notendoppen, plastic afval en autobanden. 

Met een jaaromzet van bijna €4,25 miljoen wordt de Belgische Greenyard Groep beschouwd als één van 's werelds marktleiders binnen de AGF-sector. De verwerking van diepvriesproducten is in handen van de Greenyard Frozen divisie, voorheen Pinguin, die in het oosten van Engeland is gevestigd. Nigel Terry, directeur van Greenyard Frozen UK, legt uit dat duurzaamheid naast kwaliteit en efficiëntie de ruggengraat van Greenyard vormt. Daarnaast is het de basis van de verdere groei van het bedrijf, meent Terry. Om deze reden vertrouwt Greenyard Frozen indien mogelijk op hernieuwbare energiebronnen voor de verwerking van diepvriesproducten.

Entrade directeur Julien Uhlig vertelt dat de voedselverwerking wereldwijd veel potentieel biedt en dat het gebruik van de biomassa-units Greenyards operationele kosten drastisch zal verlagen evenals de koolstofvoetafdruk van het bedrijf. De nauwe samenwerking met Greenyard is een belangrijke mijlpaal voor ons." 
 
Paul Gibbon van Mistral Renewable Energy voegt er aan toe dat de Entrade energie-units voorgemonteerd zijn en binnen een dag geïnstalleerd kunnen worden. Dankzij hun basislastcapaciteit kunnen de units goed samen met andere hernieuwbare energiesystemen gebruikt worden en bieden zijn de garantie van een kwalitatieve hoge en betrouwbare energievoorziening."Voor meer informatie:
Martin Watters  
martin@lifesizemedia.com  
Tel: +44 (0)7432107787

Publicatiedatum: 18-8-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

16-2-2018 Nieuwe thermofoam deksels voor fruitkratten
13-2-2018 Italiaanse MET introduceert ozon-toepassingen
12-2-2018 Opslagbedrijf verviervoudigt koelopslag en vrieshuizen
6-2-2018 90.000 Koelkastklemmen verspreid in strijd tegen voedselverspilling
6-2-2018 Bewezen betere kwaliteit avocado's bij aankomst dankzij Edipeel
5-2-2018 Rijpkamers voor ieder type pallet
1-2-2018 Hogere fruitomzet door rijping met ethyleen
16-1-2018 Vrieshuis behaalt Breeam certificaat 'outstanding'
12-1-2018 Nieuwe bewaringstechnologie voor okra
11-1-2018 BioTropic neemt vier nieuwe rijpkamers in gebruik voor mango's
4-1-2018 Producten op basis van ethyleen toegelaten voor de rijping van avocado’s, mango’s en kiwi’s
20-12-2017 Nijssen realiseert nieuwbouw koelinstallatie voor Van Gelder
20-12-2017 Forse prijsstijging koudemiddelen
14-12-2017 De Isolatie Raad zet Herman Raes in het zonnetje
11-12-2017 Nieuw-Zeeland past astma-technologie toe om fruitrijping te vertragen
8-12-2017 KG Fruit kiest voor nieuwe transkritische CO2 koelinstallatie
7-12-2017 Groot koelhuis in Murcia geopend
6-12-2017 Ozon cruciaal bij verladen ananas van Costa Rica naar China
1-12-2017 Fruveco neemt nieuwe volautomatische koelopslag in gebruik
1-12-2017 Hamburg Süd past met succes CA-technologie toe