Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Spaanse export laatste tien jaar exponentieel gegroeid

"Spaanse knoflookprijs lag onder productiekosten"

Ondanks dat de Spaanse knoflooksector twee goede seizoenen achter de rug heeft, is het huidige seizoen slecht van start gegaan. "We hadden behoefte aan seizoenen met redelijke prijzen. De zaken liggen dit seizoen echter wat gecompliceerder vanwege de grotere knoflookproductie in China. Hoewel we ons op het gebied van kwaliteit onderscheiden van China domineert dit land te markt wat betreft volumes. Het heeft zodoende een enorme invloed op de prijzen, die al sinds het begin van het seizoen dalen," vertelt Juan Carlos Navarro, directeur van Big Garlic. "In Spanje waren de prijzen bij aanvang van het seizoen niet dekkend voor de productiekosten. We verwachten dat deze trend zich na de zomer zal herstellen."Volgens de exporteur is er op de Chinese markt geen duidelijk verband tussen vraag en aanbod omdat het product de laatste jaren in de handen van speculanten is gekomen. "De markt is zijn onbevangenheid verloren en wordt niet langer bepaald door vraag en aanbod."

Big Garlic vermarkt jaarlijks zo'n 10 miljoen kilo knoflook, zowel uit eigen productie als van gecontracteerde telers. Het bedrijf teelt alle rassen van Spaanse origine, waaronder witte knoflook, Castaño en Purple van Las Pedroñeras, evenals witte en paarse knoflook van het ras Spring. Daarnaast importeert het op verzoek van zijn klanten buiten het seizoen ook knoflook uit andere herkomstgebieden. Exponentiële groei Spaanse export
De Spaanse export is de laatste tien jaar exponentieel gegroeid en nam van 35% toe naar ruim 85%," legt Navarro uit. Het overgrote deel van de Manchegan knoflook die het bedrijf teelt, is bestemd voor de export naar Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Australië en wordt aan zowel retailers als groothandelaren geleverd.

"De populariteit van Spaanse knoflook in het buitenland groeit en ook het imago van het product is verbeterd, wat te danken is aan de kwaliteit van de rassen en de garanties op het gebied van voedselveiligheid, stabiele aanvoer en dienstverlening ten opzichte van andere herkomstgebieden, zoals China. Er zijn zelfs landen die minder knoflook uit China zijn gaan inkopen om grotere volumes uit Spanje te kunnen importeren ondanks de hogere prijzen van het Spaanse product. Ik denk dat we het potentieel voor Spaanse knoflook op deze markten verder moeten onderzoeken omdat ondanks het feit dat aankopen veelal gebaseerd zijn op prijzen er altijd klanten zijn die op zoek zijn naar een product dat zich onderscheidt."Volgens de exporteur neemt de wereldwijde knoflookconsumptie toe, wat te danken is aan de veelzijdige toepasbaarheid van het product en de heilzame eigenschappen van allicine, een actief bestanddeel van knoflook dat een gunstige werking heeft bij diabetes en eveneens als een natuurlijk antibioticum wordt beschouwd. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Spaanse knoflook rijker aan allicine is dan overige rassen op de markt, een gegeven dat zeker heeft bijgedragen aan de groeiende populariteit. "Het is knoflook die lang houdbaar is maar waarvan de opbrengst per hectare wel lager is dan die van andere rassen. Om deze reden werken we voortdurend aan de verbetering van ons pootgoed."

Wat betreft het belang van merken binnen de knoflooksector is Navarro van mening dat er achter iedere reputatie een filosofie moet zitten, waarbij kwaliteit, voedselveiligheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid voorop moeten staan, aangezien klanten steeds meer waarde aan deze aspecten hechten. 


Voor meer informatie: 
Juan Carlos Navarro
Big Garlic. Business International Garlic.
T: +34 965433127
jc@big-garlic.com
www-big-garlic.com


Publicatiedatum: 21-8-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-11-2017 Argentinië: Schimmel tast knoflookteelt dit jaar nog niet aan
16-11-2017 China: lage uienprijzen
15-11-2017 Afgebrande Lion foods twijfelt over herbouw in Sint-Maartensdijk
15-11-2017 Nederland: uienexport tot en met week 42
10-11-2017 "Kwaliteit grootste issue momenteel in de uien"
10-11-2017 Egypte exporteert 30% meer naar Rusland
9-11-2017 Spanje: Prijzen voor grove uien blijven stijgen
7-11-2017 Nederland: uienexport tot en met week 41
6-11-2017 TOP Taste neemt Onion Specialties over
3-11-2017 "Vlotte afzet uien, maar prijzen muurvast"
3-11-2017 Egypte exporteert meer lente-ui ondanks hitte
2-11-2017 Ook in Zwitserland zijn de uienprijzen laag
1-11-2017 Kleinere oogst, maar goede prijzen voor Amerikaanse uien
31-10-2017 Nederland: uienexport tot en met week 40
31-10-2017 Oogstraming zaaiuien CBS: bruto 1.513.000 ton
27-10-2017 Deskundige leert in Niger hoe ze in Ghana uien importeren
17-10-2017 Indiase regering koopt 2.000 ton uien voor feestdagen
16-10-2017 Egyptische rode uien hebben niet de kwaliteit voor export
13-10-2017 Uienquotum Senegal geldt voor laatste kwartaal
13-10-2017 Goede buitenlandse afzet Italiaanse witte uien